({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Vetteberget
Tjörn

4 km, medelsvår

Vandra upp på Vetteberget, Tjörns högsta berg med sina 116 meter över havet. Här bjuds du på en magnifik utsikt över havet mot horisonten i väst. Vid bra väder syns Danmark och Skagen.

 

Snabbfakta

Längd: 4 km tur och retur
Svårighetsgrad: Medelsvår
Terräng: Leden går huvudsakligen över berg

 

Natur och djurliv 
Vetteberget bjuder på en väldigt spännande och variationsrik natur. Hela året finns det något nytt att upptäcka. Tidigt på våren blommar hasseln med sina små blommor. I april-maj täcks marken utmed bäckravinen vid ledens början av tusentals blåsippor, avlöst av svalört och vitsippa. Här växer även Sveriges mest avbildade blomma, skogsbingel. Den finns på den gamla hundrakronorssedeln. I den gamla skalgrustäkten växer gullvivor. Längre upp på berget trivs tranbär och myrlilja. Den senare lyser orangegult i juni månad. I de trånga dalarna som bildas mellan bergsväggarna växer björk, rönn och ek i skydd för de hårda vindarna. Här kan man få syn på både älg, rådjur, räv och hare. När sommaren senare går över i höst lyser den rödlila ljungen upp de grå bergssidorna. På vårvintern spelar sedan orren.

Bronsåldersröse 116 meter över havet 
På toppen av Vetteberget ligger ett bronsåldersröse daterat till ca 1000 år f.Kr. Med 19 meter i diameter är det ett av de största i Bohuslän. Vid arkeologiska utgrävningar 1959 hittades en grav med spännen, en rakkniv och ett 69 cm långt bronssvärd.

Vetteberget har fått namn efter en "vette" eller vårdkase som fanns här på 900-talet. Vettarna utgjorde ett signalsystem. När främmande flottor närmade sig tändes en vette som syntes vida omkring, varefter nästa tändes på i en kedja som löpte utmed hela kusten. Det är också därför det finns en rad andra "vetteberg" i Bohuslän.

Fakta om leden

Längd:

4 km tur och retur

Markering:

Tydligt markerad, stolpar med röda kryss 

Svårighetsgrad:

Medelsvår. Leden går huvudsakligen över berg och har ingen typ av tillgänglighetsanpassning.

Start och mål:

Leden startar och slutar vid slutet av Vettebergsvägen, Aröd. 

Hitta hit:

Med bil:

Kör väg 169 mot Rönnäng. I korsningen, med avtagsväg mot Skärhamn och Nordiska Akvarellmuseet, sväng vänster in på en grusväg. Följ vägen fram till anvisad parkeringsplats. Begränsat antal parkeringsplatser. 

Med buss:

Ta buss mot hållplats Aröd. Gå sedan Vettebergsvägen ca 500 meter till ledens början. Följ skyltning mot vandringsled längs Vettebergsvägen.

Kontaktinformation

Tjörns Turistbyrå

Kroksdalsvägen 1

47180 Skärhamn


Telefon: +46 304 60 10 16


E-post: turistbyran@tjorn.se

Hemsida: tjorn.se