({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Sebastian Streith

Upplev området runt Hornborgasjön på två hjul

Upptäcktsfärder i sakta mak i vackert landskap, långa träningsturer på landsväg eller snabba terrängturer på platåbergen. I vårt område Falköping, Skara och Skövde är förutsättningarna för naturnära cykelupplevelser goda.

Cykla i Valle

"Västgötska Vallebygden är allt annat än platt, det är ett virrvarr av böljande åsar, kullar och sjöar. Istiden har format ett trevlighetslandskap med precis lagom stora backar för att få fart men inte behöva dra cykeln uppför. På geologernas språk kallas det kamelandskap. En kalkrik blommande oas dit geologer, botaniker och blåsippsnjutare vallfärdar". Så här beskriver skribenten Anna Froster hur det är att cykla i  Vallebygden. Det finns en karta med förslag på olika cykelturer från 40 km till 20 km långa. Sjutton unika cyklar som är konstnärligt utsmyckade, finns att hyra på Flämslätt Stifts– och kursgård. Mer information på www.vallevagen.se 

Cykelcentrum Mösseberg

Med platåbergen Mösseberg och Ålleberg, drygt 300 meter över havet, finns den kuperade terrängen, men också skogen och det öppna landskapet mellan bergen. Här väntar ett finmaskigt vägnät av asfalterade småvägar med lite biltrafik för den som vill cykla landsvägscykel. Falbygdsrundan är ett förslag på en tur där du färdas i det öppna landskapet med platåbergen i bakgrunden och där du gör nerslag i historien. Du passerar gånggrifter från stenåldern och cyklar på en av Sveriges äldsta vägar i Karleby. Mösseberg runt är ett annat förslag där du passerar Gudhems klosterruin från medeltiden.

MTB
På Mösseberg hittar du omväxlande stigar på ett grönt och lummigt platåberg. Det finns tre markerade MTB-leder i olika längd och svårighetsgrad från 0,6 km till 3,5 km. Om du vill värma upp innan du ger dig ut, träna teknik eller bara köra i härliga gupp, så finns en nyanlagd pumptrack i närheten av motionscentralens parkering. På Cykelcentrums webbsida hittar du förslag på många olika landsvägsturer, MTB-spår, webbkartor och paket med boende. www.cykelcentrum.nu 
Det finns även en tryckt cykelkarta med ruttförslag för både fritidscykling, landsvägscykling och MTB. Du kan beställa den på Falköpings Turistbyrå. Den är kostnadsfri! 0515- 88 70 50,  turism@falkoping.se 

Fotograf: Sebastian Streith

Cykla landsväg i Skövde

I appen Ride with GPS hittar du ett flertal vackra cykelvägar runt Skövde som passar perfekt för landsvägscykling - vad sägs om tuffa utmaningar på rutten ”Billingens bästa backar" eller vacker natur på ”Billingens finaste”? Ladda ner appen eller registrera dig på https://ridewithgps.com/.

Ätradalsleden

Öppna landskap, milsvida skogar och glittrande sjöar. Ätradalsleden är en cykelled som går mellan Falköping och Falkenberg på totalt 199 km, där 95 km är helt bilfri banvall. Resterande del är landsväg. Längs leden finns ett bra utbud av både boenden, restauranger och caféer. Många spännande besöksmål som Gårdarna runt sjön, Glasets hus och Ekehagens Forntidsby finns i närheten av leden. Webbkarta över leden hittar du här! Vill du planera din resa, boka paket eller hyra cykel så kan du läsa mer här!

Fotograf: Emmy Hultberg

MTB på Billingen

Cykla MTB på natursköna stigar på Billingens fritidsområde. Här finns allt från enklare och kortare spår till mer krävande utmaningar, från 1 kilometer till 10 kilometer. Mountainbikespåren ligger utplacerade kring de ordinarie motionsspåren. Det är uppskyltat vart du får cykla. På området finns två olika startplatser där olika spår utgår ifrån.  
Cykelkarta Billingens MTB-spår
Mer information om spåren

Fotograf: Roger Borgelid

Pumptrack Billingen

På Billingen kan du på ett lekfullt sätt träna upp din teknik i den helt nyanlagda pumptrackbanan. Med en pumpande rörelse driver du cykeln framåt och tränar på så sätt både balans och nya färdigheter.

Fotograf: Tobias Andersson

Cykla i varierat landskap utanför Skara

I Skara hittar du turförslag som innehåller trevliga berättelser om områdena du passerar, med både historiska inslag och anekdoter. Detta ger en större upplevelse åt cyklingen när du passerar fornminnen, betande boskap och inbjudande små badsjöar.  Rutterna finns i alla riktningar runt Skara och varierar mellan 15-40 kilometer.
Cykelkarta hittar du här!

Fotograf: Simon Olsson

Terrängcykelspår

MTB XC banan i Petersburg, Skara är 5,8 km lång men har också en kortare variant på 2 km. En kul och trixig bana där du får utmaning både som ny inom MTB och som elitcyklare! Banan är relativt teknisk med rötter och sten inne i skogen men innehåller även grusvägspartier. Banan bjuder upp till hård som lätt cykling utan några större höjdskillnader. Här ser du slingan utmärkt på karta:
 https://www.strava.com/segments/5027263

Kulturcykling, Skövde

Ge dig ut på ett historiskt äventyr och cykla längs den gamla banvallen mellan Skövde och Varnhem. Både Skövde och Varnhem är historiskt intressanta platser med spännande pärlor som tar dig tillbaka i tiden. Det är bara 13 kilometer och du kan i stort sett cykla hela vägen på bilfria cykelvägar. Från Skövde centrum siktar du på Våmb, och därefter cyklar du på den mysiga gamla banvallen som går hela vägen bort till vår historiska grannby, Varnhem. Läs mer här om kulturcykling!

Fotograf: Tobias Andersson

Cykeluthyrning i Falköping, Skara, Skövde

Racedepån, Falköping
Här kan du hyra olika sorters cyklar som racercykel, fritidscykel, MTB och elcykel. Du kan också köpa tillbehör, cykel eller serva den cykel du redan har. 
Lönnerbladsgatan 10, Falköping
0515-71 14 30
www.racedepan.se

Vallevägens konstnärliga cyklar, Lerdala och Varnhem
Sjutton unika cyklar som är konstnärligt utsmyckade, finns att hyra på Flämslätt Stifts– och kursgård samt på Klostergården vandrarhem i Varnhem.
Flämslätt, 0511-304 40, www.flamslatt.se
Klostergårdens Vandrarhem, Axevallavägen 10, Varnhem, 
070-831 92 34, www.kgvandrarhem.se

30 K, Skövde
Gamla Kungsvägen 54. Skövde
0500-79 24 70 
www.30kstore.se/

Träningskonsulten, Skövde
Uthyrning av racer- och MTB-cyklar på First Hotell Billingehus i Skövde. 
Alphyddevägen
0500-79 25 00
www.traningskonsultensportochuthyrning.se/