({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Bartley Garden, Lilla Askerön, Tjörn

Ta en roadtrip till Tjörns smultronställen

Fotograf: Linnéa Johansson

1. Klädesholmen - En Fiskeby med Karaktär

Vår resa börjar i det pittoreska fiskesamhället Klädesholmen, där historia och charm möts vid varje steg. Med sina vackra trähus ger Klädesholmen en autentisk känsla av det traditionella fiskelivet på västkusten, här har sillen haft stor betydelse både nu som förr och på sillmuséet ”Sillebua” har du chansen att utforska Klädesholmens historia. Ta en promenad längs de smala gränderna, kanske boka en stund i Klädesholmens bastu och missa heller inte ett besök på Salt & Sill, ett unikt flytande hotell med tillhörande restaurang som självklart har sill som stående inslag på menyn. På väg till eller ifrån holmen bör du ta ett stop på Tjörns i särklass bästa surdegsbageri, Lottas Bak & Form.

2. Strosa i Skärhamn

Ingen roadtrip på Tjörn är komplett utan ett stop i Skärhamn. Här hittar du Nordiska Akvarellmuseet, en imponerande institution dedikerad till akvarellkonst. Utforska museets samlingar och njut av de mångfacetterade utställningarna som visar akvarellkonstens bredd och djup. I Skärhamn hittar du Bohusläns största glassfantaster, Sommardröm glasscafé, väl värt ett besök. Utspritt i byn finns också små butiker och pop-up gallerier där du kan upptäcka lokala konstverk, kläder och handgjorda produkter. Ända längst ut i södra hamnen hittar du en handfull härliga skärgårdskrogar att slå sig ner på för att njuta av en tallrik vällagad mat och något gott i glaset.
Hyr en cykel i Skärhamn och försätt roadtripen i sadel, kika här för att se vart du kan hyra!

Saker du inte får missa i Skärhamn!

 

📍Bryggpromenad – ett måste!
📍Bada – Gråskärsbadet, Tubbeviken & Stockevik
📍Ät glass i stora lass 
📍Skärhamnsvandringen – följ sjöstjärnorna genom byn
📍Den leende kyrkan – ett unikt sommar-fenomen!
📍Loppisrunda – kika efter alla loppisar.
📍Sjöfartsmuseet – en titt in i Skärhamns maritima historia.
📍Toftenäs Naturreservat – vandring bland klippor, hagar och hav.
📍Lekplatsen vid torget – perfekt paus för de yngsta.
📍Spana på båtar – missa inte den vackra skutan Atene.

3. Besök en gårdsbutik eller två

Bege dig mot någon av öns charmiga gårdsbutiker, bocka av en eller flera under din roadtrip. Här möts du av en smakrik värld av lokala delikatesser och konsthantverk. På gårdsbutikerna kan du handla färska grönsaker, lokalproducerade ostar, honung, sylt, silversmycken, stengods och mycket mer. Njut av genuina smaker och stöd samtidigt lokala producenter och jordbrukare.

Leta efter smultron på kartan

 

4. Upplev naturens konsthall

Se till att svänga förbi Pilane Skulpturpark, en unik plats som kombinerar konst med naturens skönhet. Parken är belägen intill ett gravfält där det numera betar får i symbios med den imponerande samlingen av samtida skulpturer.  Med vidsträckt utsikt över havet kan du promenera i naturens egen konsthall. När du ändå tagit dig till nordvästra delen av Tjörn ska du också passa på att besöka Björholmens Hotell & Marina, väl där kan du njuta av god mat på uteserveringen, hyra en kajak, trampbåt eller cykel, övernatta, eller köpa en kula go glass och slå dig ner på bryggkanten en stund.