({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Sebastian Streith

Upplev området runt Hornborgasjön på cykel

Upptäcktsfärder i sakta mak i vackert landskap, långa träningsturer på landsväg eller snabba terrängturer på platåbergen. I vårt område Falköping, Skara och Skövde är förutsättningarna för naturnära cykelupplevelser goda.

Hornborgasjön från cykelsadeln

Upplev ett rikt kulturlandskap och gör avstickare till fågeltorn och vandringsleder. Har du gott om tid så passa också på att göra ett besök i Varnhems klosterkyrka och på Kata gård. Turen går på Hornborgasjöns östra sida och går på både grusväg och landsväg. Turen är ca 42 km lång. Läs mer om rutten här!

Ätradalsleden

Öppna landskap, milsvida skogar och glittrande sjöar. Ätradalsleden är en nationell cykelled som går mellan Falköping och Falkenberg på ca 20 mil och där ungefär hälften går helt på bilfri banvall. Resterande del är landsväg. Längs leden finns ett bra utbud av både boenden, restauranger och caféer. Många spännande besöksmål som Gårdarna runt sjön, Glasets hus och Ekehagens Forntidsby finns i närheten av leden. Webbkarta över Ätradalsleden, boknningsbara paket eller hyra av cykel hittar du på www.atradalsleden.se

Fotograf: Emmy Hultberg

Kulturcykling

Ge dig ut på ett historiskt äventyr och cykla längs den gamla banvallen mellan Skövde och Varnhem. Både Skövde och Varnhem är historiskt intressanta platser med spännande pärlor som tar dig tillbaka i tiden. Det är bara 13 kilometer och du kan i stort sett cykla hela vägen på bilfria cykelvägar. Från Skövde centrum siktar du på Våmb, och därefter cyklar du på den mysiga gamla banvallen som går hela vägen bort till vår historiska grannby, Varnhem. Läs mer här om kulturcykling!

Fotograf: Tobias Andersson

Östen runt 

När du cyklar Östen runt tar du dig fram i ett levande kulturlandskap med åkrar och hagmarker, odlingsrösen och stenmurar. Här cyklar du på en blandning av små åkervägar, grusvägar och asfaltsvägar. Även om du cyklar runt en sjö så är det på få ställen du har möjlighet att se själva sjön, men med sin vackra natur blandat med öppna landskap får du med råge kompensation för detta.
Läs mer om turen runt sjön Östen här!

Cykla i Valle

"Västgötska Vallebygden är allt annat än platt, det är ett virrvarr av böljande åsar, kullar och sjöar. Istiden har format ett trevlighetslandskap med precis lagom stora backar för att få fart men inte behöva dra cykeln uppför. På geologernas språk kallas det kamelandskap. En kalkrik blommande oas dit geologer, botaniker och blåsippsnjutare vallfärdar". Så här beskriver skribenten Anna Froster hur det är att cykla i  Vallebygden. Det finns en karta med förslag på olika cykelturer från 40 km till 20 km långa. Sjutton unika cyklar som är konstnärligt utsmyckade, finns att hyra på Flämslätt Stifts– och kursgård. Mer information på www.vallevagen.se 

Cykel på Mösseberg och i Falköping

Med platåbergen Mösseberg och Ålleberg, drygt 300 meter över havet, finns den kuperade terrängen, men också skogen och det öppna landskapet mellan bergen. Här väntar ett finmaskigt vägnät av asfalterade småvägar för den som vill cykla landsvägscykel. Digital cykelkarta och mer information: www.falkoping.se/cykel

MTB
På Mösseberg hittar du omväxlande stigar på ett grönt och lummigt platåberg. Det finns tre markerade MTB-leder i olika längd och svårighetsgrad 0,6 km, 2,5 km och 3,5 km. Om du vill värma upp innan du ger dig ut, träna teknik eller bara köra i härliga gupp, så finns Mösseberg MTB Arena med en pumptrack och teknikbana i närheten av motionscentralens parkering. Här hittar du också cykeltvätt och pumpmöjligheter. 
 

