({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jesper Anhede

Tranor vid Hornborgasjön

Naturligtvis är tranorna starkt förknippade med våren i vårt område , då de kommer i tusental till Trandansen från mitten av mars till slutet av april. Under sommaren håller de diskret till på myrar och skogar i norra delen av Sverige. Sedan när ungarna har lärt sig konsten att flyga drar fåglarna söderut, men vid mitten av augusti, september och en liten bit in i oktober finns tranorna åter vid Hornborgasjön.

Tranor på våren

De första tranorna brukar anlända till Hornborgasjön redan i mitten av mars, men flest tranor brukar det vara i början av april. De räknas varje kväll när de flyger iväg till sina sovplatser. Den högsta noteringen är från den 3 april 2019, då inte mindre än 27 300 tranor samlades på området nedanför infocenter Trandansen vid sjöns sydspets. Det är en bra plats för att skåda tranor. Informationscentralen ligger i Bjurum, alldeles intill riksväg 184 mellan Falköping och Skara. Här finns parkeringsplatser, ett infocenter, utsiktspunkter och en utomhusutställning om tranorna. Här kan du läsa allt om årets transäsong!

För att veta ungefär hur många tranor som finns i området kan du gå in och läsa transtatistiken på Länsstyrelsens webbsida där tranorna räknas under säsong. 

10 saker du inte visste om tranan

Hur gammal kan en trana bli? Vad äter den? Varför samlas tranorna just här? Detta och lite till får du reda på i vår artikel:

10 saker du inte visste om tranan


Höstens tranor

Höstens tranor beter sig radikalt annorlunda än vårens. Skyggare och inte lika tålmodiga, dessa tranor håller sig i stället på ett behörigt avstånd från oss människor. En orsak kan vara föräldraskapet, som kräver mer försiktighet och misstänksamhet då paren ofta har en nästan fullvuxen unge på släp.

Störst chans att se tranorna under hösten är vid Trandansen, Bjurum i skymning då de flyger till sjön för att sova.

Vill du lära dig mer om tranor kan du besöka naturum Hornborgasjön som ligger på östra sidan av sjön vid Broddetorp. Du hittar höstens öppettider och eventuella guidningar på www.hornborga.com

Transtatistik

Fotograf: Kent-Ove Hvass

Mer information

För mer information om tranorna och fågellivet vid Hornborgasjön www.hornborga.com

Information om vad som finns att se och göra i området www.visithornborgasjon.se

Mer om Hornborgasjön