({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Slussens Pensionat.

Fotograf: Södra Bohuslän

10 platser du inte får missa på Orust

Häng med på en roadtrip längs slingrande små vägar på Orust östkust, här väntar fantastiska smultronställen. Du har kanske hört talas om Orust glittrande västkust med pärlor som Käringön, Hälleviksstrand och Mollösund? Då har du mycket kvar att upptäcka, det är dags att styra kosan österut. Här väntar ett äventyr bakom varje kurva.

Starta turen med vägfärjan till Svanesund, fortsätt till pittoreska Stillingsön och årets nyhet Korvhantverk Fatabur. Bjud familjen på oförglömliga upplevelser som kamelridning, mys med åsnor, hopptorn och glasspauser, avrundat med fika på gårdscaféer. För mat- och musikälskande resenären blir Slussens Pensionat ett oförglömligt stopp, medan Anns Keramikbod och fascinerande muralmålningar väntar på kreativa själar. Orust Återbruk och Herr Bröd fulländar vår lista över de 10 bästa stoppen på en roadtrip längs med Östra Orust.

Vi har sammanställt en karta med 10 stop och ännu fler tips på boende, caféer, restauranger och aktiviteter så att du enkelt kan planera din resrutt. Tänk på att turen lämpligen delas upp på flera dagar och riktningen bestämmer du själv. Gör dig redo att upptäcka Orust från en helt ny sida!

imageeup8.png  Vägfärjan till stranden i Svanesund  

Många vägar bär till Orust. Från Tjörn tar du Skåpesundsbron, från Uddevalla Nötesundsbron och från Stenungsund går vägfärjan från Kolhättan till Svanesund. Färjan är gratis och tar 5 minuter. här hittar du tidtabellen.
Väl i Svanesund välkomnas du av en vacker badplats, perfekt för ett uppfriskande dopp. Här finns både lekplats, gräsytor, brygga, strand och hopptorn.

imageeup8.png Stillingsön, en pärla från förr

Låt tiden stanna för en stund på Stillingsön, en charmig gammal badort vid havskanten. Sväng av vid Stillingsöns handel (ICA) och ta dig ned till de vackra gamla trähusen. Gillar du att vandra så går delar av öns Pilgrimsled förbi Stillingsön. Leden tar dig mot Myckleby kyrka eller Långelanda Kyrka.   

imageeup8.png Korvhantverks Fatabur: fika, chark och surdegspizza  

Gör ett pit stop vid sommarens nyhet - Korvhantverks Fatabur. Bland böljande fält i den ombyggda gamla ladugården kan du shoppa, fika, äta och dricka gott. Här är det fokus på chark. Njut av äggost, bullar, matiga mackor eller en svalkande glass på uteplatsen. Boka bord till kvällen då det bland annat serveras surdegspizza och chark.   
Läs mer på www.fatabur.se 
 

imageeup8.png Kamelridning och glada djur i Myckleby  

Sväng av mot Myckleby och Myckleby Kyrka för att hitta den fina gården med alla djuren som på ett eller annat vis flyttat hit. Pensionerade från en cirkus, räddade eller flyttade av annan anledning. Här mår alla djuren riktigt bra. Här finns kameler, kalvar, getter, minigrisar, åsnor, emuer, ankor, lamor och alpackor. Vad sägs om att rida på en kamel inne i manegen eller kanske åka vagn efter en oxe. Förboka ditt besök på gården på www.kamelridning.se och vill du bara titta på djuren så swishar du en entré på plats. Alla bidrag behövs för att djuren ska få det så bra som möjligt. 
Här finns även möjlighet att boka boende i något av husen på gården. 


imageeup8.png Slussens Pensionat för mat och musikälskaren 

En oas vid havskanten, hotellet med den lilla scenen och de stora artisterna. Njut av fantastiska livekonserter, mat med lokala råvaror och mysigt boende. Under sommaren kan du svänga förbi för en god lunch eller något lättare, passa på att ta ett bad och njut av allt fint. Bada kan du förresten göra här året om, Slussen är en populär plats för kallbad. 

Spana efter den fina muralmålningen på en magasinsvägg vid Slusen. Där är Alfrida Berg gestaltad, hon startade och drev Slusens Pensionat fram till 1965.  
Läs mer om Slussens pensionat på www.slussenspensionat.se 

imageeup8.png Anns Keramikbod


Gillar du keramik, snygga koppar och fat och handgjorda produkter så missa inte ett stopp på den lilla Keramikboden. Öppet onsdagar eller enl överenskommelse.  Vill du lära dig att dreja så går det att boka kurser här hos Ann. Läs mer på www.annskeramikbod.se 

imageeup8.png Töllås fårgård med fika under körsbärsträden


Fortsätt resan mot Töllås Fårgård, en oas för hela familjen. Här finns ställplatser, gårdsbutik, odlingar, får, ankor, kaniner och en riktigt fin trädgård med platser för fika eller god mat.

imageeup8.png Camping på Vindön
Ett fint campingtips är Vindöns camping som ligger norröver på ön. Perfekt att stanna en natt för att hinna uppleva så mycket som möjligt av Orust. 

imageeup8.png Glasspaus, räkmackor och bad i Henån  


Nästa stopp är Henån, missa inte att stanna till strax innan vid rastplatsen Såten.
I Henån hittar du den nyöppnade fiskaffären Lyrfiskarn med färska skaldjur, fisk, räkmackor och annat gott lokalproducerat. Köp med en räkmacka eller lite skaldjur och kolla in den fina badplatsen Småholmarna. Här finns strand, klippor, brygga, hopptorn, flotte och en ramp.

Dags för glasspaus! Glassbaren har både mjukglass och kulglass från Lejonet & Björnen vid sin brygga i hamnen. Här kan du även hyra en sup och njuta av havet.

Vill du stanna i Henån över natten så finns det flera alternativ.
Vid glassbaren ligger Henåns Vandrarhem, här finns även en stor ställplats.
Lite längre in i centrum omgiven av en lummig trädgård ligger den lilla hotellet Villa Frideborg.


imageeup8.png Orust återbruk och Herr Bröd: loppisfynd, muralmålningar och fika  


Turen går söderut mot Herr Bröd och Orust Återbruk. Orust Återbruk är inhyst i det gamla mejeriet och här finns allt du kan tänka dig. Kläder, saker, cykelbruk, byggmaterial, möbler och även lokal mat från Orust. Missa inte den otroligt fina muralmålningen på utsidan av byggnaden.

Shoppa loss och njut sedan av en riktigt god fika hos Herr Bröd. Det familjedrivna hantverksbageriet med bröd, bullar, kakor, god glass och en del lokala produkter som marmelader, granola mm. Här kan du sitta både inne och ute eller ta med dig en fika vidare på din tur.

 

Du kanske också är intresserad av: