({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Man och kvinna och tre barn sitter ute i snön på filt och fikar.

Fotograf: Sebastian Streith

Tips på 11 aktiviteter för familjen

Besök en djurpark, gå på vandring, åk skidor eller bygg en gigantisk kub. Runt Hornborgasjön i Falköping, Skara och Skövde finns massor av roliga upplevelser för hela familjen. Här hittar du 11 tips för härliga dagar runt sjön i vinter.

1. Naturupplevelser och picknick

Vid Fågeludden på Hornborgasjöns östra sida, där platåberget Billingen reser sig som fond, står Naturum Hornborgasjön på pelare i vattnet. Naturum är stängt vintertid men i området finns utsiktstorn, vandringsleder och gömslen där du kan kika på fåglar. Har du med egen picknick så finns bord och grillplatser vid Fågeludden och Fäholmen. Har du tur kan du få syn på de mäktiga örnarna som lever vid sjön. 

Fotograf: Jesper Anhede

 2. Skidor och djurpark på berget

Mösseberg i Falköping är det fullt av upplevelser för hela familjen. Här finns en mysig liten djurpark med lekplatser och grillar, discgolfbana, motionsspår och äventyrslekplats. På vintern när snö och kyla kommit finns fina längdskidspår och en skidanläggning med flera skidbackar och skiduthyrning. På berget hittar du även en camping, hotell med restaurang och ett café.

Fotograf: Sebastian Streith

3. Spännande experiment och kluriga problem

Dalénium Science Center i Stenstorp finns spännande upplevelser för såväl stora som små. Ta dig an laserbanan, bygg en gigantisk kub av mjuka klossar eller utmana ditt minne i ett ljudmemory. Under loven bjuder Dalénium på vetenskapliga shower, aktiviteter och extra generösa öppettider.

Fotograf: Thomas Harrysson AB

4. Utmaningar för den nyfikna familjen

Skövdes mest givna besöksmål för nyfikna familjer levererar massor med utmaningar inom teknik och vetenskap. På Balthazar Science Center kan ni gnugga geniknölarna i Mattebazaren och Hjärngymnastiksalen, bygga kreativa skapelser i Makerverkstan och Lego-Borgen eller varför inte lösa gåtan med Mysteriepulvret i Labbet? Café Kretsloppet tar hand om alla kurrande magar. 

Fotograf: Tuana

5. Sov i ett älghus bland älgar

Wrågården har blivit känt för sitt spektakulära boende, där hela familjen sover mitt i älg- och dovhjortsparken i en stuga formad som en älg, stubbe eller bisonoxe. Men här finns gott om aktiviteter även utan övernattning. Åk på en safari i bisonoxarnas land, låt barnen kika på de mäktiga djuren i älgparken eller utmana familjen i Padel. 

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

6. En vinterupplevelse med massor av aktiviteter

Billingen är ett officiellt Vasaloppscenter för cykel, löpning och skidor. Här finns en av Sveriges modernaste och längsta konstsnöanläggning med 10 kilometer elbelysta konstsnöspår. Förutom längdskidåkning bjuder berget även på utförsåkning, skridskobana under tak, pulkabacke i konstsnö och mycket mer för hela familjen. Som bäddat för en härlig vinterupplevelse med mängder av aktiviteter på berget Billingen. 

Fotograf: Tuana Aziz

7. Upplevelsebad för hela familjen

Kastar du dig gärna ut i vågorna och testar spännande vattenrutschkanor? Eller njuter du hellre i varma pooler? Oavsett vilket hittar du alltid något som passar dig på Arena Skövdes upplevelsebad, som flera år i rad blivit utsett till Sveriges bästa äventyrsbad av semestersajten Barnsemester. Här finns även en 25-metersbassäng för motionssim.

Fotograf: Jesper Anhede

8. Vandring på Billingetrollets trollstig

Vandra i Billingetrollets fotspår utmed den trolska stigen på Billingen! Utmed den 2,6 kilometer långa stigen finns stationer där du får uppleva spännande och roliga aktiviteter. Vid varje station finns en låda med lock som du öppnar och i den ger Billingetrollet ett uppdrag som du ska utföra. Ett utmärkt äventyr för barnfamiljen där man på ett lekfullt sätt lär sig mer om naturen. 

Fotograf: Tobias Andersson

9. Spännande Skogsmullerike

Skogsmulleriket är en riktig pärla för dig som vill uppleva och lära dig mer om naturen. Besök Skogsmulle och hans vänner runt Åsbotorpsjön på Billingen, kika in i husen och utforska omgivningarna. Ett spännande och tillgängligt utflyktsmål för hela familjen.

Fotograf: Gustaf Elias

10. Följ med Birger Uggla på Bokäventyret

Följ med Birger Uggla genom bokens historia i utställningens olika lekstationer – från berättandet runt den sprakande elden, via runstenar och spännande boktryckarkonst. Här kan du leka skola som förr i tiden och bläddra i gamla barnböcker. Eller varför inte kika på Sveriges äldsta bok som är över 850 år gammal? Bokäventyret  gästas även av tillfälliga utställningar.

Fotograf: Katrin Bååth

11. Lär dig mer om medeltiden

I hjärtat av ett rikt kulturlandskap ligger Västergötlands museum. Här finns över 10 000 år av landskapets unika historia gestaltad. Upplev medeltidens Skara, spana in de välbehållna bronsålderssköldarna, se den spännande utställningen om hur den kraftfulla inlandsisen har påverkat människan och möt Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet.

Fotograf: Västergötlands museum

 

Fler tips på upplevelser!