({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Vandring vid Hornborgasjön

Fotograf: Jonas Ingman

10 tips på vårutflykter i Falköping

Möt våren i Falköping med dansande tranor, vacker natur, vandringsleder och barnaktiviteter. Här nedan finner du 10 tips till härliga vårupplevelser!


1. Tranornas rastplats - Hornborgasjön

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Här samlas varje vår tusentals tranor för att rasta på sin väg till sina häckningsplatser. För att se de fascinerande fåglarna så kan du besöka Trandansen på sjöns södra sida från slutet av mars till mitten av april. Hornborgasjön är inte bara tranor, vid Fågeludden på sjöns östra sida står ett naturum på pelare i vattnet. Här finns en utställning om fågellivet, sjön och ett utsiktstorn. I området finns också flera vackra vandringsleder.

Tips!

 • Området vid Trandansen är som vackrast på morgonen då tranorna flyger in i det ofta magiska gryningsljuset. Då är det också oftas färre besökare på plats. Mer information om Hornborgasjön och årets transäsong hittar du här! 

 • I närheten av naturum finns Café Doppingen med hembakt fika, god smörgåsar och luncher. 


2. Ostparadis med massor av läckerheter

Falbygdens Osteria i Falköping är ett centrum för ostar och andra delikatesser. Här finns en 25 meter lång ostdisk med osterians egna ostar, importerade delikatessostar och ost från små lokala producenter. Du kan också njuta av restaurangens ostbuffé eller goda fika. 


3. Vacker konst och god mat

Som gäst på Löfwings Ateljé & Krog har du möjlighet att uppleva de naturinspirerade verken av Göran Löfwing. Göran har även skapat en utomhusutställning med ett urval av hans bilder i den härliga parken. I Restaurangen och caféet erbjuder Linda hemlagat och hembakat. 

Tips!

 • Kombinera ditt tidiga trandansbesök med en närproducerad frukost på Löfwings Ateljé & Krog.  Boka gärna bord!
 • Vill du stanna kvar en dag till så finns det ett charmigt B&B på gården. 
 • Fler förslag på boende i området är Nästegården där du bor i vacker 1800-talsmiljö med kulturhistoriskt återställda byggnader eller i Bosgårdens mysiga stugor.


4. Roliga experiment på Science Center

Upplev spännande experiment, kluriga problem och magiska shower på Dalénium Science Center. I experimenthallen får du prova på massor av aktiviteter. Varför inte utmana ditt minne i ljudmemory eller ta dig genom laserbanan utan att nudda strålarna?

Tips!


5. Medeltida klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Idag kan du uppleva den vackra ruinen, ett litet klostermuseum med klosterträdgård och Gudhems församlingskyrka. 

Tips!

 • I närheten ligger inredningsbutiken Kdesign med vackra krukor, trädgårdsdekorationer, blommor och lampor. Här finns också ett café som serverar fika, mackor och sallader.
 • Vandra på vackra Pilgrimsleden Falköping till Varnhem som går förbi klostret.


6. Sveriges största samling av backstugor

Upplevelsemuseet Åsle Tå har ett tiotal bevarade backstugor. Vandra längs den mysiga tågatan, kliv in i husen och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen.

Tips!

 • Café & Restaurang Åsle tå serverar hembakt fika och mat med lokalproducerade råvaror. 
 • Några kilometer från Åsle tå ligger inredningsbutiken Hem till mig med vacker klassisk inredning i countryliving stil.


7. Platåberg med vacker utsikt och aktiviteter

Mösseberg finns ett stort friluftsområde med vacker utsikt över Falköping och Falbygden. Här kan du vandra, leka, spela discgolf, besöka djurparken eller cykla mountainbike när konstsnön från skidspåren har smält för säsongen.

Visst du att?

 • Mösseberg är 327 m över havet och ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 
 • På Mösseberg finns ett utsiktstorn som är 35 meter högt och har drygt 200 trappsteg. Det är helt klart värt en topptur - du belönas med en fantastisk utsikt över Falköping och Falbygden!


8. Kulturväg Skaraborg - väg genom vackert landskap

Kulturvägen startar i Karleby, sedan kör du förbi fornlämningar och klosterruiner, passerar Hornborgasjön med sitt rika fågelliv, Varnhem och Vallebygden med dess vackra dalar och storslagna bergsbranter. Kulturväg Skaraborg slutar i Tidan där du kan uppleva allt från loppisar till fornlämningar. Välkommen att upptäcka våra smultronställen. Ladda ner appen för guidning i landskapet!

Tips!

 • Gå en promenadslinga med guidning genom appen. Du kan välja på Ålleberg, Karlsfors, Varnhem eller Vallby Sörgården.
 • I appen finns också Medeltida Skaraborg, men spännande medeltida besöksmål.


9. Älgar, bison och dovhjort på Wrågården

Wrågården har blivit känt för sitt spektakulära boende, där hela familjen sover mitt i älg- och dovhjortsparken i en stuga formad som en älg. Men här finns aktiviteter även utan övernattning. Åk på en safari i bisonoxarnas land, kika på de mäktiga djuren i älgparken eller varför inte testa på padel? 


10. Forntid på Falbygden, Falbygdens Museum

Har du sett SVT:s programserie Historien om Sverige? Några av fynden i serien kan du se på museet. Kom in och upplev den spännande utställningen "Forntid på Falbygden" med isen som droppar, Sveriges äldsta tamhund, den unga Hallonflickan som offrades i en mosse och berättelsen om guldhalskragen från Ålleberg.

Tips!

 • Utforska och lär dig mer om Falköpings och Falbygdens historia genom spännande ljudberättelser! Ladda ner appen Storyspot!
 • På Falbygden finns runt 260 gånggrifter vilket saknar motstycke i Sverige. På museet finns en karta med information och förslag på en runtur


Fler utflyktstips och mer information hittar ni under fliken Se och Göra på vår webbsida.

Till Se & Göra

Kika gärna efter öppettider på företagens egna webbsidor innan ni åker på utflykt, de kan variera under säsongen!