({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Konst, kulturrundor och stadsvandringar

Upptäck din hemstad eller en kommun när dig! Gå en vandring i dataspelens värld i Skövde, kika på utomhuskonst i Falköping eller stadsvandra i Skara. Köp gärna med dig en fika från någon av de lokala caféernas läckra utbud och ta en paus på halva vägen i gröngräset eller på någon bänk för att avnjuta det.

Follow your art - konstpromenad för hjärt och hjärna, Falköping

Kartan Follow your art hjälper dig hitta street art och utomhuskonst i Falköpings stad.
Hitta till konstverken och få tips på promenadslingor. Kartan finns att hämta på Falköpings turistbyrå. Du kan även ladda ner kartan Follow your art här!

Fotograf: Crispin Anderson

Follow your past - historiska promenader, Falköping

Gå på upptäcktsfärd i det forna Falköping, bland stenåldersgravar, kurortsvillor och gamla gränder. Kartan Follow your past tar dig med till några av stadens historiska platser. Du kan hämta ett tryckt exemplar på Falbygdens museum, turistbyrån Falköping, eller Falköpings bibliotekek. Du kan även ladda ner kartan Follow your past här!

Fotograf: Falbygdens Museums bild

Från spelens värld, Skövde

Skövde är ett betydande center för spelindustrin i Sverige med en unik tillväxtmiljö för dataspelsutveckling. Nu kan du gå en konstvandring där du ta dig in i dataspelens förtrollade värld. Välj vandringen ”Från spelens värld” i appen Skövde Streetmuseum för att hitta spännande dataspelskonst från Skövdeproducerade spel. Konsten finns utplacerad på utvalda elskåp i staden. Appen Skövde Streetmuseum laddar du ner i App Store eller på Google Play. 

Fotograf: Tobias Andersson

Utomhusutställning på Löfwings Ateljé, Broddetorp

Göran Löfwing har skapat en utomhusutställning med ett urval av hans bilder i den härliga parken bakom byggnaden som har kafé och ateljé.

Fotograf: Tuana Fridén

Stadsvandringar i Skara

2016 utsågs Skara till Skaraborgs vackraste stad av arkitekturskribenten Mark Isitt. Vid åsynen av domkyrkans höga valv utbrast han: ”Tack för skönheten!” Välkommen till sju promenader i den tusenåriga vackra staden. Förbered dig på grönska, överraskningar och hisnande historia, se det storslagna i det lilla och upplev mera! 
Kartfolder över turerna hittar du här!

Konst på elskåp, Falköping

15 elskåp runt resecentrum har fått lite kärlek och smyckats med konst. Ta en tur och njut av konst i många olika stilar! På webben kan du läsa om konstnärerna och tanken bakom konstverken. På sidan hittar du också en karta vart elskåpen är placerade. 

Konst i Skaraborg

Välkommen till den offentliga konsten i Skaraborg! Här möter du verk utomhus i det enorma ”galleri” som är öppet dygnet runt, året runt. 

I Heinemans fotspår

2019 skulle arkitekten, författaren och konstnären Hans-Erland Heineman ha fyllt 100 år. Hans arkitektur har satt en tydlig prägel på Skövde som stad, och hans mest kända, och enligt honom själv hans mest betydelsefulla, verk är Skövde Kulturhus som invigdes redan 1964. Runt om i Skövde och Skaraborg, ja hela landet, har han ritat allt från hotell, vårdanläggningar, kyrkor, privata villor, bostadsområden till centrumhus. I turen som handlar om Heineman kan du se flera av hans byggnader både i och utanför Skövde.

Bland hans verk i Skövde hittar vi bland annat Billingehus, S:t Lukas Kyrka och äldreboendet Käpplunda Gärde och många fler. Information finns i appen Skövde Streetmuseum, den laddar du ner i App Store eller på Google Play. 

Fotograf: Tobias Andersson

Promenader med olika tema

I appen Kulturväg Skaraborg hittar du olika guidade promenadrundor varför inte prova en tur vid Karlsfors Silverfallet, Rosenstigen, Ålleberg eller Vallby Sörgården?

Vid Karlsfors bruk fanns för drygt 100 år sedan ett helt samhälle med bank, post, affär och skola. Brukssamhället började redan på 1700-talet med produktion av alun som användes till bland annat rödfärg. På 1800-talets mitt övergick produktionen i huvudsak till kalk för cement och jordförbättring. Idag finns bara resterna kvar av bruket och en vacker natur med vattenfall. Området är ett naturreservat.

Rosenstigen i Varnhem bär sitt namn efter en ros funnen i klostermiljö, Rosa alba Gudhem. Följ med på vandring längs en bittvis kuperad naturstig på ca 2 km, genom ett kulturlandskap som berättar hur människor levt här under tusentals år. 

2008 bildades Kulturreservat Vallby Sörgården för att bevara ett värdefullt, kulturpräglat, västgötskt slättlandskap. Besöksmålet utgörs av en komplett och bibehållen bondgård med odlingslandskap präglat av 1850-talets laga skifte och det tidiga 1900-talets växelbruk.

Upptäck platåberget Ålleberg, lyssna på berättelser om bergets natur, geologi, segelflyghistoria och några av de spännande sägner som.

För att ta del av de guidade turerna laddar du ner appen Kulturväg Skaraborg i App Store eller på Google Play. Den är gratis! I appen hittar du också information om sevärdheter, caféer och boende utmed Kulturväg Skaraborg, en brun/vit skyltad turistväg som sträcker sig från Karleby till Tidan.