({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Utsikt över ett landskap med höstfärger.

    Ålleberg

Västra Götalands högsta platåberg

Ålleberg ligger ca 335 meter över havet och är Västra Götalands högsta platåberg. Här kan du vandra i den vackra naturen och botanisera bland platåbergets olika rariteter och beundra den vackra utsikten över landskapet. På berget finns också Sveriges enda segelflygsmuseum, café, restaurang och camping.

Naturreservat

Större delen av berget är naturreservat, vilket innebär att det är ett särskilt skyddsvärt område.Tänk på att ta med matrester och skräp hem. Var rädd om djur och natur. Lederna på Ålleberg är avsedda för vandring i befintlig terräng, inte för cykling. Det är förbjudet att elda.

Sägner och sanningar

Det finns många sägner om platåberget och en av dem är Ållebergs ryttare som enligt berättelsen står i full rustning och sover i ett hemligt bergrum för att kunna rycka ut om Falköping är i fara. Det som däremot är sant är att en 1 500 år gammal och 6 hg tung guldhalskrage hittats i Ållebergs rasbrant 1827. Kragen anses vara ett av de allra finaste guldfynd som gjorts i Sverige. En kopia av kragen hittar du på Falbygdens Museum och originalet finns i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm.