({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

OBS! Restaurang Toppen är stängd tillsvidare.

Tjej som cyklar mountainbike på Billingen en vacker höstdag.

Fotograf: Tobias Andersson

Mountainbike

Billingen Skövde - en plats som får ditt hjärta att slå snabbare och adrenalinet att pumpa genom dina ådror. Här, mitt i naturen, finns en värld av möjligheter för dig som älskar mountainbiking. Oavsett om du är nybörjare som vill testa dina gränser eller en erfaren cyklist som söker nya utmaningar, så är detta den perfekta spelplatsen för dig.

 

Helt nya MTB-leder byggs 

Nu är det äntligen dags att sätta spade och skopa i marken för att skapa roligare och mer tillgängliga mountainbikeleder på Billingen Skövde. Med start måndagen den 24 april och med fortsättning under 2023 och 2024 kommer det att skapas flera nya attraktioner i cykelväg. Totalt är det sex olika satsningar inom cykel som nu görs på Billingen Skövde. Från fredag 29 september stänger vi cykellederna för ombyggnation.
OBS! MTB-arenan, pumptrackbanor och Billingerundan påverkas inte utan går att cykla!

Läs mer om de nya cykellederna som byggs här

 

Billingens Mountainbike Arena

Starta din tur och känn hur spänningen byggs upp när du tar dig an våra spår, kurvor, hopp och dropp. Varje meter är en möjlighet att utvecklas, att förbättra din teknik och bli en bättre cyklist. Och det bästa av allt är att du kan göra det i en unik och inspirerande miljö. 
Lederna i MTB-arenan påverkas inte av vår ombyggnation utan går fortfarande att cykla!

Läs mer om första delen av Mountainbike Arenan på Billingen i pressmeddelande

 

Greenzone 🟢 (Grön)

Det perfekta området att börja slipa på sina tekniska färdigheter. Här erbjuds en kortare pumptrail och en skillstrail men i mindre skala och med färre höjdmeter än de blå lederna.


Pumptrail 🔵 (Blå)

Som en pumptrack i lätt utförslut! Med doserade svängar och kullar kan alla som gillar att cykla hitta flytet här.

Skillstrail 🔵🔴 (Blå, röd)

Två teknikleder i blå och röd gradering där naturliga och byggda utmaningar avlöser varandra med bland annat hällar, spångar, rotmattor och dropp. Här får du smakprov på vad som kan hittas på respektive svårighetsgrad ute på övriga leder.

Airtime 🔵🔴 (Blå, röd) 

Två hoppleder i blå och röd gradering där cyklisten erbjuds flygturer i olika längd och höjd.

Returen 🟢🔵🔴⚫ (Grön, blå, röd, svart)

Är leden som tar dig tillbaka till toppen av arenan igen och erbjuder både en enkel och energisnål väg upp men också stenpartier som kan utmana även duktiga cyklister.

 

Mountainbikeleder

Här hittar du en översiktskarta över Billingen (barmarksäsong 2023)

Mountainbikeleder/MTB-leder

Billingerundan 35 km lätt 

Ny cykelled hösten 2023!
Spåret går norrut från starten på Billingens fritidsområde. Det tar dig sedan ut på en kort sträcka av asfalt i riktning mot Lerdalavägen. Därefter följer du grusade skogsvägar som rundar Blängsmossen, där en del av spåret är spångat. Efter cirka 10 km svänger du vänster ut på Lerdalavägen mot Skövde. Cykla ungefär 2 km och sväng höger mot Hallan. Sedan fortsätter du på grusvägar som leder dig till S:t Helenas led, som går på en gammal banvall och den tar dig tillbaka mot Billingens fritidsområde. På vägen upp till fritidsområdet får du se en häftig utsikt över Cementabrottet. Spåret avslutas med en utmanande stigning upp till målet på Billingens fritidsområde.

Karta Billingenrundan

Ladda ner GPX-fil

Leden påverkas inte av vår ombyggnation utan går fortfarande att cykla! 

 

Indigo 5 km medel AVSTÄNGD!

För dig som har vana att cykla mtb. Spåret innehåller en teknisk nedförsbacke och en längre teknisk stigning. Längs spåret finns en hel del rötter och stenar. Lämplig cykel: mtb med kraftigare mtb-däck och mtb-utväxling. 

Avstängd från fredag 29 sep på grund av ombyggnation av våra cykelleder.

 

 

Pulsen 8 km medelsvår AVTÄNGD!

Varierat spår med både mycket tekniska nedfarter och stigningar. Innehåller en hel del rötter och stenar. På Billingens sydsluttning ned mot Våmbsdalen, går spåret genom ängsmarker, där stigarna har hög flow karaktär.

Avstängd från fredag 29 sep på grund av ombyggnation av våra cykelleder.

Homerun 1,5 km medelsvår AVSTÄNGD!

Maskingrävt varvspår med doserade svängar, mindre drops och hopp blandat med mer tekniska partier med stenkistor med mera. Transportväg tillbaka upp till start på lätt grusat underlag

Avstängd från fredag 29 sep på grund av ombyggnation av våra cykelleder.

 

Cykla i motionsspår

 

Gröna milen 10 km lätt

Milen är ett väl nyttjat motionsspår som många springer, cyklar i motsatt riktning. Spåret är i stort sett helt platt förutom några få backar. 

Leden påverkas inte av vår ombyggnation utan går fortfarande att cykla! 

 

 

Lila milen 10 km medelsvår

Lila milen är det enda av ordinarie motionsspåren där cykling är tillåten i motsatt riktning. Ett starkt kuperat och uppgrusat milspår. Vissa sträckor är mer terrängliknande. Observera att de som springer eller går har företräde. Tänk även på att många går med hund i koppel i detta spår!

Leden påverkas inte av vår ombyggnation utan går fortfarande att cykla! 

 

Cyklistens ansvar

Följ skyltar och anvisningar för cykling. Välj cykelleder utifrån din egen kunskapsnivå och erfarenhet. Cykla med omdöme och anpassa farten efter terräng och din förmåga.

Hjälm är obligatoriskt - Utöver obligatorisk hjälm rekommenderas skyddsutrustning såsom ryggplatta, knäskydd och armbågsskydd.

Visa hänsyn - Löpare och motionärer kan förekomma på cykellederna. (Våra cykelleder byggs nu om för att i framtiden inte korsa motionsspåren.) Sakta ner vid möte och omkörning, gör dem uppmärksam på att du vill passera.
Den som kommer uppifrån/bakifrån har alltid väjningsplikt. Var särskilt uppmärksam där leder går ihop eller korsar varandra. Hjälp andra som råkat ut för en olycka. Det är cyklistens ansvar att cykeln inte smutsar ner eller skadar andra personer.

Anpassa farten - Se till att kunna stanna före oförutsedda hinder. Stanna inte där sikten är begränsad. Bakom krön, kurvor och brantare backar är det särskilt olämpligt att stanna. Tänk på att underlagets egenskaper förändras i olika väderlek.

Visa respekt för naturen
- Det är endast tillåtet att cykla på godkända cykelleder.
- Stör inte djuren
- Skärpa inte ner - lämna bara hjulspår efter dig.

 

Du kanske även gillar det här på Billingen: