({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Peter Lundberg

Emil Dahlbom-Nilsson "Årets Värdskapare" 2016

  • 21 okt, 2016

I år kom det in rekordmånga nomineringar till ”Årets Värdskap”. Emil Dahlbom Nilsson, hamnvärd i Grundsunds Hamn, fick överlägset flest nomineringar och på stormötet den 19 oktober med företagsnätverket "Staden vid havet" fick Erik ta emot sin utmärkelse av Cia Säll från Näringslivsenheten Lysekils kommun.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

”Årets Värdskapare är en positiv, glad och serviceinriktad person.
Med ett fantastiskt bemötande får Emil alla besökare, både i båt, i bil och till fots, att känna sig välkomna.
Även de bofasta och övriga i Grundsunds hamn blir glada av Emils varma leende och hans trevliga sätt.
När en båt kommer innanför piren i Grundsund är Emil snabbt framme och hälsar välkommen och informerar om var de kan lägga till.
När båten senare kastar loss hörs Emils stämma - Välkommen tillbaka!
Emil Nilsson är en värdig representant för Lysekils kommun och besöksnäringen i synnerhet.”

Grattis till utmärkelse "Årets Värdskapare" Emil!

- Tack! Jag visste ju att jag skulle vara där på mötet men jag hade ju ingen aning om vad det kunde leda till. Jag tänkte väl mer att ja, jag får väl gå och representera Grundsunds Hamn. Att få denna utmärkelse var väldigt kul faktiskt. Jag är lite omtumlad än.

Berätta om ditt jobb som hamnvärd i Grundsunds Hamn.

- Du är ju inte bara hamnvärd. I en hamn så rör sig ju människor från alla hörn av samhället från den mest inbitne urinvånaren till den vilsna turisten till den frustrerade båtgästen. Där finns ju allt och då gäller det ju att vara väldigt flexibel. Den ena dagen är inte den andra lik, du måste som sagt vara flexibel, du måste vara snabb både på att ta beslut och rent fysiskt att kunna ta dig från punkt A till B. Du måste känna in båtgästerna och övriga gäster, alltså vilka de är, men det märker man rätt fort.

Hur har då båtgästerna skött sig i sommar?

- De har skött sig förhållandevis bra. Jag var lite orolig eftersom vi börjat med att ta ut dagavgift för att det är många som går in och lägger sig mitt på dagen och sedan går ut och inte betalar men använder sig av el och vatten. Jag var lite rädd för att det skulle avskräcka, men å andra sidan så fick vi fler möjligheter att ta in nattgäster så det löste sig. Annars är det inte så mycket som hänt i år egentligen, förra året var det mer. Då hade vi en rejäl krock faktiskt mellan två segelbåtar där den ena segelbåten hade för bråttom när han skulle lägga till och skrapade upp hela sidan på den andra båten som låg förtöjd. Det blev ju ett herrans väsen där ägarna stod och skällde på varandra. Där är det ju väldigt viktigt att veta att man kan inte lägga sig i kontroverser mellan båtägare, det är ju någonting som inte vi har ansvar för, men däremot kan man göra det enklare för dem att komma överens. Och mig veterligen så blev det ingen polisanmälan emellan dem, men där fick man verkligen se till att de kunde lösa det när de hade lugnat ner sig. I en sådan här typ av situation har jag väldigt gott stöd i min chef och mina kollegor då vi är ett väldigt sammansvetsat team där vi litar på varandra. Det är frihet under ansvar. Vi är aldrig rädda för att be varandra om råd eller handgripligt hjälp.

Du är på väg upp med flyget till Luleå, vad gör du där?

- Jag ska fortsätta att plugga på Statsvetenskapliga programmet på Luleå Tekniska Universitet med inriktning på politik och samhällsutveckling.

Får vi se dig som hamnvärd i Grundsund även nästa sommar?

- Det kan jag inte svara på men jag lovar att jag kommer att söka, och om jag får tjänsten kommer jag definitivt tillbaka! Det är ett otroligt roligt jobb och jag tror aldrig jag kännt mig så uppskattad någonstans som i Grundsund.

Hans Gunnarsson, Hamnkapten Grundsunds Hamn, Emil fick utmärkelsen "Årets Värdskapare"

Han var mycket väl värd detta! 

Får Emil komma tillbaks?

- För min till del är han självskriven, odiskutabelt. Men han får ju söka, det är ju obligatoriskt.

Hur har säsongen varit?

Resultatmässig något bättre än i fjol. Det var fint på sensommaren, men i juli var det bara tio dagar i år. Det rör sig runt 2 000 gästnätter i fjol och jag tror vi kom upp i 2 100 i år.

Vill man följa vad som händer i Grundsunds Hamn kan man göra det via Grundsund Hamns FB sida här

För mer artiklar från och om Skaftö titta in på vår sida "Reportage från Skaftö".

Information om Evenemangpå Skaftö, våra boenden, restauranger, butiker, service, sevärdheter och mycket mer hittar du om du går till www.skafto.nu förstasida.