({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Madeleine Landley

Upplev Hummersäsongen 2021 på Skaftö

  • 10 sep, 2021
  • Margareta Anderberg

27 september kl 7 går startskottet för årets hummerfiske. Tidigt tidigt på morgonen kan man denna dag se båtarna gå ut från Skaftös hamnar i Grundsund, Fiskebäckskil, Rågårdsvik och Stockevik med förväntansfulla fiskare på jakt efter havets svarta guld. När klockan är 7 är havet fullt av båtar och bojar - hummersäsongen är äntligen igång!

Hummerpremiären är den dag på hösten då det i Sverige blir lagligt att börja fiska hummer. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.

Hummerpremiären är en högtid i klass med julfirandet i Bohuslän. Alla som har båt går ut för att försöka fånga havets svarta guld. Det heter så då hummern är blåsvart när den tas upp. Röd blir den när den kokas. Även den som är på tillfälligt besök kan få uppleva hummerfiske i verkligheten. Det är en unik upplevelse att få följa med duktiga yrkesfiskare ut och delta i jakten på denna havets läckerhet.

Regler för hummerfiske

Här hittar du aktuella regler för årets hummerfiske för fritids- och yrkesfiskare.

Hummerfiske är tillåtet från första måndagen efter den 20 september och fram till sista november för fritidsfiskare och fram till sista december för yrkesfiskare. Det är bara tillåtet att fiska hummer med hummertina. För fritidsfiskare är det tillåtet med högst 6 hummertinor och de ska vara utmärkta med en röd, orange, gul eller vit fiskekula eller cylinder och märkt med identitet och ett F för fritidsfiskare.

Minimimåttet på godkänd hummer att fånga är 90 millimeter (carapaxmått), mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

Här kan du läsa om årets hummerupplevelser i Lysekils kommun.

 

Hummersäsongen 2021 på Skaftö

Fotograf: Margareta Anderberg

Redskap, agn och kläder för hummerfisket

Lyckans Slip, Fiskebäckskil och Skeppshandeln Grundsunds Marina har allt du behöver för hummerfisket inklusive agn, hummertinor och kläder.

Fotograf: Roger Borgelid

Hummerpaket med hummerfiske & boende

Brygghusets & Slipens Hotells Hummerfiskepaket

Anordnar paketresor för sällskap mellan 6-24 personer som får följa med yrkesfiskaren Björn Södergren ut på havet i jakten på det svarta guldet. Bokningsperiod 30 September - November. Båten kommer till kaj utanför Brygghuset därefter väntar hummerfiske i ca 1,5 timme. Flytoveraller, mössor, vantar och stövlar ingår. Tillbaks i land vid Brygghuset serveras varm musselsoppa. Därefter ombyte och hummerkok med köksmästaren. Sedan fria aktiviteter som bastuflotte med jacuzzi eller whiskyprovning 1,5 timma i baren som huserar Sveriges största whiskysamling. Därefter väntar tre-rätters hummermiddag med halv hummer som förrätt. Dagen därpå frukostbuffé.

Skulle Slipens Hotell vara fullbokat aktuellt datum så finns boende på  Skaftö Golfhotell eller Grundéns Hotell. Då ingår shuttle med Brygghusets minibuss till hotellet efter middagen.

Mer info och bokning via länken ovan.

Gullmarsstrands Hummersafari 1/10 - 6/11 

Detta ingår: Fisketur med erfaren guide kl 13-16, Fikakorg, Snittar och välkomstdrink, Fem-rätters hummersupé, Logi i dubbelrum inklusive frukostbuffé. Värme/flytoverall ingår – medtag stövlar.

Du kan också uppgradera paket med tid i någon av Gullmarsstrands relaxavdelningar – Sinnenas Relax med inomhuspool och bastu eller Sinnenas Havsbad med utomhuspoolen 38G. Du kan också passa på att unna dig en spabehandling på plats (i samarbete med Jochnicks Hälsa.)

Mer info och bokning via länken ovan.

Fotograf: Madeleine Landley

Hummersupé

Restaurang Brygghusets Hummerfest i Fiskebäckskil går i år av stapeln 2 oktober. 4-rätters middag inklusive 1/2 hummer. Under middagen uppträder livetrion JEM. Bokning: via hemsidan eller info@brygghusetkrog.se

Gullmarsstrands GourmetHummer meny: Onsdagar till lördagar 29 september - 14 november.

