({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Ahlbin Gustafsson

Björn Borgs Pokal 2016

  • Margareta Anderberg Video: Peter Lundberg

Klassisk tennisturnering i Fiskebäckskil som gick av stapeln i år igen 27 juni - 3 juli. Efter 26 års uppehåll återuppstod turneringen 2012. Björn Borg tog karriärens första SM-Guld i Fiskebäckskil som 14-åring 1970 och spelade i Fiskebäckskils Tennisvecka flera år i rad som junior innan han erövrade världen. I sommar fyller både Fiskebäckskils Tennisklubb och Björn Borg 60 år.

Håll dig uppdaterad! Vi skriver om vad som händer även denna sommar och Björn Borgs Pokal 2017 på www.skafto.nu

Björn Borgs Pokal 2016

Update 2016-07-04

En rolig händelse under veckan var att legendaren Jan "Janko" Karlsson, som var tävlingsledare vid junior-SM 1970 (ihop med Ove Bengtson) kom och hälsade på, samtidigt som vi hade fått en stor och mycket god jubileumstårta från Café Syltrutan i Grundsund. Tårtan var formad som en stor tennisracket. Janko jobbade under nästan tio år som tennistränare och tävlingsledare hos Fiskebäckskils TK och det var han och den legendariske ordföranden Östen Almén som tog hand om Björn Borg vid tävlingarna 1970-71 och ordnade husrum åt honom på Danskevägen.

Totalt spelades det i 22 klasser under Björn Borgs Pokal. Den mest prestigefyllda, deltävlingen i Sommartouren, togs hem av Sydney Berlin och Pablo Figueroa, båda från Malmöklubben Fair Play TK."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fiskebäckskils TK är en välkänd klubb och det har det bland annat anordnats flera svenska mästerskap samt flera uppvisningsmatcher med stora tennisstjärnor på Skaftö. 

2012 återupplivades Fiskebäckskils Tennisvecka efter 26 års uppehåll. 2013 instiftades Björn Borgs Pokal, ett vandringspris i herr- och damelitklassen. 

I år slår man nya rekord. 229 spelare har anmält sig och Björn Borgs Pokal befäster sin position som en av Västsveriges största tennisturneringar. Framför allt är det SM-deltävlingen "SommarTouren" som växer så det knakar både på herr- och damsidan.

Första året 2012 hade man 37 spelare, andra året 65 spelare, tredje året 150 spelare och i fjol närmare 200 spelare. Och i år slår man alltås rekord igen i deltagare. Det gör tävlingen till en av de största juniortävlingarna i Västsverige.

I år deltar bl a Pablo Figueroa, Fair Play, som vann Masters-slutspelet i fjol i SommarTouren. Tävlar i år gör också toppseedade Kajsa Rinaldo Persson samt amerikanskorna Megan Lalone och Maggy Lemicke.

Vi har träffat och intervjuat James Pihl, en av de juniorer som tävlar denna vecka och som förra veckan laddade upp på det träningsläger som hölls i Fiskebäckskil.

Vi kommer också få höra tävlingsledare Peter Lindqvist berätta om årets tävlingar.

Och sist men inte minst träffar vi Ahlbin Gustafsson, ordförande i Fiskebäckskils Tennisklubb och den som satt Fiskebäckskil på tenniskartan igen. 

Juniorspelaren James Pihl

Vi träffade James under pågående träningsläger vecka 25 vid Fiskebäckskils tennisbanor. Han tävlar som junior i Björn Borgs Pokal denna vecka!

James Pihl, juniortävlare Björn borgs pokal 2016. Foto & redigering: Peter Lundberg

Tävlingsledare Peter Lindqvist

Peter, som är chefstränare i Strömstads TK , var träningsledare för ungdomslägret innan midsommar och denna vecka är han tävlingsledare för Björn Borgs Pokal för tredje året i rad. Här berättar han om kommande tävling, svensk tennis idag och Fiskebäckskil TKs status i Sverige.

