Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Ung kvinna står vid kanten av de stora diabaspelarna vid Ryds grottor och njuter av den blåa himmelen och den vackra utsikten.

    Fotograf: Jesper Anhede

Utforska Platåbergens Geopark

Platsen där bergen har en historia att berätta.

VAD ÄR EN GEOPARK? | En geopark är ett område med geologi av internationell betydelse – alltså något som är unikt i världen. I en geopark berättar man om sambanden mellan geologi, biologi och kulturhistoria och ger förståelse för hur vi kan förvalta våra naturresurser och vår planet på ett hållbart sätt. Det finns i dag ett stort globalt nätverk av geoparker. Status som geopark är en kvalitetsstämpel och ett bevis på att naturmiljöerna runt om oss är värda att uppmärksammas internationellt. Hösten 2019 skickades ansökan in om att få status som Sveriges första Unesco Globala Geopark.

Vacker vy med blå himmel och spegelblankt vatten vid stenbrottet på Kinnekulle.ETT LANDSKAP ATT VARA STOLT ÖVER | Platåbergen har skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv och värdefulla naturtyper och bergen har länge varit mycket betydelsefulla för människorna som bott och verkat i området. Megalitgravar, gamla stenkyrkor, stenhuggerier, och fascinerande natur och landskapsformer har skapat den identitet som förknippas med platåbergslandskapet- ett landskap att känna stolthet över! Ta dig tid att upptäcka det du också och alla vindlande berättelser som finns här!

Läs mer på platabergensgeopark.se

Ladda gärna ner appen och upptäck över 100 besöksmål i platåbergslandskapet - sök på "platåbergen" där du brukar ladda ner appar!

 

Två personer vandrar på ett platåberg omgivna av grön natur och blå himmel