Välkomstdrink (mousserande) & snacks kl 17.30, Fem-rätters gourmetmiddag med hummern som huvudtema i Restaurang G kl 18. Kan kombineras med övernattning, frukostbufé och tillgång till Sinnenas Havsbad eller Sinnenas Relax ingår. Bokas via hemsidan, tfn 0523-66 77 88 eller info@gullmarsstrand.se

Hummerfisketurer

Fisketurer Grundsund AB, Kent Holmberg

Tillsammans med Kent kan man ge sig ut på havet och få vara med och dra hummertinor. Kontakt Tfn 070-770 03 35 eller kent@humek.se

LL 494 Bobo Roysson, Grundsund

Under hummersäsongen anordnar Bobo turer i sin fiskebåt för mindre och större sällskap. Under den cirka tre timmar långa turen får man vara med och dra upp hummertenor, titta på sälar och ta en fika. Det går att köpa hummer när man kommer till hamn men för att vara säker på tillgången så beställ gärna i samband med hummerturen. Tfn 073-962 71 01 eller bobo@bobosfisk.se

Skaftö LL 104, Björn Södergren

Under hummersäsong kan få följa med Björn ut i hans fiskebåt Skaftö LL 104 som har sin hemmahman i Fiskebäckskil. På helgerna har han oftast fullt upp med hummerturer tillsammans med Brygghuset, men man kan boka hummertur på vardagar hos Björn på Tfn 070-558 94 34.

Fotograf: Jonas Ingman

Köpa/beställa hummer

Köpa och beställa hummer med tillbehör kan man göra hos:

En Bohuslänsk Deli, Fiskebäckskil

Tfn 0304-500 66

Krögens Fisk & Krog, Grundsund

Tfn 0523-212 85

Skaftöhallen, Fiskebäckskil (förbeställning en vecka innan)

Tfn 0523-220 52

Fiskare Bobo Roysson, Grundsund

Tfn 073-962 71 01 eller bobo@bobosfisk.se

Fiskare LL 629 Kotten, Grundsund

Kotten har sin hemmahamn på Västra Kajen i Grundsund och här kan man också beställa hummer Tfn 076-102 60 94.

Fiskare Skaftö LL 104, Björn Södergren

LL 104 har sin hemmahamn i Fiskebäckskil och här kan man beställa hummer hos Björn på Tfn 070-558 94 34.

Tillbehör till hummerfesten

Skaftöhallen i Fiskebäckskil och Ica Nära Grundsund kan du handla alla tillbehör i matväg du behöver för en lyckad hummerafton!

Porslin, glas, present till värdparet om du är bortbjuden och kläder för både ruskväder (Didriksons och Grundéns), vardag och fest hittar du hos våra butiker och affärer på Skaftö

Fotograf: Margareta Anderberg

Boende

Under hummersäsongen - vår kvalitetssäsong - kan du bo på hotell 0 m från havet, på anrikt pensionat, på hotell med rum individuellt designade efter olika personligheter, på mysiga B&B och vandrarhem.

I Fiskebäckskil finns Gullmarsstrand Hotell & Konferens och Slipens Hotell. Hos Skaftö Golfhotell bor du med Skaftö GKs banor strax utanför. I Rågårdsvik finns anrika Rågårdsviks Pensionat och i Grundsund bor du hos Grundéns Hotell, Hotell Villa Lönndal och hos Skaftö Vandrarhem.

Fotograf: Regina Cederfeldt

Att göra - Dagen efter hummerfesten

Skaftö har många fina gång- och cykelvägar - ge dig ut när luften är klar och krispig och naturen plockar fram sina gula och röda nyanser. Cykel finns att hyra hos Lyckans Slip, Skaftö Vandrarhem och hos Kajak i Grundsund. Eller varför inte ta en guidad tur i våra anrika fiske- och skepparsamhällen Fiskebäckskil och Grundsund, eller ta en tur i TV-serien Saltöns fotspår. Att paddla en stilla höstdag är en alldeles speciell upplevelse. Balanspunkten / Kajak i Grundsund hjälper dig ut på havet i kajak och med Skaftöguiden och Fisketurer Grundsund AB, Kent Holmberg (se kontaktinfo ovan) kan du komma ut på havet med guide. Hyra egen båt kan du göra hos Grundsunds Marina. Hos Gullmarsstrand hittar du Sinnenas Havsbad & Relax med utomhus, bastu och aroma bastu. Här finns också Jochnicks Hälsa AB som erbjuder spa-behandlingar. Padeltennis kan du spela både i Fiskebäckskil och Grundsund (om vädret tillåter). Banor bokas hos Fiskebäckskils Padelcenter.

Du kan också ta en tur till trevliga Lysekil med personfärjan Carl Wilhelmson (Västtrafik) som går från Fiskebäckskil och Östersidan på Skaftö till Södra hamnen i Lysekil ToR. Här kan du läsa om årets alla trevliga hummerupplevelser i Lysekil.

Vad som i övrigt händer på Skaftö när just du är här har vi listat i Skaftös Evenemangskalender.