({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Ålleberg

Fotograf: Henrik Theodorsson

Västra Götalands högsta platåberg

Ålleberg ligger ca 335 meter över havet och är Västra Götalands högsta platåberg. Här kan du vandra i den vackra naturen, botanisera bland platåbergets olika rariteter och beundra den vackra utsikten över landskapet. På berget finns också Sveriges enda segelflygmuseum, säsongsöppet café, restaurang och camping.

Naturreservat

Större delen av berget är naturreservat, vilket innebär att det är ett särskilt skyddsvärt område.Tänk på att ta med matrester och skräp hem. Var rädd om djur och natur. Lederna på Ålleberg är avsedda för vandring i befintlig terräng, inte för cykling. Det är förbjudet att elda.

Upplev vandringslederna på Ålleberg

Sägner och sanningar

Det finns många sägner om platåberget och en av dem är Ållebergs ryttare som enligt berättelsen står i full rustning och sover i ett hemligt bergrum för att kunna rycka ut om Falköping är i fara. Det som däremot är sant är att en 1 500 år gammal och 6 hg tung guldhalskrage hittats i Ållebergs rasbrant 1827. Kragen anses vara ett av de allra finaste guldfynd som gjorts i Sverige. En kopia av kragen hittar du på Falbygdens Museum och originalet finns i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm. 

Felanmälan/synpunkter

Lederna är väl uppmärkta men väder och vind kan ha gjort att ledmarkeringar saknas. Fattas markeringar, har något träd blåst ner över stigen eller finns det något annat som behöver åtgärdas? Välkommen att höra av dig via Falköpings kommuns synpunktsformulär!