({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Cykla på Tjörn på Västkusten

Vacker skärgård, häftig skulpturpark, akvarellmuseum, mysiga boenden och trevliga caféer. Gör en cykelsemester på Tjörn.

Att cykla runt Tjörn är en perfekt aktivitet för hela familjen. Ön har många bilfria cykelvägar och cykelleder som tar dig till sevärda utflyktsmål och charmiga fikaställen. Underlaget består främst av asfalt och smågrus. Cyklar finns att hyra på flera platser.

Boka cykelsemester

Fotograf: Jonas Ingman

Cykelleder på Tjörn

Tjörn är en alldeles utmärkt cykelö, som lämpar sig för hela familjen, med sina natursköna vägar och ständiga närhet till havet. Här finns dessutom mycket spännande att upptäcka i form av konst, kultur, loppisar, fikapauser och god mat. Gröna cykelskyltar visar vägen utmed öns cykelleder och cykelvägar. Är du sugen på ett mer actionfyllt cykeläventyr med Gravel eller MTB så ska du kolla in Tjörnbro Arena som både har paketerade upplevelser, kurser och fina stigar att cykla på. 

Hyra cykel på Tjörn

På Tjörn kan du hyra en cykel på flera platser. Här hittar du fina hyrcyklar. På Tjörnbro Arena finns även MTB att hyra. 

Tjörns Turistinformation
Hav & Logi
Salt & Sill
Tjörnbro Arena 

Upptäck Skärhamn och barnens akvarellmuseum

Tjörns centralorten är Skärhamn och här finns mycket att upptäcka. Kliv av cykeln en stund och gör ett besök på Nordiska Akvarellmuseet. Här visas spännande konst och med sitt läge alldeles intill havet och Skärhamns badplats är det definitivt värt ett besök för alla åldrar. Museet har en öppen verkstad där såväl stora som små besökare får vara kreativa med penslar och akvarellfärger. Det är lätt att spendera några timmar med barnen här inne. Missa inte Upptäckarväskan i museets entré. Låna! Lek! Lämna tillbaka!

Fotograf: nordiska akvarellmuseet

På snirkliga vägar mot Pilane

En cykeltur bort från Skärhamn ligger Skulptur i Pilane. Här kan du ströva fritt bland fälten och upptäcka såväl lekfull konst som nyfikna får. Här levde människor redan under stenåldern och du kan hitta både domarringar, resta stenar och stensättningar från järnåldern. Kanske tar du med egen lunch för en picknick i det gröna. Cykelturen går via härliga cykelvägar och slingriga skogspartier.

Från torget i Skärhamn cyklar ni delvis på cykelbana och delvis på landsvägen innan ni når rondellen och den asfalterade cykelbanan och cykelleden mot Pilane. Från rondellen utanför samhället visar gröna cykelskyltar vägen mot Kyrkesund. Vid Säbygården tar du dig över fälten mot Brok och därefter cyklar du västerut in mot Pilane gravfält.

LÄS MER: Tjörn - Island of Art

Fotograf: Roger Borgelid

Tips!

Gör en cykelutflykt till Tjörn under sensommaren/början på hösten. Då är det skördetid ute på ön och flera företag bjuder in till skördemarknader med välfyllda gårdsbutiker och lokalodlad mat. Då är det dessutom betydligt färre turister ute på vägarna. Läs mer på rememberseptember.se

Loppisfynd, krabbfiske och något gott att äta

Följ de gröna skyltarna från Skärhamn mot Rönnäng. Utmed vägen passerar du små havsvikar och hagar med betande hästar och får. Du passerar Aröd och i den gamla gården precis i korsningen innan du viker av möt Rönnäng och Bleket hittar du en mysig loppis med alla möjliga grejer.

I Bleket finns en badplats med en liten sandstrand, klippor, badbrygga och hopptorn. I Bleket hittar du goda ekologiska bakverk hos Lottas Bak & Form, stanna på en fika eller köp med dig något smarrigt. Eller varför inte testa den galet goda surdegspizzan?! Alldeles bredvid Lottas ligger Kajaktiv. Här kan du hyra kajak och få en introduktion hur du bäst hanterar den.