Fotograf: Sebastian Streith

Cykla landsväg i Skövde

I appen Ride with GPS hittar du ett flertal vackra cykelvägar runt Skövde som passar perfekt för landsvägscykling - vad sägs om tuffa utmaningar på rutten ”Billingens bästa backar" eller vacker natur på ”Billingens finaste”? Ladda ner appen eller registrera dig på https://ridewithgps.com/.

MTB på Billingen

Cykla MTB på natursköna stigar på Billingens fritidsområde. Här finns allt från enklare och kortare spår till mer krävande utmaningar, från 1 kilometer till 10 kilometer. Mountainbikespåren ligger utplacerade kring de ordinarie motionsspåren. Det är uppskyltat vart du får cykla. På området finns två olika startplatser där olika spår utgår ifrån.  
Cykelkarta Billingens MTB-spår
Cykla på Billingen

Fotograf: Tobias Andersson

Billingen Bikepark

På Billingen kan du på ett lekfullt sätt träna upp din balans och teknik i Billingen Bikepark. Hit är gammal som ung välkommen och förutom att cykla kan du även åka skateboard, kickbike och inlines. Parken består av två pumptrackbanor i olika svårighetsnivåer och är designad av samma team som skapat bikeparken i Trysil i Norge, franska Bike Solutions. Läs mer om cykel på Billingen här!

Fotograf: Tobias Andersson

Cykla i varierat landskap utanför Skara

I Skara hittar du turförslag som innehåller trevliga berättelser om områdena du passerar, med både historiska inslag och anekdoter. Detta ger en större upplevelse åt cyklingen när du passerar fornminnen, betande boskap och inbjudande små badsjöar.  Rutterna finns i alla riktningar runt Skara och varierar mellan 15-40 kilometer.
Cykelkarta hittar du här!

Fotograf: Simon Olsson

Terrängcykelspår

MTB XC banan i Petersburg, Skara är 5,8 km lång men har också en kortare variant på 2 km. En kul och trixig bana där du får utmaning både som ny inom MTB och som elitcyklare! Banan är relativt teknisk med rötter och sten inne i skogen men innehåller även grusvägspartier. Banan bjuder upp till hård som lätt cykling utan några större höjdskillnader. Här ser du slingan utmärkt på karta:
 https://www.strava.com/segments/5027263

 

Cykeluthyrning

Falköping, Skara, Skövde

 

Racerdepån, Falköping

I cykelaffären Racerdepån kan du hyra standardcyklar med 7 växlar och elcyklar. Ring gärna i förväg och kolla eftersom antalet cyklar är begränsat. 
Lönnerbladsgatan 10, Falköping
Tel: 0515-71 14 30
www.racerdepan.se

Vallevägens konstnärliga cyklar, Lerdala och Varnhem
Sjutton unika cyklar som är konstnärligt utsmyckade, finns att hyra på Flämslätt Stifts– och kursgård samt på Klostergården vandrarhem i Varnhem.
Flämslätt, 0511-304 40, www.flamslatt.se

30 K, Skövde
Gamla Kungsvägen 54. Skövde
0500-79 24 70 
www.30kstore.se/

Träningskonsulten, Skövde
Uthyrning av racer- och MTB-cyklar på Billingecenter.
Alphyddevägen 1
0500-79 25 00
www.traningskonsultensportochuthyrning.se/

 

Cykelpaket

 

SPA & Cykelpaket på Mössebergs Kurort

Mössebergs Kurort är en perfekt utgångspunkt för cykling. Oavsett om man är MTB - eller landsvägscyklist har man närhet till härliga cykelrundor.

Läs mer om paketet här!

Cykelpaket Vallevägen

I Valle finns hagar och böljande sädesfält och glittrande små sjöar. I det lummiga Vallelandskapet kommer du nära naturen, känner dofter och hör fågelsång. Det är ett gammalt kulturlandskap med hagar, odlingsrösen och stengärdsgårdar, lundar med ädellövskog, kalkkärr med orkidéer, prunkande blomsterängar och rofyllda fiskesjöar. 

Läs mer om paketet här!