({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Människor som vandrar i skogen.

Fotograf: Sebastian Streith

Vandra i Falköping

I Falköping finns flera vackra vandringsleder och stigar. Allt från en gamla fädrev till naturreservat med dramatisk natur och en pilgrimsled som går mellan medeltida kloster.

Pilgrimsleden Falköping - Varnhem

Upptäck det böljande kulturlandskapet, två medeltida klosterruiner, skog, hagar och det rika fågellivet runt Hornborgasjön när du vandrar den 44 km långa pilgrimsleden Falköping till Varnhem. Det går även att dela upp leden och vandra en av etapperna som en dagstur. 

 

Vandringsleder vid Hornborgasjön

Upplev lugnet på strandängarna och njut av utsikten över Hornborgasjön. Vid sjön finns flera vandringsleder i olika längd och karaktär. På Hångerleden passerar du hagar, vackra stenmurar och gamla ekar. Vid Utloppet är det en kort led som är grusad där du kan köra barnvagn eller tåligare rullstol. Här finns också ett fågeltorn där du bland annat kan spana efter svarthalsade doppingar. På Ytterbergsleden kan du gå runt en udde med vacker utsikt över sjön. På flera av lederna betar djur vissa tider på året. För mer information och kartor över de olika lederna runt Hornborgasjön, besök Naturums webbsida.

Fotograf: Lukasz Larsson Warzecha - LWimages Studio

Mössebergs friluftsområde

Friluftsområde med vacker utsikt över Falköping och Falbygden. På berget finns många aktiviteter och bland annat motions- och vandringsspår i olika längd och svårighetsgrad. Vråhålans naturreservat bjuder på kuperad och vacker natur med dramatiska bergsbranter. Pilgrimsleden Falköping till Varnhem passerar också på berget. Här kan du ladda ner en friluftskarta över Mösseberg!

Fotograf: Tuana Fridén

Ålleberg

Ålleberg är det högsta av Västra Götalands platåberg (335 meter över havet). Vandringslederna passerar hagar med betande djur, vattenkällor och utsiktspunkter med fantastisk vy över landskapet. Det finns tre leder som är olika långa: 1,3 km, 1,9 km och 4,7 km. Två av lederna är kuperade med brant stigning. En av lederna har en hårdgjord gusad yta för mer tillgänglighet. Sommartid finns café och restaurang på bergsplatån med vacker utsikt över Falköping och Falbygden. 

Fotograf: Tuana Fridén

Vilskeleden

Vilskeleden är 44 km lång och går från Östra Tunhem till Jäla, eller tvärt om. Leden är ingen rundslinga utan går från A till B. Leden går på stigar och vägar, genom odlingslandskap, skog och några kvarter genom Floby samhälle. Här finns allt från löv- och barrskog, till hagmark och öppna fält. Bland upplevelserna längs din vandring finns Ljusningshögen i Floby, stenvalvsbron vid Hålen och det kalkrika naturreservatet vid Kleva Klintar med sin säregna geologi och växtlighet. Vilskeleden är uppdelad i sex etapper och går från kyrka till kyrka. www.svenskakyrkan.se/floby/vilskeleden

Fotograf: Svenska kyrkan, Floby

Faledreven

Faledreven är en gammal väg som förr användes som fädrev. Den sträcker sig från Segerstads kyrka, ca 4 km till den aldrig sinande Ruskela Källa. Parkering finns vid kyrkan och en till parkering några kilometer in ytterligare på dreven.

Dreven har alltid varit allmänning en så kallad "tå". Det var vid den som de fattiga som inte ägde egen mark under 1800-talet kunde bygga sina små torp. Nu finns nästan bara husgrunder, brunnar och äppelträd på de flesta platser men ett fåtal stugor är kvar. Faledreven är ingen rundslinga utan du får gå samma väg tillbaka till parkeringen. Faledreven ligger på privat mark, med boende runt omkring. Tänk på att visa hänsyn, parkera på angiven plats och inte skräpa ner.

Fotograf: Falköpings kommun

Hälsoslingan

Vill du gå en stadsnära vandring och upptäcka centrala Falköping? Då är tipset att gå Hälsoslingan som är 8 km. Du kan även välja att korta ner den till 4 eller 6 km. Här går du främst på gång/cykelbanor runt staden. Karta över Hälsoslingan hittar du här!

Var rädd om vår natur

Välkommen att uppleva vår härliga natur! Tack vare allemansrätten kan vem som helst njuta av allt det vackra. Det ger oss en härlig frihet – men också ett stort ansvar. När du vandrar längs leder och i naturen behöver du tänka på att visa hänsyn – både till natur, djur och markägare. En allmän regel i naturens vardagsrum är att inte störa och inte förstöra. Därför måste du exempelvis ta med dig skräp och matrester hem, hålla din hund kopplad och inte elda. När du passerar genom naturreservat måste du vara särskilt försiktig. 

Mer om allemansrätten

Fotograf: Tuana Fridén

Fler tips på vandringsleder

I Skaraborg finns många natursköna vandringsleder av varierande karaktär. Inom 1 timmes bilfärd kan du uppleva allt ifrån Vänerskärgårdar och kustlandskap till platåberg och en böljande rullstensås. Så nära varandra, men ändå så olika.

Vandra i Skaraborg