({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Håkan Berntsson och Gina Skaftö Marinmuseum

Fotograf: Margareta Anderberg

  • Margareta Anderberg

Vi har besökt Håkan Berntsson på Skaftö som har mer än 500 båtmotorer i sitt Skaftö Marinmuseum. Alla motorer har fått sin egen ställning och är iordninggjorda. Och alla har de sin egen historia. Här berättar Håkan om några av dem.

Arbetade som båthandlare

Håkan började som båthandlare en gång i tiden och var ombud för Saga båtar i västra Sverige och även ombud för Mariner utombordsmotorer. Det blev en del motorer i inbyte. De skulle ju egentligen köras till skroten men de blev liggande i en hög istället. Samlandet började någon gång på 1960-talet. 

2005 stod museumet klart

60-talet var också det årtionde då Håkan kom till Skaftö. Till en början bodde han i en husvagn men sen hittade han en bit mark som han köpte och byggde hus på. 2005 stod museumet, en hall på 360 kvadratmeter, klart och Håkan hämtade hem alla motorer han hade på olika håll till sitt Skaftö Marinmuseum.

Han hade alltså hunnit samla på sig många motorer från sina år som båthandlare men han har också fått mycket motorer, hittat en del och också köpt en del rariteter genom åren.

Evinrude som var först med serietillverkning finns här liksom alla de stora tillverkarna, men också mera udda motorer som aldrig har serietillverkats. 

Garellimotorer med jetdrift

Här berättar Håkan Berntsson om sina Garelli motorer med jetdrift. 

Håkan Berntsson visar här ett par av sina rariteter, Garelli jetmotorer, som han har i sin båtmotorsamlimg. Film & edit: Peter Lundberg

Gottfrid Darck - tekniskt geni med ohejdad fallenhet för ekonomisk brottslighet 

I båtmotorsamlingen finns också GYRO motorer konstruerade av  Gottfrid Darck. Han hade en naturlig fallenhet som mekaniker och konstruktör. Han betraktades av motorbranschen som ”närmast genialisk”. Han hade också en ohejdad fallenhet för ekonomisk brottslighet och det var under sina fängelsevistelser han skapade många av sina motorer. Gottfrid Darck står bakom motorer som Dalma, Gyro, Greisz, Connyman, Harryman, Eddyman, Graver, Darax, Svedax och cykelmotorn Kuli.

Håkan Berntsson berättar här om Gyro motorn konstruerad av Gottfried Darck. Film & Edit: Peter Lundberg

Motorn som tog amerikanska soldater bakom fiendens linjer WW2 

I sin samling har Håkan också en typ av motor från 1939 som användes av amerikanska fallskärmsjägare när de hoppade bakom tyskarnas linjer i Normandie. Den här motorn hjälpte dem att ta sig över bäckar och floder.  

Och så har han en efterlysning på en raritet han gärna skulle vilja ha i sin samling - En Svalan 2 cylindrig utombordsmotor !  

Denna utombordsmotor från 1939 i Håkans samling använde amerikanska fallskämsjägare för att ta sig bakom tyskarnas linje vid Normandie. Film & edit: Peter Lundberg

Besök av Kåre Andersson från Bolindermuseet Kallhäll

När vi besökte Håkan Berntsson hade han finbesök från Kåre Andersson som driver Bolindermuseet i Kallhäll. Bolinder har faktiskt koppling till Skaftö vilket Kåre berättar mer om här. Och motorn i fokus - en Bolinder förstås, är en likadan som förekommer i Åsa-Nisse filmerna. 

Håkan Berntsson får besök av Kåre Andersson ägare till Bolindermuseet i Kallhäll. Motorn har koppling till Åsa-Nisse. Ett återkommande grepp var något slag av vansinnesfärd i filmerna, antingen i Åsa-Nisses bil Eulalia II (Ford, modell B, årsmodell 1932) eller i båt. Och här har ni motorn !

Filmrekvisita från Saltön

I museumet ryms förutom båtmotorerna också höghjulingar, en motorbåt tillverkad av Electrolux, en kanadensare som tillverkats på Götaverken och rekvisitan från TV-serien Saltön. Där finns MacFies gravsten, statyn som stod i krögen i Grundsund, skylten från Blomgrens affär, Blomgrens cykel mm. Håkan hjälpte till mycket under TV-inspelningarna och medverkade också som skådespelare i Saltön.  

Museumet är öppet när intresse finns. Håkan  öppnar gärna portarna för sällskap och berättar om sina gamla motorer.  Och du - har du tips på en Svalan 2 cylindrig utombordsmotor ta kontakt med oss på info@skafto.nu !