({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jesper Anhede

Paddeltur Läckö - Spiken 3,5 km
Kållandsö

Glidande glasstur till Spiken

Vad passar bättre en solig dag än att besöka idylliska Spikens Fiskehamn? Jo, att ta sig dit vattenvägen! Vid Läckö Slott på spetsen av Kållandsö finns det möjlighet att hyra både kajak och kanot av Naven Outdoor Experience under sommarhalvåret. För er som har med sig egen kanot eller kajak finns det givetvis bra iläggningsplatser.

Snabbfakta

Längd: 3,5 km (enkel väg)

Tidsåtgång: Ca 45 min

Passar för: Nybörjare och paddlare med lite vana

Område: Vänern inomskärs

 

Starta paddlingen vid Läckö Slott

Turen startar vid Läckö Slott och går ut runt Roparudden. Namnet Roparudden kommer från att det var här som man stod och ropade eller signalerade över till Stora Eken för att kalla på färjkarlen när man ville komma över sundet. Roparudden är den yttersta spetsen mot Stora Eken som var bebodd från 1500-talet fram till 1960-talet och där det främst bedrevs skogsbruk.

Efter Roparudden paddlar ni förbi Stora Eken, den största ön i Ekens skärgård. Ön har fått sitt namn efter de stora ekarna som vuxit och fortfarande växer på öns norra sida. På ön finns en rik flora på fauna, med sjöfåglar, harar, älgar och rådjur. På öns västra sida finns en brygga för kanot och kajak om ni vill göra ett stopp.

LÄS MER: Fler paddlingsäventyr i Västsverige

Beställ en "Spiken special"

Turen fortsätter in till Spikens Fiskehamn. Gå i land på bryggan köp en ”Spiken Special” på Spiken Bryggan. Spikens Special är en gammal klassiker som funnits i årtionden och består av kulglass, mjukglass, grädde, strössel och sås. Givetvis finns det andra, lite lättare alternativ att välja för den som vill.

Strosa runt i den gemytliga miljön och titta in hos de lokala hantverkarna eller köp nyrökt fisk. För barnfamiljen eller den aktivitetssökande personen finns det en minigolfbana att upptäcka innan man påbörjar paddlingen tillbaka till slottet.

Hyr en kajak

 

Två kunder som precis köpt var sin glass på Spiken.

 

Här kan du övernatta i närområdet

 

Fakta om leden

Längd:

3,5 km (enkel väg)

Ungefärlig tid:

Ca 45 min

Område:

Vänern inomskärs

Tänk på:

Ta med en vattenflaska och lite extra energi. Använd flytväst och packa ner ett extra ombyte,  mobiltelefon och eventuella bilnycklar i en vattentät påse.

Säkerhet:

  • Välj gärna starka färger på både klädsel och kajak för att synas bättre på sjön.
  • Använd sjövett och sunt förnuft.
  • Ha koll på vädret för att undvika att hamna i nödsituationer. På Vänern kan vädret slå om fort!
  • Har du aldrig paddlat förut kan det vara bra att börja med en kurs.

Läs mer om hur du paddlar säkert här!

Passar för:

Nybörjare och paddlare med lite vana.

Start och mål:

Läckö Slott på Kållandsö utanför Lidköping.

Hitta hit:

För den som kör bil är det väl skyltat från Lidköping. Vid Läckö Slott finns det gott om parkering.

Med Västtrafik busslinje 132 Lidköping - Spiken kan du under sommarperioden ta dig hit genom att hoppa av vid ändhållplats Läckö Slott. Sök på bussens linjenummer på www.vasttrafik.se eller sök din resa i appen Västtrafik To Go alternativt i reseplaneraren.

Med beställningstrafik via Västtrafik kan du ta dig från valfri adress direkt ut till landsbygden. Närtrafik kör dig mellan valfria adresser inom det utmärkta området (se karta). Du ringer och beställer din resa minst 1 timme innan önskad avresa utifrån de förgivna tidsintervallerna (se tider). Att resa med Närtrafiken kostar som en vanlig enkelbiljett och du kan betala både kontant och med bankkort. Seniorkort gäller tillsammans med kortinspektion i Närtrafiken, däremot gäller inte Västtrafiks övriga periodbiljetter. Här hittar du Karta & tider för Närtrafik!

BESTÄLLNING AV NÄRTRAFIK: 0771 - 91 90 90

Vid frågor eller för mer information gå in på www.vasttrafik.se

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Destination Läckö-Kinnekulle

Nya stadens torg, Gamla Rådhuset

531 31 Lidköping


Telefon: +46 510 200 20


E-post: Skicka E-post

Hemsida: lackokinnekulle.se