Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Pexels

Fisket i Säveån & SÄVELÅNGEN

I Sävelången finns ett bra och lättillgängligt fiske, främst gädda och abborre och även lite gös. I Säveån finns ett begränsat flugfiske efter öring. I sjön kan du fiska på flera sätt såsom via mete eller kastspö eller trolling om du har båt. I ån är det flugfiske som gäller. Tänk på att ta hänsyn till allemansrätten vid fiske och ta med dig ditt eget skräp hem igen.

 

Sävelången

I Sävelången kan man fiska från någon av sjöns iordningsställda fiskebryggor eller åka ut med båt och få upp många olika sorters fiskar.

Köp dagskort eller årskort för Sävelången. Sjön är djup och har bra vattenkvalitet. I sjön Sävelången kan man som amatör fiska dels från sjökanten eller brygga dels från båt. De fiskar som finns och kan fiskas är främst gädda och abborre. Men även gös, öring, lake, brax, mört och nors. Ål förekommer men är numera förbjudet att fiska.

Sävelången är en långsträckt och djup sjö med bra vattenkvalitet och ligger i Säveåns vattensystem. Håll dig ajour med gällande fiskeregler, då dessa kan variera år från år. Dessa hittar du hos Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Sportfiskarna.se. Det krävs fiskekort för att fiska i sjön.

Det finns två olika fiskekort som gäller i Sävelången: Sävelångskortet som dels finns som dagskort för 50kr/kalenderdag och dels årskort som kostar 120kr/kalenderår. Dessutom finns Gula Kortet, som gäller i ett femtiotal sjöar i Göteborgsområdet, inklusive Sävelången. Det finns som årskort och kostar då 400kr/år. Gula kortet finns också vecko- och dygnsalternativ och kostar då 100kr/veckan och 50kr/dygn. Barn upp till 16 år fiskar gratis med bägge korten! Tänk på att ta hänsyn till allemansrätten vid fiske och ta med dig ditt eget skräp hem igen. 

Fiskekort köps enkelt via nätet: https://www.fiskekort.se/

Fiskekort för Sävelången säljs även av Lerums Kommuns Turistbyrå på Nääs, 0302-318 39 info@naas.se och hos medborgarkontoret Kom-In på Bagges Torg i Lerum.

Bra fiskeställen från land är att fiska vid T-bryggan i Floda och bryggan vid Nääs Bro, samt Håvaredsviken. Dessutom finns det möjlighet att fiska från naturliga strandfiskeplatser på många ställen utmed sjön. Har du med dig båten är bästa stället att sjösätta denna vid Byggnadsvård Nääs parkering, där ikörningsramp i betong finns. 

Har du ingen egen båt finns det att hyra fiskebåt på Sjölyckan i Tollered, se under Aktiviteter.  

Säveån

Säveån är ett av södra Sveriges mest intressanta fiskevatten. Det är en pärla för alla som gillar flugfiske, vissa hävdar att man får nog åka norr om dalälven för att finna ett lika fint fiskevatten. På sträckan mellan Hedefors och Floda, dvs inom fiskevårdsområdet finns en genuin stationär öringstam, vilken tyvärr under senare tid minskat i storlek. Fiskesträckorna ligger till största delen inom Säveåns naturreservat. Floda och Stenkullens sportfiskeföreningar är faddrar för fiskevårdssträckan och bedriver tillsyn och fiskevård tillsammans med fiskevårdsområdet; Säveåns Övre fiskevårdsområdesförening. Fiskeperiod i Säveån är 15 maj - 31 augusti och fiskekort säljs via fiskekort.se. Aktuella fiskeregler hittar du på hemsidan.

Tänk på att Säveån är ett naturskyddsområde, alltså är det förbjudet att tälta, göra upp eld, plocka växter eller bryta kvistar. Säveån har ett rikt fågelliv, anpassa ditt fiske därefter och stör så lite som möjligt. 

OBS! När vattentemperaturen i ån blir hög så sjunker även syrehalten i vattnet. Detta påverkar öringen genom att de får mjölksyrapåslag när man drillar fisken och de får stora problem att återhämta sig. Varför det vid alltför varma temperaturer i ån, tas beslut om att stänga fisket.

Förhoppningen är att inom några år snart få upp den berömda Säveålaxen till Floda, som numera tyvärr stoppas av Hillefors kraftverk där det inte inte finns någon fiskväg.

Vintertid

Sjön Sävelången är mycket lurig vintertid eftersom vattnet är strömsatt på många ställen och vakar bildas lätt. I håvaredviken lägger sig dock isen tidigt och där kan abborre pimplas.

Kuriosa

Under en fisketävling i Sävelången 2013 krokades en "monstergädda" på hela 17,6kg, vilket är den största gädda som fångats i Göteborgsregionen.

Sävelången är också känd för sina stora "norsabborrar", dvs en abborre som livnär sig på norsen som i början av maj leker i Norsesund. 

Fiskar

I sjön Sävelången kan man som amatör fiska dels från sjökanten eller brygga dels från båt. De fiskar som finns och kan fiskas är främst gädda och abborre. Men även gös, öring, lake, mört och nors. Ål förekommer, men är numera förbjudet att fiska. Sävelången är en långsträckt och djup sjö med bra vattenkvalitet och ligger i Säveåns vattensystem. Håll dig ajour med gällande fiskeregler, då dessa kan varierer år från år. Dessa hittar du på hemsidan.

Fiskekort

Det krävs fiskekort för att fiska i sjön. Det finns två olika fiskekort som gäller i Sävelången: Sävelångskortet som dels finns som dagskort för 50kr/kalenderdag och dels årskort som kostar 120kr/kalenderår. Dessutom finns Gula Kortet, som gäller i ett femtiotal sjöar i Göteborgsområdet, inklusive Sävelången. Det finns som årskort och kostar då 400kr/år. Gula kortet finns också vecko- och dygnsalternativ och kostar då 100kr/veckan och 50kr/dygn. Barn upp till 16 år fiskar gratis med bägge korten! Tänk på att ta hänsyn till allemansrätten vid fiske och ta med dig ditt eget skräp hem igen. 

Fiskekort köps enkelt via nätet. Fiskekort för Sävelången säljs även av Lerums Kommuns Turistbyrå på Nääs, 0302-318 39 info@naas.se och hos Kom-In på Bagges Torg i Lerum.

Båtramp

Har du med dig båten är bästa stället att sjösätta denna vid Byggnadsvård Nääs parkering, där ikörningsramp i betong finns. Läs mer om bad och fiske på Nääs här.

Vill du istället hyra en fiskebåt går det bra att göra detta hos Sjölyckan i Tollered: