({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lukasz Warzecha

Bohusleden etapp 6
Angereds kyrka - Fontin

16 km, medel

Etapp 6 på Bohusleden är 16 kilometer och sträcker sig mellan Angereds kyrka till Fontin i Kungälv. Vandringen går in i det vackra naturreservatet Vättlefjäll och avslutas förbi Bohus fästning i Kungälv.

 

Snabbfakta

Längd: 16 km

Tidsåtgång: ca 5-6 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: skogsstigar, grusväg och asfalt

 

Vättlefjäll - ett av Göteborgs största naturområden

Leden börjar vid Angereds kyrka som är väl värd ett besök. Kyrkan tros vara från 1200-talet, men ingen vet säkert hur gammal den är. Landskapet domineras av jordbruksmarker och du passerar Lärjeån som är ett Natura 2000 område. Här leker både lax och öring och även den fridlysta flodpärlmusslan finns i trakten. 

Leden tar dig vidare till Vättlefjäll som är ett av de största naturområdena i Göteborg. Ordet vättle härstammar från ord som vatten och väta, och i området finns många sjöar med fina klippuddar, perfekta för fika och bad. Här bjuder naturen på en rik variation av ljunghedar, mossar samt löv- och barrskog i ett vackert kuperat landskap. Förutom fin vandring är det också populärt att paddla kanot, bada och fiska här. Du vandrar vackert sjönära utmed Stentjärn och på hedområdet Orremossen växer den utrotningshotade cypresslummern.

Bohus fästning och Kungälv

Leden tar dig vidare genom Bohus lilla samhälle och vidare över Göta älv på Jordfallsbron. Bohusbron leder vidare till Fästningsholmen, med den imponerande ruinen av Bohus fästning som tronar genom århundradena. Fästningen anlades redan på 1300-talet och är ett populärt besöksmål. Här kan du ta del av berättelser om kungar, helgon, maktkamper, förrädare och fångar. Gå en guidad tur och känn dig som en del av historien och lär dig mer om fästningen och människorna som levde där. Här anordnas ett flertal aktiviteter, exempelvis bågskytte och att åka flotte. Besöker du fästningen under högsäsong har du även möjlighet att vara riddare för en dag.

Kungälv och naturreservatet Fontin

Vandringen fortsätter in i Kungälv. Här ligger Kungälvs kyrka som är från 1600-talet och rådhuset. Stanna gärna till och njut av miljöerna och atmosfären i Kungälvs centrum innan du beger dig uppåt på Östra gatan som kantas av sekelskiftesbebyggelse uppför Fontinbergets sluttning. Uppe på berget ligger det uppskattade naturreservatet Fontin med flera motionsspår och andra typer av rundslingor. Här kan man vandra ”Kärleksstigen” som går utmed bergskanten och bjuder på vackra utsikter över Kungälv och Bohus fästning.

 

Fakta om leden

Längd:

Denna etapp av leden är 16 kilometer.

Ungefärlig tid:

Sträckan tar ungefär 5 till 6 timmar att vandra (exklusive raster).

Markering:

Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar, vilket gör att det är lätt att guida sig oavsett vilken riktning eller hur många delsträckor du vandrar. Vid början av varje etapp finns en informationstavla med avståndsmarkeringar, symbolkarta och fakta om allemansrätten.

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som medel och underlaget varierar från asfalt, grusväg och skogsstig.

Start och mål:

Etapp 6 startar vid Angereds kyrka. Här finns busshållplatsen Angered kyrka och pendelparkering i direkt anslutning till leden, cirka 300 meter från etappstart. Om du vill ta dig direkt till Vättlefjäll så tar du dig enklast med spårvagn 4 eller 9 till Angered centrum och därifrån är det 30 minuters promenad.

Hitta hit:

Ledens sjätte etapp startar vid Angereds kyrka i nordöstra delen av Göteborgs kommun. Hit tar du dig enkelt med både buss, och bil. En bil och bussresa (Blå express) på cirka 20 minuter. Om du vill ta tåget till leden så ligger Bohus station längs med etappen.

Karta:

En digital karta över leden finns på Google maps.

Du hittar också mer information och kartor på Bohusledens hemsida.

Kontaktinformation

Västkuststiftelsen


Telefon: +46 31 40 29 81


E-post: Skicka E-post

Hemsida: bohusleden.se


Fler etapper på Bohusleden