({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Man och kvinna som går ut och går på vintrigt spå. De har ryggen mot kameran.

Fotograf: Sebastian Streith

Vinterutflykter i Falköping

Falköping har mycket att erbjuda under vintern med vacker natur, skidåkning, friluftsaktiviteter, kultur och barnaktiviteter. Här hittar du 9 förslag till en vinterutflykt!

1. Skidåkning på Mösseberg

När vintern tar fart på riktigt kan du besöka Mössebergsbacken. Där finns nedfarter för hela familjen. Hyr utrustningen du behöver och ge dig ut i backen. Under en fartfylld dag kan du värma dig på caféet med en fika eller i värmestugan om du har medhavd matsäck. På Mösseberg kan du också åka längdskidor på konstsnöspåret eller på de andra motionsspåren i mån av snötillgång. 

Tips!

  • Om du planerar en vintersemester i Falköping och ett besök till skidbacken, kika här!
  • Mösseberg ingår i Platåbergens Geopark som är Sveriges första Unesco globala geopark. 


2. Osttradition på Falbygdens Osteria

Falbygdens Osteria i Falköping är ett centrum för ostar och andra delikatesser. Här finns en 25 meter lång ostdisk med osterians egna ostar, importerade delikatessostar och ost från små lokala producenter. Du kan också njuta av en ostbuffé i restaurangen eller hembakt fika. 


3. Konst- och matupplevelser på Löfwings Ateljé & Krog

I närheten av Naturum hittar du paret Löfwings anläggning. Som gäst här har du möjlighet att uppleva de naturinspirerade verken av Göran Löfwing i galleriet både utom- och inomhus. I restaurangen och caféet erbjuder Linda hemlagat och hembakat. Vill du stanna kvar en dag till så finns det ett charmigt B&B på gården. 

Tips!

  • Fler förslag på boende i området är Nästegården där du bor i vacker 1800-talsmiljö med kulturhistoriskt återställda byggnader eller i Bosgårdens mysiga stugor.
  • Kulturväg Skaraborg passerar förbi Hornborgasjön och Löfwings. Det är en brun/vit-skyltad turistväg mellan Karleby och Tidan. Utmed vägen finns många spännande besöksmål och vacker natur. Ladda ner appen för guidning i landskapet!


4. Hornborgasjön - Fågelsjö med vacker natur

Hornborgasjön är är en av Europas viktigaste fågelsjöar och den är vacker att besöka året om. Vid Fågeludden på sjöns östra sida, står naturum på pelare i vattnet. Naturum är stängt vintertid men det finns ett utsiktstorn på udden, vackra stigar att vandra på och en grillplats. Har du tur kan du kanske få syn på en av de mäktiga örnarna som lever vid sjön. 

Tips!

  • Pilgrimsleden Falköping till Varnhem passerar Hornborgasjön. Upptäck det böljande kulturlandskapet, två medeltida klosterruiner, skog, hagar och det rika fågellivet när du vandrar leden.


5. Spännande experiment på Dalénium Science Center

Upplev spännande experiment, kluriga problem och magiska shower på Dalénium Science Center. I experimenthallen får du prova på massor av aktiviteter. Varför inte utmana ditt minne i ljudmemory, köra lastbil i en simulator eller ta dig genom laserbanan utan att nudda strålarna?

Tips!


6. Gudhem, medeltida klosterruin

I Gudhem hittar du ruinerna efter Cistercienserklostret som grundades på 1160-talet. Här är det vacker utsikt mot Hornborgasjön och platåbergen. På platsen finns också Gudhems församlingskyrka.

Tips!

  • I närheten ligger inredningsbutiken Kdesign med vackra krukor, trädgårdsdekorationer, blommor och lampor. Här kan du också njuta av god fika, mackor och sallader.


7. Forntid på Falbygden, Falbygdens Museum

Har du sett SVT:s programserie Historien om Sverige? Några av fynden i serien kan du se på museet. Kom in och upplev den spännande utställningen "Forntid på Falbygden" med isen som droppar, Sveriges äldsta tamhund, den unga Hallonflickan som offrades i en mosse och berättelsen om guldhalskragen från Ålleberg. Under vintern visas även tillfälliga utställningar. 

Tips!

  • I barnens museum finns en skaparhörna, kläder från olika tider att prova och en handelsbod där man kan leka affär.
  • På Falbygden finns runt 260 gånggrifter (megalitgravar från stenåldern) vilket saknar motstycke i Sverige. På museet finns en karta med information och förslag på en runtur.
  • Utforska och lär dig mer om Falköpings och Falbygdens historia genom spännande ljudberättelser! Lyssa till exempel på historien om Mössebergs Kurort. Ladda ner appen Storyspot!


8. Shoppa i Falköping

I centrum kantas torg och gator av butiker och mysiga kaféer med personlig service. I Falköping finns även handelsområden vid Ålleberg Center och Resecentrum. På landsbygden i trakterna kring Falköping och Hornborgasjön finns flera mysiga inredningsbutiker där du kan botanisera bland vackra saker, goda smaker och spännande konst.


9. Älgar, bison och dovhjort på Wrågården

Wrågården har blivit känt för sitt spektakulära boende, där hela familjen sover mitt i älg- och dovhjortsparken i en stuga utformad som en älg eller bison. Men här finns aktiviteter även utan övernattning. Åk på en safari i bisonoxarnas land, kika på de mäktiga djuren i älgparken eller varför inte utmana familjen eller vännerna i padel? 


Fler utflyktstips och mer information

OBS! Kolla alltid öppettider på företagens egna hemsidor innan ni ger er ut på utflykt, de kan variera över säsongen. Fler utflyktstips och mer information hittar ni under fliken Se och Göra på vår webbsida!

Till Se & Göra