Peter Lindqvist, Tävlingsledare Björn Borgs Pokal Fiskebäckskil. Foto & redigering: Peter Lundberg

Ahlbin Gustafsson, Ordförande Fiskebäckskils TK

Ordförande sedan 2011. Det var Ahlbin som frågade om lov att instifta en pokal i Björn Borgs namn och han fick ett positiv svar ganska snabbt. Björn har många fina minnen härifrån och han kände det som en stor ära att vi instiftade Björn Borgs Pokal berättar Ahlbin. Junior-SM i Fiskebäckskil 1970 var Björns första tävling på Västkusten och hans första SM-guld på grus. Det var en viktig milstolpe i hans karriär. Tävlingen har haft  en ovanligt stark utveckling och tävlingen är idag en av de största juniortävlingarna i Västsverige. Här berättar Ahlbin mer om Fiskebäckskils TK, Björn Borgs Pokal 2016 och framtiden,

Ahlbin Gustafsson, Ordförande Fiskebäckskils TK. Initiativtagare till Björn Borgs Pokal. Foto & redigering: Peter Lundberg

Fiskebäckskils Tennisklubb de tidiga åren

Fiskebäckskils Tennisklubb anlades år 1914 där idag Gullmarsstrand ligger. Banorna som låg ut emot havet var av trä och de finns avbildade på Carl Wilhelmssons målning ”Flicka i blått” från 1910.  

De tre grusbanorna som ligger intill Bökeviks badplats anlades på 1930-talet. Det var från början två banor och år 1948 byggdes en tredje. De små barackerna som idag fungerar som omklädningsrum och kontor var ursprungligen valstugor och fraktades till klubben strax efter valet år 1965. 

Fiskebäckskils Tennisklubb bildades den 9 juli 1956 och tog då över anläggningen efter Arvid Mellin, som för övrigt även drev den populära badrestaurangen i Fiskebäckskil på den tiden.

Fiskebäckskils Tennisklubb har med andra ord anor och var en mycket välkänd klubb med många medlemmar. Klubben har anordnat tre svenska mästerskap. I Fiskebäckskil tog Björn Borg sitt första utomhus-SM-Guld i karriären 1970. Enligt Björn själv var SM-guldet i Fiskebäckskil ett genombrott och en viktig milstolpe i hans karriär. Han skulle komma att återkomma hit många gånger de följande åren och nu också på senare tid med familj. Läs mer om Björn Borg och hans relation till Skaftö i sommarens nummer av SkaftöPosten.

Glicko skriver utförligt och initierat om Fiskebäckskils Tennisklubbs historia och har många intressanta bilder från förr med dåtidens kändisar som spelade tennis här på Skaftö. Glickos reportage finner du här.

Björn Borg, Ted Gärdestad och Helena Anliot - 1970 Fiskebäckskil

1970 när Björn Borg vann sitt första SM-guld på grus var även en annan yngling med som skulle bli känd i en helt annan genre, Ted Gärdestad, som var rankad tvåa efter Borg. Slagen av Borg beslöt han emellertid att lägga racket på hyllan och satsa på musiken framöver i stället. Och det gick ju onekligen rätt bra. Med på tävlingarna 1970 var även Ted Gärdestads flickvän Helena Anliot, vars föräldrar hade sommarhus i Fiskebäckskil.

Helena Anliot var under 1970-talets andra halva en av Sveriges främsta tennisspelare. Sammanlagt vann hon sexton SM-tecken, varav tre i singel. Det sägs att Helena och Björn fattade tycke för varandra under tävlingarna i Fiskebäckskil och förutom att vara en mycket skicklig tennisspelare blev hon också Björn Borgs flickvän under en period på 1970-talet. De båda spelade flera mixed dubbel-turneringar tillsammans. Helena fortsatte också att vara nära vän med Ted och han har tillägnat henne låten "Helena"

Stort grattis till Fiskebäckskils Tennisklubb som fyller 60 år! Även grattis till Björn Borg som den 6:e juni fyllde 60 år!

För mer artiklar från och om Skaftö titta in på "Reportage från Skaftö" på denna sida www.skafto.nu

Info om aktuella evenemang på Skaftö, våra boenden, restauranger, butiker, service, sevärdheter och mycket mer hittar du på skafto.nu förstasida.