({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
logga för appen kulturväg Skaraborg. Vit väg och ett träd. Brun bakgrund.

App - Kulturväg Skaraborg

Nyfiken på Kulturväg Skaraborg? Ladda ner appen och upptäck vad denna slingrande sjumila resa har att erbjuda. I appen finns också en guidad tur vid Karlsfors Silverfallet, Ålleberg, Rosenstigen och Vallby Sörgården.

I appen hittar du information om spännande sevärdheter, mysiga caféer och härliga boenden utmed Kulturväg Skaraborg, en brun/vit skyltad turistväg som sträcker sig från Karleby till Tidan. Det finns även guidade promenadturer och en spännande berättelser från medeltida Skaraborg i appen.

Promenadturer

Vid Karlsfors bruk fanns för drygt 100 år sedan ett helt samhälle med bank, post, affär och skola. Brukssamhället började redan på 1700-talet med produktion av alun som användes till bland annat rödfärg. På 1800-talets mitt övergick produktionen i huvudsak till kalk för cement och jordförbättring. Idag finns bara resterna kvar av bruket och en vacker natur med vattenfall. Området är ett naturreservat.

Rosenstigen i Varnhem bär sitt namn efter en ros funnen i klostermiljö, Rosa Alba Gudhem. Följ med på vandring längs en bittvis kuperad naturstig på ca 2 km, genom ett kulturlandskap som berättar hur människor levt här under tusentals år. 

2008 bildades Kulturreservat Vallby Sörgården för att bevara ett värdefullt, kulturpräglat, västgötskt slättlandskap. Besöksmålet utgörs av en komplett och bibehållen bondgård med odlingslandskap präglat av 1850-talets laga skifte och det tidiga 1900-talets växelbruk.

Ålleberg ligger ca 335 meter över havet och är Västra Götalands högsta platåberg. Det ingår i Platåbergens Geopark som är Sveriges första Unesco globala geopark. Här kan du vandra i den vackra naturen där största delen är naturreservat. Upplev den speciella floran, vattenkällor och fantastiska utsiktspunkter. Det finns många sägner om berget och på denna promenad får du ta del av några av dem. 


Medeltida Skaraborg

Upptäck spår från medeltiden i Skaraborg! Ladda ner appen Kulturväg Skaraborg, följ turen Medeltida Skaraborg och upplev historiska platser från medeltiden. Via mobilen blir du guidad av en berättarröst och får se bilder av 3D-skannade historiska föremål med anknytning till de olika platserna. Läs mer: www.vastsverige.com/skaraborg/medeltida-skaraborg/


Ladda ner appen gratis på 

App Store 

Google Play 

Vill du hellre kika på appen från din dator så finns webbversionen här!

Trevlig resa!