({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

7 punkter till din bucketlist

I Destination Läckö-Kinnekulle finns massor av fantastiska platser och beösksmål. Här tipsar vi om 7 punkter att lägga till på din bucketlist. Välkommen att upptäcka detta natursköna och historiskt intressanta område! 

1. Läckö Slott 

På en udde i Ekens skärgård i Vänern kan du besöka Magnus De la Gardies Läckö Slott med dess sagolika slottsträdgård. Under sommaren arrangeras opera på borggården och bara ett stenkast från slottet ligger Naturum - Victoriahuset med restaurang, hotell, konferensmöjligheter samt Visitor Centre - en perfekt utgångspunkt till naturområdet Vänerskärgården.

Läs mer om Läckö Slott här >

2. Stora Stenbrottet

På Kinnekulle ligger Stora Stenbrottet, som också kallas för "lilla Grand Canyon". Med sin fantastiska historia som sträcker sig över 400 miljoner år tillbaks i tiden är det ingen större förvåning att stenbrottet är ett av området mest populära besöksmål. Här bjuds du dessutom på en fantastisk utsikt över Vänern och fascinerande miljö för att vandra och upptäcka. 

Läs mer om Stora Stenbrottet här >

3. Paddla i Vänern

Upplev Sveriges största sjö på nära håll genom att paddla i området runt Läckö-Kinnekulle. Bland öar, kobbar och skär kan du ta dig fram och uppleva både natur, djur och spännande historia.

Ladda ner appen "Läckö Kinnekulle" och ta del av den självguidade turen "Vraksafari" - där du möter övergivna och förlista skepp med en spännande historia. 


Läs mer om att paddla i Läckö-Kinnekulle här >

4. Gamla Rådhuset

På Nya Stadens torg i Lidköping ligger den pampiga byggnaden som huserat allt från jaktslott, rådhus, brandstation, polishus, turistbyrå och museum. 

Den 11 februari 1960 eldhärjades Gamla Rådhuset och de övre våningarna totalförstördes. Det togs snabbt ett beslut om att byggnaden skulle återuppföras och redan den 12 december år 1961 kunde Gamla Rådhuset återinvigas. Byggnaden är fortsatt en av Lidköpings mest ikoniska platser och en viktig symbol för staden.


Läs mer om Gamla Rådhuset här >

5. Naturreservatet Munkängarna

Under försommaren sprids doften av ramslök i Munkängarna på Kinnekulle och du kan promenera längs de många stigarna bland ett hav av vitlöksdoft. Kom ihåg att det inte är tillåtet att plocka ramslök i naturreservat. I parken ligger även Mörkeklevs grotta, där en frisk källa springer fram med kallt källvatten, redo att släcka törsten med. Rolig fakta: Nästan alla svenska lövträd finns representerade i Munkängarna, men alm och ask dominerar.

Läs mer om naturreservatet Munkängarna här >

6. Hindens rev

Hindens rev är ett populärt utflyktsmål och promenadstråk för både stor och liten. Efter en 5 km lång vandring ut på den supersmala udden når ni spetsen av den så kallande ändmoränen, där revet försvinner ner under vattenytan. Men 12 km bort dyker det upp igen, då på Dalslandssidan där det kallas för Hjortens udde. Vid Hindens rev ligger även Svalnäs - Vänerns riviera. 

Läs mer om Hindens rev här >

7. Kinnekulle utsiktstorn

Tycker du om vida vyer är detta platsen för dig. Det 19 meter höga tornet byggdes år 1892 på Kinnekulles topp, 306 meter över havet, och ger en helt magnifik utsikt. Vid klart väder ser man 8-9 mil upp mot Skoghall, Karlstad och hel Värmlandsnäs.

Kinnekulle utsiktstorn är även en bra utgångspunkt om du vill gå längs några av vandringslederna på platåbergets topp. Toppslingan 1,9 km - Älgslingan 4,7 km - Hjortslingan 3,3 km.

Läs mer om Kinnekulle utsiktstorn här >

 

Vi hoppas du hittar några nya spännande guldkorn att lägga till på din bucketlist!