({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Ung kvinna står vid kanten av de stora diabaspelarna vid Ryds grottor och njuter av den blåa himmelen och den vackra utsikten.

Fotograf: Jesper Anhede

Utforska Platåbergens Geopark

Runt om i Skaraborg med omnejd finns unika berg. Spännande platåberg som alla bär på flera livstider av berättelser från förr. Bergslager med miljoner år av historia.

 

 

ETT LANDSKAP ATT VARA STOLT ÖVER | Platåbergen i vårt område har skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv och värdefulla naturtyper. Bergen har länge varit mycket betydelsefulla för människorna som bott och verkat i området. Megalitgravar, gamla stenkyrkor, stenhuggerier, och fascinerande natur och landskapsformer har skapat den identitet som förknippas med platåbergslandskapet- ett landskap att känna stolthet över! Ta dig tid att upptäcka bergen du också och alla vindlande berättelser som finns här!

 

 

 

PLATSER ATT UPPLEVA PLATÅBERGSLANDSKAPET PÅ

Kinnekulle

Precis som de andra platåbergen bjuder detta blommande berg på massor av upplevelser i form av fina vandringsleder och vacker natur. Kinnekulle har en lång och spännande historia som sträcker sig ända tillbaka till början av medeltiden. Troligtvis är det också förklaringen till varför här kryllar av historiska sevärdheter och medeltida kyrkor så som Husaby kyrka, Falkängens hantverksby och Sigrid Storråda. Det finns också många geologiskt intressanta platser där du kan se berglagren och just det som är unikt med våra platåberg. Utforska magiska platser som Mörkeklevs grotta på Munkängarnahällristningarna i Flyhov, Martorpsfallet och Stora stenbrottet. Blir du hungrig på din upptäcktsfärd finns det gott om mysiga caféer och restauranger - bland annat Hellekis Trädgårdscafé & kök, Café på klostret, Forshems Gästgivaregård och Kinnekullegården.  

 

Mösseberg

Mösseberg är ett platåberg fullt av upplevelser. Här hittar du massor av aktiviteter året runt. Njut av naturen längs de fina vandringslederna, en cykeltur längs mtb-spåren, ta ett dopp i badsjön eller lek på lekplatsen intill Mössebergs djurpark. Om vintern förvandlas delar av berget till en skidanläggning med flera nedfarter för hela familjen. På berget finns Mössebergs fornborg och ett utsiktstorn med fantastisk utsikt över hela Falköping och Falbygden. Tornet är 35 meter högt och har drygt 200 trappsteg. Orkar du gå hela vägen upp i tornet? Inte långt från Mösseberg ligger även fornlämningsområdet Ekornavallen, Gudhems klosterruin och Hornborgasjön

 

Billingen

Ett platåberg som är lätt att älska. Här hittar du en varierad natur med allt från trolska barrskogar och branta raviner till vackra vattenfall, sjöar, betesmarker, stenmurar och lövskog. På Billingens östra sida, med utsikt över Skövde, hittar du Billingens fritidsområde med MTB-spår, pumptrack, utomhusbad, trailrunningspår, skidbacke och längdskidspår. Här finns även minigolf, camping och det välbesökta Skogsmulleriket. Följer man den långa Billingeleden förbi Ryds grottor och Silverfallet får man på andra sidan berget skåda den idylliska Vallebygden med sevärdheter och naturreservat som Öglunda grottor, Lycke-lilla höjen, Högsböla ängar och Sotaliden stora stolan. Här äter du gott på bland annat Flämslätts Stifts-och kursgård, Fredrikssons Pensionat Sjöbacka, Cecilias Trädgårdscafé. Missa inte heller Södra brottet i Skövde, Varnhems klosterkyrka och Kata gård

Fotograf: Peter Nilsson

 

Ålleberg

Detta platåberg är med sina 335 m.ö.h det högsta västgötska platåberget. Det är en viktig plats för segel-och skärmflyg och har så varit sedan 1941. På Ålleberg finns idag ett segelflygsmuseum och fina vandringsleder som bland annat tar dig förbi flera källor som springer fram i bergets sluttningar. En av de mest kända källorna är Lokakällan och Hokällan vid Ållebergs "änne". Efter en upptäcktsfärd på berget kan man slå sig ned på Ållebergs café och njuta av utsikten från Västergötlands högsta platåberg. I närheten av berget hittar du även Ekehagens forntidsby och Luttra gånggrift.
 

 

Halle - Hunneberg

De två platåbergen Halle -och Hunneberg ligger vid Vänerns södra spets. En välbesökt destination som kanske mer är känd under namnet Älgens berg. Här finns en rik flora och fauna som tillsammans med bergens kulturhistoria lockar många nyfikna besökare varje år. De flesta som utforskar bergen passerar någon gång Upplevelsecentrum Bergagården på Hunneberg. Här finns Kungajaktsmuseet Älgens berg där du bland annat hittar utställningar som berättar om bergens unika natur och kultur. Det finns också vandringskartor och annan information som inspirerar till att upptäcka bergen på egen hand. Härifrån når du enkelt Geologivandringen och skogshinderbanan Trollskogen som är perfekta för den lilla utflykten. Vill man ge sig ut på ett större äventyr rekommenderar vi en upptäcktsfärd till diabasbrottet på Hunneberg eller Hallebergs fornborg. Inte långt därifrån kan du också uppleva de plana berghällarna på Nordkroken. När det är dags för en bit mat finns ett stort utbud av matställen i området >>

Fotograf: Platåbergens Geopark

 

 
Ladda gärna ner appen och upptäck fler besöksmål i platåbergslandskapet - sök på "platåbergen" där du brukar ladda ner appar!VAD ÄR EN GEOPARK? | En geopark är ett område som har geologi av internationell betydelse – alltså något som är unikt i världen. I en geopark berättar man om sambanden mellan geologi, biologi och kulturhistoria och skapar förståelse för hur vi kan ta hand om våra naturresurser och vår planet på ett hållbart sätt. Det finns i dag ett stort globalt nätverk av geoparker. Att ett område har status som geopark är en kvalitetsstämpel och ett bevis på att naturmiljöerna runt om oss är värda att uppmärksammas internationellt. Hösten 2019 skickades ansökan in om att få status som Sveriges första Unesco Globala Geopark.


Läs mer på platabergensgeopark.se

 

 

Projektet Platåbergens Geopark arbetar för att etablera en Unesco Global Geopark i platåbergslandskapet i Västergötland. Den tänkta geoparken sträcker sig över de nio destinationerna Trollhättan, Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Götene, Skara, Mariestad, Skövde och Falköping.