({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Svenska kyrkan, Floby

Vilskeleden
Östra Tunhem - Jäla

Omväxlande vandring med många sevärdheter

Leden går på stigar och vägar, genom odlingslandskap, skog och några kvarter genom Floby samhälle. Här finns allt från löv- och barrskog, till hagmark och öppna fält.

Snabbfakta

Längd: Ca 44 km

Tidsåtgång: ca 15 timmar

Svårighetsgrad: Medelsvår

Terräng: Stigar, vägar, odlingslandskap, hagmark och skog


Bland upplevelserna längs din vandring finns Ljusningshögen i Floby, stenvalvsbron vid Hålen och det kalkrika naturreservatet vid Kleva Klintar med sin säregna geologi och växtlighet.

Vilskeleden är uppdelad i sex etapper och går från kyrka till kyrka. Leden är ingen rundslinga utan går från A till B.

Vilskeledens etapper

Informationstavlor med karta och uppgifter om sträckan, sevärdheter längs vägen och 
svårighetsgrad finns vid kyrkorna.

Östra Tunhem – Vilske-Kleva

Sträckan är 9 km. Medelsvår/svår ca 100 m i brant sluttning. Leden passerar TV-tornet och fornborgen på Stångaberget. Milsvid utsikt över Västgötaslätten i väster och Hornborgsjön i norr.

Vilske-Kleva – Gökhem:

Sträckan är 6,6 km. Medelsvår vandring. Leden följer lättgången byväg, och vackra hagmarker i lövskog. Området är fyllt av fornminnen och Kleva klintar och dess naturreservat är botaniskt och geologiskt spännande. Leden går också genom Skårs by, där det tidigare fanns flera kalkbrott.

Gökhem – Sörby

Sträckan är 5 km. Lätt vandring på byväg, som också passerar ett bed and breakfast och lokala vandringsslingor i Gökhemsskogen.

Sörby – Floby

Sträckan är 5 km. Medelsvår vandring. Leden går längs gammal kyrkstig i odlingslandskap och skog, samt på traktorstigar och genom samhället på gator.

Floby – Grolanda

Sträckan är 10 km. Medelsvår vandring. Leden går på väg, över åkermark och gammal kyrkstig. Här kan du läsa berättelsen om Ljusningshögen från bondestenåldern och leden passerar två stenvalvsbroar och en domarring.

Grolanda – Jäla

Sträckan är 8 km. Medelsvår vandring. Går i huvudsak på stigar genom odlingslandskap och skog, och passerar Lidan vid Lärka kvarn där det finns eldstad, och under sommaren kommer ett vindskydd att byggas.

 

 

Äta och bo

I webbkartan finns matställen och boende i närheten av leden. Restauranger, butiker och fik kan ha begränsade öppettider och de kan variera under säsongen. Kom ihåg att kolla upp och planera din vandring i förväg.

 

Fakta om leden

Längd:

Ca 44 km

Tänk på:

Leden är ingen rundslinga utan går från en ort till en annan.

Om du vill vandra ännu längre så ansluter leden i Östra Tunhem till Pilgrimsleden Falköping - Varnhem som är markerad med S:t Olofs märket. Från Östra Tunhem till Varnhem är det ca 34 km och från Östra Tunhem till Falköping är det ca 10 km.

Markering:

Leden är markerad med Brynolfsmärket – ett nytt märke som särskilt tagits fram av Skara stift. Det används för den här och andra pilgrimsleder som på något sätt ansluter till S:t Olofsleden (som räknas som huvudled). Märket är uppkallat efter Biskop Brynolf som var biskop i Skara kring sekelskiftet åren 1200–1300. Han sägs ha fått tag på en tagg ur Kristi törnekrona, och därmed gjorde han Skara till ett välbesökt pilgrimsmål.

Förutom Brynolfsmärket är stolparna märkta med orange färg, den färg som markerar låglandsled. Inne i Floby samhälle sitter Brynolfsmärket och en orange linje på lyktstolpar längs leden. 

Start och mål:

Leden startar vid Östra Tunhems kyrka och slutar vid Jäla kyrka eller tvärt om.

Hitta hit:

Östra Tunhems kyrka ligger ca 7,6 km från Falköping. Jäla kyrka ligger ungefär 24 km från Falköping.

Parkering
Parkeringsplatser finns vid de sju kyrkorna som är utmed leden. Se webbkarta!
Om ni är några stycken som vandrar tillsammans föreslår vi att ni ställer en bil vid det etappmål ni tänkt er, och sedan åker till er startplats. När ni är framme hämtar ni bilen vid etappmålet och åker sedan tillbaka till bilen vid startplatsen.

Buss och tåg
Vilskeleden går mellan Jäla och Östra Tunhem. Du kan åka kollektivt några gånger per dag till och från de platser som i kartan är markerade med buss- eller tågsymbol.

NOTERA! Tänk på att det är landsbygdstrafik med låg turtäthet.

Från Östra Tunhem är det knappt två kilometer ut till väg 184 och hållplats Kabelstationen, buss 203 (se vasttrafik.se).

Västtrafik erbjuder också Närtrafik mellan landsbygd och tätort mellan vissa tidsintervaller. Här måste du beställa din resa via telefon minst 1 timma innan tidsintervallet börjar. Läs mer här!

Floby ligger vid västra stambanan som trafikeras både av Västtrafik och SJ.
Här finns också den enda mataffären i närheten av Vilskeleden (en avstickare på någon kilometer från leden). Tågstation finns också i Falköping.

Tidtabeller hittar du på: www.vasttrafik.se

För transport mellan Jäla och Falköping eller Floby kan du kontakta Wardins gårdsprodukter, som skjutsar mot avgift. De kan också ordna matpaket. www.wardins.se

Kontaktinformation

Svenska Kyrkan, Floby pastorat


Telefon: +46 515 723872


E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida