({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • Man sitter med kikare. Hund sitter bredvid på ett träbord vid rastplatsen. Det är vinter.

  12 vinterupplevelser vid Hornborgasjön

Sugen på att göra en utflykt, upptäcka något nytt eller bara ta en gofika på ett mysigt café? Här kommer några tips när du vill komma ut och njuta av den härliga och krispiga vinterluften, trevliga utflyktsmål och mysiga fikaställen.

1. Boendepaket och erbjudanden

I området runt Hornborgasjön kan du hitta många mysiga boende som sticker ut lite extra och ger en upplevelse utöver det vanliga. Kombinera ett mysigt boende med en vacker vandring eller upptäck historiska platser, njut av en SPA-upplevelse, kika på konst eller besök härliga caféer. Här hittar du tips på trevliga boendepaket och erbjudanden i Skara, Falköping och Skövde.

 

2. Inredningsbutiker på landet

Vinterns senaste trender, klassisk inredning eller gammaldags och retro. I området runt Hornborgasjön finns många mysiga butiker på landet med vackra saker till ditt hem. 

Tips!

 • Gör shoppingrundan till en road trip och passa på att ta en gofika i någon av butikerna, på flera ställen finns nämligen också café.

3. Vandra genom strandängar och skåda fåglar

Området runt Hornborgasjön är vackert att besöka året runt och har ett rikt fågelliv och en spännande natur med flera vandringsleder. Upplev lugnet på strandängarna och njut av utsikten över Hornborgasjön. Om du har tur kan du vintertid se havsörnar som seglar högt i skyn eller vackra salskrakar som letar mat under ytan. Läs mer om vinterns fåglar vid Hornborgasjön här!

Tips!

 • Vid naturum Hornborgasjön och Fäholmen finns fina grillplatser för en härlig vinterutflykt med utelunch.
 • I närheten av sjön kan du också uppleva vacker konst både inne- och utomhus på Löfwings Ateljé & Krog. Här finns hembakt fika och lunch. Vill du stanna lite längre i området så kan du bo på gårdens mysiga B&B.

4. Second hand, antikt, vintage och loppis

Att handla second hand, antikt, retro och loppis, att återbruka och ge gamla saker nytt liv är bra både för plånboken och miljön. I vår artikel hittar du ett urval av butiker i Skövde, Skara och Falköping om du vill ge dig ut på en loppisrunda.

Tips!

 • Tänk på att öppettiderna kan variera hos butikerna. Kolla upp tider innan du ger dig ut! 
 • Kombinera din loppisrunda med en gofika på någon av caféerna runt Hornborgasjön.

5. Vinter på berget Billingen

På platåberget Billingen sinar aldrig utbudet av aktiviteter. Här finns alltid något att göra året om. Som officiellt Vasaloppscenter erbjuder Billingen Skövde fina längdskidspår i olika svårighetsgrad. Klappar hjärtat mer för snowboard och alpin skidåkning erbjuder Billingebacken fin utförsåkning med milsvid utsikt och en fun park. På området finns också en isbana under tak, pulkabackar, restaurang, sportbutik med uthyrning och flera mysiga grillplatser. Allt detta bara 3 kilometer från Skövde centrum.

Tips!

 

6. Gömda rum

En mörk källare med ruskig medeltidshistoria, en klosterruin under ett hus och en krypta från 1100-talet, låter det spännande? I Skara finns flera gömda rum som väntar på att upptäckas – har du varit i något av dem än?

Tips!

 • I källaren på Västergötlands museum hittar du utställningen ”Skara i medeltid”. Här kan du gå runt i de uppbyggda miljöerna och kastas tillbaka i tiden. 
 • Under Veterinärmuseet, som ligger mitt inne i centrala Skara, finns rester från Sankta Katarina klosterruin. Ruinen kommer från ett Fransiscanerkloster från 1200-talet, och här kan du promenera runt och lära dig om klostrets historia.
 • Inne i den pampiga domkyrkan i Skara finns inte bara höga mäktiga valv, utan också en välbevarad krypta från 1100-talet. Under renoveringen 1999 hittade man dessutom stenrester som är ännu äldre än så. Ta trappan ner och upplev lugnet i kryptan. 

Visste du att?

Sveriges äldsta bok finns i Skara och heter Skaramissalet. Den har ett eget rum inne på Bokäventyret – här kan du lyssna på den lugnande tidsenliga musiken och se den vackra boken som är daterad till 1150. 

7. Kallbada i Vallebygden

Gör en utflykt till vackra Vallebygden, ett sjörikt och mjukt böljande landskap som taget ur en saga. Vinterbad och kallbad är en trend som vuxit sig allt starkare de senaste åren, och i Valle finns mängder av små glittrande sjöar att bada i.

