({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Didriksons på kajen / Hannas i Hamnen

  • Fotograf: Margareta Anderberg

  • Fotograf: Margareta Anderberg

  • Fotograf: Margareta Anderberg

Hannas i Hamnen firar 60 år

  • 28 jul, 2017
  • Margareta Anderberg

Butiken på kajen i Grundsund har anor tilbaka till 1913 då Didriksons regnklädesfabrik öppnade på Östra Kajen. Försäljning har funnits i lokalen sedan 1947, men då var det fortfarande också produktion i fabriken här. Först 10 år senare 1957, när produktionen flyttade ut ur lokalen, blev det en renodlad butik. I butiken stod en av de gamla sömmerskorna på Didriksons som öppnade dörren två veckor varje sommar och sålde kläder på kajen.

Firande i sommar i butiken på Östra kajen i Grundsund

- 60 års jubileumet kommer vi fira i sommar och vi kommer ha mycket tävlingar, jippon och erbjudanden, berättar Caroline Bäcker som driver butiken och som tillsammans med sin syster Lotta Bäcker även äger och driver Hannas i Krögen och Ladan på Skaftö.

Outletbutik för Didriksons

- Butiken här i hamnen började som en ren outletbutik för Didrikson, berättar Caroline

- 1957 lämnade Didriksons den lokal vi har idag då den blev alldeles för liten för deras produktion.

- I början av 80-talet beslöts att ta in andra kläder än Didriksons och att ta in lite mer sommarkläder. Ett koncept vi håller kvar vid, men som har utvecklats sedan dess och idag har vi ett väldigt brett sortiment, men det är så klart Didriksons som ju fortfarande är hjärtat och själen i butiken, konstaterar Caroline.

Generationsskifte

1988 sålde Carolins och Lottas pappa Anders Bäcker Didriksons, men beslöt att behålla Hannas.

- Det var generationsskifte i familjen och vi stod inför att antingen sälja eller att någon av oss, jag eller min syster, skulle flytta hit och driva det vidare.

Caroline flyttar hem

- För mig blir nästa milstolpe när jag flyttade tillbaka till Sverige från att ha varit i Australien många år. Det var en ganska lång beslutsprocess för mig. Det tog en fyra-fem år att besluta att jag skulle flytta hem och de två sista åren mognade tanken att komma hit till Skaftö och ta över butikerna tillsammans med min syster Lotta, som nu också har flyttat hit. Det var 2007 jag flyttade hit och började jobba här, säger Caroline och konstaterar att det var tio år sedan vilket innebär att Caroline i år även får fira sitt eget 10-årsjubileum med Hannas I Hamnen.

Årets sommarmode

- Det är väldigt mycket vitt i sommar. Mycket spets till de vita sommarklänningarna, mycket volanger, mycket långa klänningar och många klänningar man kan dra ner över ena axeln. Vad gäller färger annat än vitt så är det rosa i alla nyanser som gäller och dova pastellfärger som mintgrönt och ljusblått. Vi ser mycket olivgrönt, som kanske för många inte är en sommarfärg, men det återkommer i jackor, byxor och toppar.

- Årets mönster är blommor som finns på allt från jackor till skjortor, tröjor och byxor.

- En trend som vi kanske inte kommer se så mycket av här på kusten, men som vi ser i modemagasin och i våra städer är ”cut outs”, dvs kläder där designer gör hål i plaggen och låter kroppen bli en del av modeuttrycket.

- När det gäller längder finns det inga direkta regler. Det finns korta kjolar, det finns knäkjolar, det finns i år väldigt många kjolar som stannar vid vaden. Samma sak med byxor. Stuprören fortsätter att gälla även i sommar, men samtidgt finns det också jättevida byxor i årets mode. Längderna där finns både hellånga, men vi ser också mycket 7/8 del, alltså som går ner till ankeln ungefär.

- Också regnrocken, som faktiskt är en av sommarens nyckeltrender, konstaterar Caroline Bäcker.

Låt oss stillsamt hoppas att vi slipper använda just detta modeplagg alltför ofta i sommar :-) 

Mer reportage om personligheter, evenemang och sevärdheter på Skaftö finns på Reportage från Skaftö.

Vi har också samlat videos och filmade intervjuer på Filmer från Skaftö.