Fotograf: Ulf Svane Photography

Klädesholmen – ett paradis för sillälskaren

Gör du en avstickare över bron till sillens mecka Klädesholmen så finns även här en fin badplats med såväl flytbryggor som lämpar sig för krabbfiske, en sandstrand, klippor och hopptorn. Här ligger också det flytande hotellet Salt & Sill med sin restaurang som hämtar de flesta av sina råvaror från kust och hav. Även här har barnen sin egen meny att välja från om så önskas.

Ta båten vidare till fler äventyr

Söder om Bleket går cykelvägen via Bleketskolan ner till Rönnäng. Härifrån tar du dig med kollektivtrafikens båtar, som kör på tidtabell året runt, enkelt ut till de bilfria öarna Dyrön och Åstol. Cykeln parkerar du på bryggan innan du hoppar på båten.

Fotograf: Roger Borgelid

Dyrön finns en vandringsled. Trappor, spångar, räcken utmed bergskanter och raviner borgar för en upplevelserik vandring runt ön. Leden är inget för de minsta barnen. Men en promenad rakt över den lilla ön (1 km), är något även de lite mindre barnen kan uppskatta. Ett trevligt stopp på vägen erbjuder lekplatsen mitt på ön och promenadens mål glasscaféet på Linas Brygga är helt klart värt turen. Utmed leden finns det flera badstegar direkt från klipporna ner i havet och varför inte boka in familjen på öns bastu! För de minde barnen finns en fin badplats med en liten sandstrand, klippor och badbryggor bara 300 meter från norra hamnen.

Från Dyrön går båten sedan vidare till den närliggande, ännu mindre ön, Åstol. I hamnen ligger musik- och fiskrestaurangen Åstols Rökeri, med eget rökeri och butiksförsäljning. Mitt på ön ligger det en liten park med en lekplats. På den västra delen av ön finns en rolig badplats med rutschkana och tillgång till toalett. Här är det klippor med badstegar ner i havet som gäller, men för de små finns det en skyddad saltvattensbassäng att bada i.

 

Boka en cykelsemester på Tjörn

 

Bo på flytande hotell vid havet

Salt & Sill, Klädesholmen

Övernatta på Sveriges första flytande hotell. En cykelutflykt bort väntar Skärhamn med sitt prisade Nordiska Akvarellmuseum och den märkliga skulpturparken Pilane.

  • I paketet ingår: Övernattning, frukost, 3-rätters middag, cykelhyra.
  • Missa inte: Stanna till i Skärhamn för att shoppa i små butiker.

Läs mer och boka

 

Upptäck Tjörn från cykelsadeln

Tjörnbro Arena, Stenungsund

Oavsett om du vill ta en avslappnande tur ut till Skärhamn med elcykel eller önskar att cykla på klippor eller landsväg är Tjörnbro Arena den perfekta platsen.

  • I paketet ingår: Övernattning, lunchpaket, kartor, tvättmöjligheter, tillgång till Ninjapark och lekbod samt möjlighet till cykeltvätt och cykelverktyg.
  • Missa inte: Ta ett dopp i poolen.

Läs mer och boka

 

 

Fakta cykla på Tjörn

Längd: Här finns flera cykelleder att välja mellan, och för alla åldrar. Här finns allt från att cykla 12 km från Akvarellmuseet i Skärhamn till Pilane skulpturpark till en längre runda med fikastopp och bad runt stora delar av Tjörn på nästan 7 mil.

Underlag: Delar av cyklingen sker på bilväg och en del på fina grusvägar och cykelbanor. Iakttag försiktighet!

Att tänka på: Använd alltid cykelhjälm, visa hänsyn i trafiken och ha kläder efter väder. Ta med vattenflaska och något att äta ifall energin tar slut. Ett lagningskit med verktyg och extra slang om du får punktering är bra att ha med sig.

Cykla på Tjörn