Tips!

 • Vid Näsbadet i Skärvalången ligger badbryggan i året om. Ta ett dopp och värm dig med ordentliga kläder och en kopp rykande varm choklad efteråt.
 • Vid Flämslätts stifts- & kursgård finns en badplats med bryggor att bada från. Badar du dessutom en vardag kan du avrunda doppet med en god lokalproducerad lunch i restaurangen.
 • Kombinera badet med en övernattning och upptäck ännu mer av platsen. I området kan du bo på mysiga B&B och pensionat så som Fredriksons Vilt Vin och Pensionat och Sjöbacken gård.

8. Konst, fika och färgsprakande natur vid Karlsfors

På platåberget Billingens västra sluttning, med Silverfallet som närmsta granne, ligger gården Karlsfors. Här kan du njuta av vacker konst i konsthallen skapad av lokala konstnärer som visar och säljer sina alster. Vägg i vägg med konsthallen ligger Butiken på Karlsfors där du hittar fina detaljer till hemmet och kan slå dig ned med en gofika i den mysiga miljön.

Tips!

 • Bara ett stenkast från Karlsfors gård ligger naturreservatet Silverfallet. Här rinner vattnet ned genom den färgsprakande lövskogen över kalkstenshällar, alunskiffer och sandsten och gör det till en vacker plats att besöka året om.
 • Har du med dig barnen? Perfekt! På Karlsfors gård kan ni nämligen låna en aktivitetsryggsäck innehållandes naturbingo, förstoringsglas, kikare, fakta om naturen och en massa annat skoj för hela familjen.

9. Medeltida klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön. Idag kan du uppleva klosterruinerna och Gudhems församlingskyrka. Sommartid är museet öppet.

Tips!

Visste du att!

 • Det var i Gudhems kloster som Arns föstmö Cecilia avlade sina 20 år av bot, medan Arn var och stred som tempelriddare i Jan Guillous bok. 

 

10. Platåberg med aktiviteter och vacker utsikt

Mösseberg i Falköping kan du uppleva många härliga naturupplevelser, friluftsaktiviteter och vacker utsikt över Falbygden. På sluttningen av berget ligger skidbacken Mössebergsbacken med nedfarter för  hela familjen. Spåren och vandringslederna på berget är av varierande längd och typ, för både promenad, löpning, MTB-cykling och vintertid längdskidåkning. Här finns också en discgolfbana, grillplatser, utsiktstorn, lekplatser och en liten djurpark.

Tips!

 • Lunch eller varför inte en SPA-dag på Kurorten Mössberg. Vill du stanna lite längre? Här kan du bo över i härlig kurortsmiljö.
 • Småstadshopping i Falköpings centrum med trevligt utbud, mysiga caféer och hög service.
 • Stor ost- och delikatessbutik, fika och ostbuffé hittar du på Falbygdens Osteria

Visst du att?

 • Mösseberg är 327 m över havet och ingår i Platåbergens Geopark - Sveriges första Unesco Globala geopark. I Västergötland finns 15 platåberg. 

11. Skara - historisk småstad nära Hornborgasjön

De historiska kvarteren i Skaras pittoreska stadskärna bjuder på flera pärlor. Ett besök i den pampiga domkyrkan är ett måste när du besöker staden, och på en promenad i området därikring är historiens vingslag i allra högsta grad närvarande.

Tips!

12. Historiska ruiner vid Varnhems Klosterkyrka

Det vilar en särskild stämning över Varnhem som det tagit tusentals år att uppnå. Varnhem och dess klosterruiner, beläget vid foten av Billingen var under lång tid ett betydande centrum såväl andligt som politiskt, kulturellt och ekonomiskt. Klosterkyrkans välbevarade miljö har fått ge ett sista vilorum för fyra svenska medeltidskungar samt Stockholms grundare Birger Jarl.

Tips!

 • Klostersjön i Varnhem har återställts och vi kan nu blicka ut över en sjö precis som munkarna gjorde på sin tid. Den korta vandringsleden runt sjön bjuder på fina vyer mot klosterområdet.
 • Avrunda besöket med en gofika eller något varmt i magen hos Mellomgården Café & Gårdsbutik utanför Varnhem.
 • Ta en tur på Kulturväg Skaraborg som passerar Varnhem. En brun/vit skyltad turistväg från Karleby till Tidan med många sevärda platser. Ladda ner appen och ge dig ut på en spännande road trip!

Vill du ha fler tips?

Runt Hornborgasjön finns många härliga upplevelser, för fler tips på utflykter, boende, restauranger och caféer besök sidan - Vinter vid Hornborgasjön!

Vinter vid Hornborgasjön

OBS! För öppettider och eventuella förbokningar besök företagens hemsidor.