({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jonas Ingman

  • Fotograf: Regina Cederfeldt

  • Fotograf: Madeleine Landley

  • Fotograf: Regina Cederfeldt

Upplev Hummersäsongen på Skaftö 2019

  • Margareta Anderberg

23 september kl 7 går startskottet för årets hummerfiske. Tidigt tidigt på morgonen kan man denna dag se många båtar gå ut från Skaftös hamnar i Grundsund, Fiskebäckskil, Rågårdsvik och Stockevik med förväntansfulla fiskare på jakt efter havets svarta guld.

Hummerpremiären är den dag på hösten då det i Sverige blir lagligt att börja fiska hummer. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.

Hummerpremiären är en högtid i klass med julfirandet i Bohuslän. Alla som har båt går ut för att försöka fånga havets svarta guld. Det heter så då hummern är blåsvart när den tas upp. Röd blir den när den kokas. Även den som är på tillfälligt besök kan få uppleva hummerfiske i verkligheten. Det är en unik upplevelse att få följa med duktiga yrkesfiskare ut och delta i jakten på denna havets läckerhet. 

Regler för hummerfiske

Här hittar du aktuella regler för årets hummerfiske för fritids- och yrkesfiskare. 

Hummerfiske är tillåtet från första måndagen efter den 20 september och fram till sista november för fritidsfiskare.

För fritidsfiskare är det tillåtet med högst 6 hummertinor.

Minimimåttet på hummer är 90 millimeter (carapaxmått), mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

En hummertina ska ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter om 60 millimeter placerade i den nedre kanten av varje rums yttervägg.

Redskap, agn och kläder för hummerfisket 

Lyckans Slip, Fiskebäckskil och Skeppshandeln Grundsunds Marina har allt du behöver för hummerfisket inklusive agn, hummertinor och kläder. 

Hummerpaket med hummerfiske & boende

Brygghusets & Slipens Hotells Hummerfiskepaket: Anordnar paketresor för sällskap mellan 6-24 personer som får följa med yrkesfiskaren Björn Södergren ut på havet i jakten på det svarta guldet. Bokningsperiod September - December. Paketet startar med lunch på Brygghuset (ingår ej på fre-lör). Båten kommer till kaj utanför Brygghuset därefter väntar hummerfiske i ca 3 timmar med yrkesfiskaren Björn Södergren. Fikakorg och mössor, vantar, stövlar och flytvästar ingår. Tillbaks i land vid Brygghuset serveras varm musselsoppa. Därefter ombyte och hummerkok med köksmästaren. Sedan fria aktiviteter som bastuflotte med jacuzzi eller whiskyprovning 1,5 timma i baren som huserar Sveriges största whiskysamling. Därefter väntar fyra-rätters hummermiddag med hel hummer som huvudrätt. (Fre och Lör tre-rätters middag med 1/2 hummer). Dagen därpå frukostbuffé. 

Gullmarsstrands Hummersafari: Fisketur med erfaren fiskare 3 tim. Fikakorg medföljer. Väl tillbaka på hotellen kan man mot entréavgift boka plats i vackra relaxavdelning Sinnenas Havsbad med olika basturum och utomhuspoolen 38G eller i Sinnenas Relax med inomhuspool och bastu och endast en glasvägg som skiljer mot bryggan och havet. Kvällen avslutas med en fyrarätters hummersupé. Logi i dubbelrum inklusive frukostbuffé, Värme/flytoverall ingår men medtag stövlar. Kan bokas med ankomst fre och lör. Hummersafarin avgår lördag kl 13-16 29 sep - 17 nov 2018 från Gullmarsstrands brygga. 

Hummersupé

Restaurang Brygghusets Hummerfest i Fiskebäckskil går i år av stapeln 6 oktober.  Bokas på Tfn 0523-222 22 eller info@brygghusetkrog.se

Gullmarsstrands hummersupé i Fiskebäckskil: Här kan man äta hummersupé fredagar och lördagar från 28 sept - 23 nov. För att boka hummersupé (förbokning krävs) ring 0523 - 66 77 88 eller info@gullmarsstand.se

Rågårdsviks Pensionat hummersupé: 12 oktober inleds hummersupén med en  välkomstdrink och därefter hummersupé i restaurangen på detta pensionat där många prominenta badgäster njutit av servicen sedan mer än 90 år. Bokning Tfn 0523-210 19 eller kontakt@ragardsvikspensionat.se

Köpa/beställa hummer

Köpa och beställa hummer med tillbehör kan man göra hos:

Krögens Fisk & Krog, Grundsund. 

Tfn 0523-212 85

Skaftöhallen, Fiskebäckskil (förbeställning)

Tfn 0523-220 52

Fiskare Bobo Roysson

Tfn 073-962 71 01 eller bobo@bobosfisk.se 

Hummerfisketurer

Lycka Sjö och Upplevelse, Kent Holmberg

Tillsammans med Kent kan man ge sig ut på havet och få vara med och dra hummertinor i Kents fiskejulle med tändkulemotor. Grupper 2-4 personer. Kontakt Tfn 070-770 03 35 eller  kent@fiskejulle.se    

LL 494 Bobo Roysson, Grundsund

Under hummersäsongen anordnar Bobo turer i sin fiskebåt för mindre och större sällskap. Under den cirka tre timmar långa turen får man vara med och dra upp hummertenor, titta på sälar och ta en fika. Det går att köpa hummer när man kommer till hamn men för att vara säker på tillgången så beställ gärna i samband med hummerturen. Tfn 073-962 71 01 eller bobo@bobosfisk.se 

LL 629 Kotten, Grundsund

Under hummersäsongen kan man följa med fiskebåten Kotten har ut på hummerfiske. Kotten har sin hemmahamn på Västra Kajen i Grundsund. Man kan också beställa hummer direkt av Kotten. Tfn 076-102 60 94.  

Tillbehör till hummerfesten

Skaftöhallen i Fiskebäckskil och Ica Nära Grundsund kan du handla alla ingredienser du behöver för en lyckad hummerafton !

Porslin, glas, present till värdparet om du är bortbjuden och mycket mer hittar du hos våra butiker och affärer på Skaftö. 

Att göra - Dagen efter hummerfesten

Skaftö har många fina gång- och cykelvägar - ge dig ut när luften är klar och krispig och naturen plockar fram sina gula och röda nyanser. Eller varför inte ta en guidad tur i våra anrika fiske- och skepparsamhällen Fiskebäckskil och Grundsund, eller ta en tur i TV-serien Saltöns fotspår. Att paddla en stilla höstdag är en alldeles speciell upplevelse. Kajak i Grundsund hjälper dig ut på havet! Vad som i övrigt händer på Skaftö när just du är har vi listat i Skaftös Evenemangskalender.