({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Två kvinnor går in i en tunnel av lila Rhododendronbuskar. I bilden syns också en skylt som säger Rhododendrondalen.

Fotograf: Tobias Andersson

Upplev Billingen

Platåberget Billingen är ett grönskande berg med många dolda pärlor. Här finns fler naturreservat att utforska än du har fingrar på händerna, och många av dem gör sig utmärkta som både utflyktsmål och för vandring. I reservaten på berget får du uppleva varierande natur – från vackra ängsmarker på kalkstensplatån uppe på berget till dramatiska diabaspelare och porlande vattenfall.

Upptäck den varierande naturen

Oavsett vilken typ av upplevelse du söker finns här någonting för dig. Letar du efter en barnvänlig utflykt kan vi utlova många skratt och mycket lek vid Silverfallet, eller spännande trolsk natur i den blommande Rhododendrondalen. Här finns också Skogsmulleriket där du kan hälsa på i Skogsmulle och hans vänners stugor, eller ge dig ut på uppdrag utmed Billingetrollets trollstig

Vill du ha en större utmaning kan du vandra Billingeleden runt hela berget – en sträcka på drygt 65 kilometer som bjuder på varierande terräng, storslagna utsikter och övernattning i det fria.

Två låga vattenfall omgivna av ljusgröna träd.

Fotograf: Peter Nilsson

Ett paradis om våren

I mitten av maj blommar tio tusentals körsbärsträd väster om Billingen i det grönskande området Valle. En cykeltur på de små landsvägarna eller en vandring i något av alla de blommande naturreservaten gör att man lätt kan drömma sig bort till körsbärsdalen Nangijala. 

Fotograf: Roger Borgelid

Det aktiva berget

På bergets östra sida, precis i utkanten av Skövde, hittar du det populära fritidsområdet. Här finns allt för dig som vill slipa på formen – vad sägs om MTB-leder för både nybörjare och proffs, trailrunningspår, motionsspår, utegym och crosstraining-bana?

Att ge sig ut på ett längre äventyr är lätt, runt Billingen går fina vägar som lämpar sig utmärkt för landsvägscykling. Passa på att ta ett stopp på ett mysigt café på utmed vägen. 

Om vintern finns dessutom både ett av södra Sveriges längsta konstsnöspår för längdskidor samt skridskobana och slalombacke.

Två kvinnor springer på en stig genom lövskogen.

Fotograf: Roger Borgelid

Mitt i platåbergslandskapet

Billingen är det största av Västergötlands platåberg. I vårt landskap finns inte mindre än 15 platåberg vilket gör området unikt i världen. Därför pågår ett projekt med att ansöka om att få bli Sveriges första geopark – en utmärkelse som delas ut till områden med världsunika geologiska värden. På platåbergen finns mängder av sevärdheter, så här är det lätt att göra en utflykt som varar både en och flera dagar! Ladda ner appen Platåbergen där du hittar appar, och ge dig ut på upptäcktsfärd!

Thumbnail image

Sex saker du kanske inte visste om Billingen

Billingen är ett berg med många hemligheter. Visste du till exempel det här?

  • Visste du att Billingen betyder ”tvilling” och att det syftar till de två platåbergen Sydbillingen och Nordbillingen?
  • Visste du att Billingen var vargtätt på 1800-talet? Året 1823 var särskilt drabbat, då rev vargen hela 40 kor i Varnhem!
  • Visste du att Billingeosten har fått sitt namn efter de älgrika trakterna kring Billingen? Osten tillverkas dessutom fortfarande i vårt område, på Arlas mejeri i grannkommunen Götene.
  • Visste du att det är tack vara Maja och Arne Sandberg, kungen av bensinbolaget Uno-X, som Billingens fritidsområde finns idag? Det var de som hade visionen om att skapa ett område där ”jäktade skulle botas från stress och bekymmer”, både Skövdebor och tillresta, kort sagt, alla skulle vara välkomna till avkoppling i frisk miljö på Billingen.
  • Känner du till ramsan USA KL TRE som syftar till att minnas följden av platåbergens berglager urberg, sandsten, alunskiffer, kalksten, lerskiffer och trapp?
  • Visste du att Billingens högsta punkt är 304 meter över havet?