({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lisa Åkesson

Gospelkonsert i Grundsunds kyrka den 27 juli.

  • 25 jul, 2016
  • Margareta Anderberg

Dags igen för sommarkonsert i Grundsunds kyrka med Sommarkören under ledning av Anki & Magnus Spångberg och denna gång gästartisterna Triple & Touch och Ntombenhle Shobede.

Intresserad av Gospelkonsert i Grundsund 2017? Håll utkik efter mer information på vår startsida www.skafto.nu !

Under många år har Grundsunds kyrka fyllts till bredden av besökare som vill uppleva de mycket populära gospelkonserterna som Skaftös förra kantor Nina Norrman arrangerat tillsammans med sin kyrkokör Salta Vindar och gospelspecialisterna Anki och Magnus Spångberg från Örebro. Vacker körsång, medryckande gospel och gästartister som melodifestivalvinnaren och numera allsångsledaren Sanna Nielsen, Cindy Peters, Christer Sjögren, Sonja Aldén, Shirley Clamp och Triple & Touch, vilka i år gör comeback i dessa sammanhang. 

Sommarkonserterna / Gospeldagarna arrangeras idag av kören Salta Vindar. Nina Norrman bor numera i Oslo och därifrån berättar hon att upprinnelsen till dessa populära sommarkonserter var att hon som kantor i församlingen blev kontaktad av Anki & Magnus Spångberg med en förfrågan om det fanns intresse av att ha konsert i kyrkan med Cindy Peters och Örebro Gospel. Nina svarade att det är klart det fanns intresse för det, men skulle man inte kunna utöka det till gospeldagar där man bjuder in körsångare och sommarboende körsångare på Skaftö att vara med och sjunga? Så blev det och det är därför kören heter Sommarkören i dessa sammanhang.  

Triple & Touch har varit med tidigare och kommer alltså tillbaks i år igen. "Lite annorlunda touch blir det på det i år eftersom de jobbar med ett projekt som heter Star For Life, som är ett projekt som de har i Sydafrika och där de tar hit sydafrikanska ungdomar som kommer hit till Sverige och gör konserter tillsammans med svenska ungdomar. Och i år kommer det vara en tjej med från Sydafrika, Ntombenhle Shobede, som ger en lite annorlunda prägel på konserten den 27 juli" berättar Nina.

Ninas bästa minnen från dessa sommarkonserter? "För min del så är det att göra det med Skaftöbor för Skaftöborna. Det är det som är det stora".

Här hittar du mer info om Star For Life och här hittar du korta filmer om Star For life där några av ambassadörerna som Jan Eliasson, Glenn Strömberg och Måns Zelmerlöw berättar mer om detta projekt. 

Vid en högtidlig ceremoni tidigare i år på Kungliga Slottet fick Star for Lifes Ken Wennerholm och Göran Rudbo mottaga Konungens Medalj i blått band, för utvecklandet av Star for Life i Södra Afrika och Sverige.

Triple & Touch ambassadörer för Star For Life

Ken Wennerholm från Triple & Touch berättar "Vi har ju en gästartist med oss som kommer från Sydafrika. En tjej som har varit i Sverige många gånger med de ungdomar som brukar komma hit och sjunga med svenska artister. Och den här tjejen heter Ntombenhle Shobede och henne träffade vi för 10 år sedan på den allra första skolan som vi började jobba med i Sydafrika".

"Skolan ligger mitt ute i bushen och när vi träffade henne var hon 15 år och hon sjöng fantastiskt. Hon gick varje dag till skolan, två timmar dit och två timmar hem. Hon kämpade fantastiskt hårt och vi kände direkt att ja, på något sätt måste vi använda hennes musikalitet."

"Trots fattigdom och sjukdomar och allt vad det innebär att leva i dessa AIDS drabbade samhällen där en hel föräldrageneration i princip är borta så har ungdomara sin skatt som är sången och musiken och dansen och energin. Och det är det vi tagit fasta på. Och det motsägelsefulla är att dessa ungdomar inspirerar svenska ungdomar och svensk publik med sin glädje och energi, som vi och svenska ungdomar kanske har tappat trots att vi har det så bra som vi har det här materiellt. Det speciella med Ntombenhle Shobede är att hon just har det där lilla extra, en artistådra i sig och det är därför hon är i Sverige nu och håller på att spela in en skiva med svenska och brittiska producenter och hon ska lanseras mer här så småningom som artist." 

Star for Life har som vision att motivera och inspirera ungdomar till bättre liv och en ökad framtidstro. Ungdomar stimuleras att fokusera på sin utbildning och ta hand om sin hälsa. I Sydafrika och Namibia används programmet för att minska spridningen av hiv och aids. 

350 000 elever har gått igenom Star For Life programmet och en utvärdering från universitetet i Cape Town som jämfört skolor med Star For Life program med skolor utan visar att programmet verkligen gör skillnad. 

Fotograf: Torleif Svensson

Om att komma tillbaks till Skaftö säger Ken att det är "Trevligt att komma tillbaks till Grundsund! Speciellt på sommaren. Kyrkor är ett så bra rum att spela i och med körer väldigt tacksamt och mycket glädje och värme. Och sen blir det en extra krydda med Ntombenhle Shobede". 

Sommarkonserten i Grundsunds kyrka hålls den den 27 juli kl 18:00 med extrakonsert kl 20:30. Biljetter säljs fr.o.m. 24/6 fram till konsertdagen på Skaftöhallen Fiskebäckskil och ICA Grundsund. Biljettpris 200 kr.

För mer artiklar från och om Skaftö titta in på "Reportage från Skaftö" på www.skafto.nu

Info om evenemang på Skaftö, våra boenden, restauranger, butiker, service, sevärdheter och mycket mer hittar du på skafto.nu startsida.