({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Svenska kyrkan, Floby

Vilskeleden
Östra Tunhem - Jäla

Omväxlande vandring med många sevärdheter

Leden går på stigar och vägar, genom odlingslandskap, skog och några kvarter genom Floby samhälle. Här finns allt från löv- och barrskog, till hagmark och öppna fält.

Snabbfakta

Längd: Ca 44 km

Tidsåtgång: ca 15 timmar

Svårighetsgrad: Medelsvår

Terräng: Stigar, vägar, odlingslandskap, hagmark och skog


Bland upplevelserna längs din vandring finns Ljusningshögen i Floby, stenvalvsbron vid Hålen och det kalkrika naturreservatet vid Kleva Klintar med sin säregna geologi och växtlighet.

Vilskeleden är uppdelad i sex etapper och går från kyrka till kyrka. Leden är ingen rundslinga utan går från A till B.

Vilskeledens etapper

Informationstavlor med karta och uppgifter om sträckan, sevärdheter längs vägen och 
svårighetsgrad finns vid kyrkorna.

Östra Tunhem – Vilske-Kleva

Sträckan är 9 km. Medelsvår/svår ca 100 m i brant sluttning. Leden passerar TV-tornet och fornborgen på Stångaberget. Milsvid utsikt över Västgötaslätten i väster och Hornborgsjön i norr.

Vilske-Kleva – Gökhem:

Sträckan är 6,6 km. Medelsvår vandring. Leden följer lättgången byväg, och vackra hagmarker i lövskog. Området är fyllt av fornminnen och Kleva klintar och dess naturreservat är botaniskt och geologiskt spännande. Leden går också genom Skårs by, där det tidigare fanns flera kalkbrott.

Gökhem – Sörby

Sträckan är 5 km. Lätt vandring på byväg, som också passerar ett bed and breakfast och lokala vandringsslingor i Gökhemsskogen.

Sörby – Floby

Sträckan är 5 km. Medelsvår vandring. Leden går längs gammal kyrkstig i odlingslandskap och skog, samt på traktorstigar och genom samhället på gator.

Floby – Grolanda

Sträckan är 10 km. Medelsvår vandring. Leden går på väg, över åkermark och gammal kyrkstig. Här kan du läsa berättelsen om Ljusningshögen från bondestenåldern och leden passerar två stenvalvsbroar och en domarring.

Grolanda – Jäla

Sträckan är 8 km. Medelsvår vandring. Går i huvudsak på stigar genom odlingslandskap och skog, och passerar Lidan vid Lärka kvarn där det finns eldstad, och under sommaren kommer ett vindskydd att byggas.

 

 

Fakta om leden

Längd:

Ca 44 km

Tänk på:

Leden är ingen rundslinga utan går från en ort till en annan.

Om du vill vandra ännu längre så ansluter leden i Östra Tunhem till Pilgrimsleden Falköping - Varnhem som är markerad med S:t Olofs märket. Från Östra Tunhem till Varnhem är det ca 34 km och från Östra Tunhems till Falköping är det ca 10 km.

Markering:

Leden är markerad med Brynolfsmärket – ett nytt märke som särskilt tagits fram av stiftet för att användas för den här och andra pilgrimsleder som på något sätt ansluter till S:t Olofsleden (som räknas som huvudled). Märket är uppkallat efter Biskop Brynolf som var biskop i Skara kring sekelskiftet åren 1200–1300. Han sägs ha fått tag på en tagg ur Kristi törnekrona, och därmed gjorde han Skara till ett välbesökt pilgrimsmål.

Start och mål:

Leden startar vid Östra Tunhems kyrka och slutar vid Jäla kyrka eller tvärt om.

Hitta hit:

Östra Tunhems kyrka ligger ca 7,6 km från Falköping. Jäla kyrka ligger ungefär 24 km från Falköping.

Parkeringsplatser finns vid de sju kyrkorna som är utmed leden. Se webbkarta!

Det finns väldigt få turer med kollektivtrafik i Jäla med omnejd. Inga turer på helger. Väldigt få turer på vardagar och vissa tider på året måste man boka sin tur senast 1 timme innan avresa. Wardins gårdsprodukter i Jäla erbjuder skjuts.

Närmsta busshållsplats i Östra Tunhem finns vid väg 184, ca 2 km från Östra Tunhems kyrka. Den heter Kabelstationen. (Buss 203)

Tidtabeller hittar du på: www.vasttrafik.se

Tågstation finns i Falköping och i Floby.

Kontaktinformation

Svenska Kyrkan, Floby pastorat


Telefon: +46 515 723872


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida