Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

Tranor vid Hornborgasjön

Naturligtvis är tranorna starkt förknippade med våren i vårt område , då de kommer i tusental till Trandansen från mitten av mars till slutet av april. Under sommaren håller de diskret till på myrar och skogar i norra delen av Sverige. Sedan när ungarna har lärt sig konsten att flyga drar fåglarna söderut, men vid mitten av augusti och september finns tranorna åter vid Hornborgasjön.

Tranor på våren

De första tranorna brukar anlända till Hornborgasjön redan i mitten av mars, men flest tranor brukar det vara i början av april. De räknas varje kväll när de flyger iväg till sina sovplatser. Den högsta noteringen är från den 3 april 2019, då inte mindre än 27 300 tranor samlades på området nedanför informationscentralen Trandansen vid sjöns sydspets. Det är en bra  plats för att skåda tranor. Informationscentralen ligger i Bjurum, alldeles intill riksväg 184 mellan Falköping och Skara. Här finns parkeringsplatser, utsiktspunkter, informationsbyggnad med tranutställning, turistinformation, souvenirförsäljning och en enkel kaffeservering. 

Fotograf: Mostphotos

Höstens tranor

Höstens tranor beter sig radikalt annorlunda än vårens. Skyggare och inte lika tålmodiga, utan dessa tranor håller sig i stället på ett behörigt avstånd från oss människor. En orsak kan vara föräldraskapet, som kräver mer försiktighet och misstänksamhet då paren ofta har en nästan fullvuxen unge på släp.

Något som också skiljer vårens och höstens tranor åt är deras placering. Under våren samlas de alla vid Trandansen som ligger belägen vid sjöns södra del, medan höstens tranor rastar på fälten norr om sjön eller på den bördiga jordbruksmarken västerut.

För att se hösttranorna är ett tips att besöka tornet vid Fäholmen eller vallen vid Utloppet i solnedgången, då tranorna kommer inflygande i stora flockar för att övernatta i det grunda vatten som finns i denna delen av Hornborgasjön.

För att veta ungefär hur många tranor som finns i området kan du gå in och läsa transtatistiken på Länsstyrelsens webbsida där tranorna räknas under säsong. 

För mer information om tranorna och fågellivet vid Hornborgasjön  www.hornborga.com

Fotograf: Mostphotos

Mer om Hornborgasjön