({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Margareta Anderberg

Jesper Wilén, Classic Yacht Service Grundsund med träbåtar som specialitet

  • 25 mar, 2017
  • Margareta Anderberg; Video & Edit: Peter Lundberg. Foto: Peter Ljunggren, Jesper Wilén, Helena Wilén, Ingemar Forsström, Bo Fundell, Peter Lundberg, M Anderberg

Jesper är Skaftöprofilen som driver Classic Yacht Service AB i Grundsund där han reparerar och bygger träbåtar på beställning såsom White 23, Stjärnbåt och förstås segelekan Skaftö.

Jesper är född i Stockholm, växte upp i Kvarsebo, Norrköping där han också träffade sin fru Helena. Till Skaftö flyttade de i mitten på 90-talet. Inte så konstigt kanske då familjen tog över Grundsunds Marina 1987 och Jesper jobbade på marinan samtidigt som han gick båtbyggarkurser i Gerlesborg och Henån.

2008 startar Jesper Classic Yacht Service. Bolaget ska enligt Bolagsverket fokusera på byggande av fritidsbåtar, reparation och underhåll av fartyg och båtar, byggnadssnickeriarbeten och - artistisk verksamhet! Vi återkommer till den artistiska verksamheten.

Namnet Classic Yacht Service

- Ja, det är ju snyggt! skrattar Jesper. Det kom upp när jag jobbade under flera år med en engelsman här. Namnet var tänkt för att kunna figurera på ett mer internationellt plan. Och ja, Classic Yacht, det är ju klassiska båtar de jag jobbar med.

- Intresset för båtar har jag alltid haft. Vi bodde ju vid sjön när vi bodde i Kvarsebo, så det intresset kom naturligt. Sedan tyckte och tycker jag att träbåtar är fina att se på, trevliga att vara i och att segla med. När jag gick båtbyggarkurs i Gerlesborg med Sven Johansson, jobbade vi bland annat med vikingabåtar. Vikingabåtar kanske inte kändes så aktuellt just då, men historiskt sett är ju det hantverket det som dagens båtar bygger på. Hur man formar till träet, klinkbyggda båtar, hela hantverket med en traditionellt byggd båt, åtminstonne skrovmässigt, är ju samma idag som då.

Här berättar Jesper om hur han landade på Skaftö, sitt båtbyggeri och ger tips inför årets sjösättning.

Jesper Wilén, Classic Yacht Service Grundsund. Foto & Edit: Peter Lundberg. Foto: Segeleka Skaftö: Jesper Wilén/CYS

Jesper bygger förutom segelekan Skaftö också båtar som Stjärnbåt och White 23.

Stjärnbåt

Fotograf: Bo Fundell / CYS AB

- Den senaste båten jag byggde var en Stjärnbåt som ritades 1913 tror jag. Jag fick en beställning på en sådan och då hade det inte byggts en sådan i trä sedan 1970-talet så det var ganska speciellt bygge för mig, men det fanns ju ritningar plus ett stor entusiastiskt gäng i Nol, Göteborg som hejade på och hjälpte till på flera sätt. ”Stjärnbåtskonsortiet” i Nol är där alla med sådana här båtar håller till och reparerar sina båtar. De kan mycket av arbetet själva och det är nästan hela grejen med att ha denna typ av båt att träffas och fixa med båtarna. Stjärnbåtens gubbdagis kallas det för, skrattar Jesper som själv ibland är en av dem som deltar här.

Stjärnbåten är en klassisk båt. Många kända seglare startade sin karriär i Stjärnbåten, t ex Pelle Gedda, Pelle Pettersson, John Albrektsson, Peter Norlin och bröderna Sundelin med flera.

White 23

 

Fotograf: Peter Ljunggren

White 23 byggdes på beställning. Båten är konstruerad 1992 av amerikanen Joel White. Det är en snabb, vacker och bekväm dagseglare.

- Joel White lever inte längre men han ritade väldigt mycket båtar. Mest segelbåtar och ganska stora båtar så den här 23 fotaren var väl en av de mindre båtarna han ritade egentligen, konstaterar Jesper. Joel White fortsatte att rita väldigt sent i livet. White 23 är en ganska kompormisslös dagseglare som skulle vara en snabb och bekväm och vacker båt att se på. Detta var de förutsättningar Joel ritade den efter. Jag hade jag en kund som var intresserad av just denna båt och engagerade sig i både att ta fram ritningarna och i båtbyggeriet ska sägas i byggandet av White 23an.

- Det är en vacker och speciell båt och den fick stor uppmärksamhet för ett par år sedan på Båtmässan i Göteborg. Intresset för denna typ av båt, dagseglare, har vuxit. Den går ju att traila och ta med sig, och då det kan vara svårt att få båtplats idag kan det ju vara bra att kunna ta med sig båten och därmed blir det ju ganska lättillgänglig segling. Detta och på grund av att det är en väldigt vacker båt att se på gjorde att den väckte mycket uppmärksamhet på båtmässan i Göteborg. Det tar en hel vinter att bygga en sån här båt. Seglena sydde Lund Sails i Göteborg och det var en aluminiumrigg vi satte på båten. En ganska moderna båt, fast skrov och däck byggt i epoxylaminerad ceder. 

Jesper och musiken

Och låt oss nu gå tillbaka till det där med ”artistisk verksamhet” som ingår i företagsbeskrivningen på Classic Yacht Service...

Jesper Wilén B'Loose

B'loose uppträder 31 mars 2017 på Brygghuset i Fiskebäckskil! Bokning och mer info här!

Arbetar med lack som håller 10-15 år

Jesper använder sig av och säljer XtreemCoat lack. Ett lack som är flexibelt som inte spricker till skillnad från vanlig fernissa som lätt spricker i solen om man inte underhåller det hela tiden. Med andra ord så kan man förlänga underhållet väldigt länge med detta lack. 10-15 år. Modernare teknik helt enkelt.

Men grejen med att ha träbåt är väl att stå och greja med båten. Hur står sig det här underhållsfria alternativen då?

- Den som vill lacka varje år och tycker det är kul, och det tycker ju många, ja det är ju nästan lite terapi, de ska ju inte lacka med detta lack. Men om man inte hinner med eller känner att det blir för jobbigt så kan detta vara ett intressant alternativ idag, konstaterar Jesper.

Jesper Wilén Classic Yacht Service visar XtreemCoat

Till sist, finns det någon träbåt som är vanlige än andra (trä)båtar på Skaftö?

Jullar, svarar Jesper. Neråt Skåne och Karlskrona där heter ju jullen Blekinge eka. Snipa eller snäcka är också vanligt här, ser ju ungerfär lika ut. Snäcka heter det i Strömstad och Snipa här då.

Den som villl veta med om Jespers arbete med träbåtar kan följa honom på Classic Yachts Service hemsida.

 

För mer artiklar från och om Skaftö titta in på "Reportage från Skaftö" på www.skafto.nu

 

Info om dagsaktuella evenemang på Skaftö, våra boenden, restauranger, butiker, service, sevärdheter och mycket mer hittar du på skafto.nu startsida.