({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Robert Dahlberg

Hummerlyx på Skaftö 2020

  • Margareta Anderberg

21 september kl 7 går startskottet för årets hummerfiske. Tidigt tidigt på morgonen kan man denna dag se många båtar gå ut från Skaftös hamnar i Grundsund, Fiskebäckskil, Rågårdsvik och Stockevik med förväntansfulla fiskare på jakt efter havets svarta guld.

Hummerpremiären är den dag på hösten då det i Sverige blir lagligt att börja fiska hummer. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.

Hummerpremiären är en högtid i klass med julfirandet i Bohuslän. Alla som har båt går ut för att försöka fånga havets svarta guld. Det heter så då hummern är blåsvart när den tas upp. Röd blir den när den kokas. Även den som är på tillfälligt besök kan få uppleva hummerfiske i verkligheten. Det är en unik upplevelse att få följa med duktiga yrkesfiskare ut och delta i jakten på denna havets läckerhet.

Regler för hummerfiske

Här hittar du aktuella regler för årets hummerfiske för fritids- och yrkesfiskare.

Hummerfiske är tillåtet från första måndagen efter den 20 september och fram till sista november för fritidsfiskare.

För fritidsfiskare är det tillåtet med högst 6 hummertinor.

Minimimåttet på hummer är 90 millimeter (carapaxmått), mätt från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

En hummertina ska ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter om 60 millimeter placerade i den nedre kanten av varje rums yttervägg.

Fotograf: Margareta Anderberg

Redskap, agn och kläder för hummerfisket

Lyckans Slip, Fiskebäckskil och Skeppshandeln Grundsunds Marina har allt du behöver för hummerfisket inklusive agn, hummertinor och kläder.

Fotograf: Roger Borgelid

Hummerpaket med hummerfiske & boende

Brygghusets & Slipens Hotells Hummerfiskepaket

Anordnar paketresor för sällskap mellan 6-24 personer som får följa med yrkesfiskaren Björn Södergren ut på havet i jakten på det svarta guldet. Bokningsperiod 23 September - November. Båten kommer till kaj utanför Brygghuset därefter väntar hummerfiske i ca 1,5 timme. Flytoveraller, mössor, vantar och stövlar ingår. Tillbaks i land vid Brygghuset serveras varm musselsoppa. Därefter ombyte och hummerkok med köksmästaren. Sedan fria aktiviteter som bastuflotte med jacuzzi eller whiskyprovning 1,5 timma i baren som huserar Sveriges största whiskysamling. Därefter väntar tre-rätters hummermiddag med halv hummer som förrätt. Dagen därpå frukostbuffé.

Gullmarsstrands Hummersafari 21/9 - 14/11 

Detta ingår: Fisketur med erfaren guide kl 13-16, Fikakorg, Fyrarätters hummersupé, Logi i dubbelrum inklusive frukostbuffé. Värme/flytoverall ingår – Medtag stövlar.

Fotograf: Madeleine Landley

Hummersupé

Restaurang Brygghusets Hummerfest i Fiskebäckskil går i år av stapeln 3 oktober. Hummermiddag med 4 serveringar (hummersoppa, hummersallad, 1/2 hummer och dessert), matchande dryckespaket och livemusik.

Bokas på Tfn 0523-222 22 eller info@brygghusetkrog.se

Gullmarsstrands GourmetHummer meny:

Fredagar och lördagar från 29 sept - 14 nov.

Välkomstdrink (mousserande) & snacks kl 17:30, Femrätters gourmetmiddag med hummern i fokus i Restaurang G, kl 18:00

Bokas via hemsidan, tfn 0523 - 66 77 88 eller info@gullmarsstand.se

Hummerfisketurer

Lycka Sjö och Upplevelse, Kent Holmberg

Tillsammans med Kent kan man ge sig ut på havet och få vara med och dra hummertinor. Kontakt Tfn 070-770 03 35 eller kent@fiskejulle.se

LL 494 Bobo Roysson, Grundsund

Under hummersäsongen anordnar Bobo turer i sin fiskebåt för mindre och större sällskap. Under den cirka tre timmar långa turen får man vara med och dra upp hummertenor, titta på sälar och ta en fika. Det går att köpa hummer när man kommer till hamn men för att vara säker på tillgången så beställ gärna i samband med hummerturen. Tfn 073-962 71 01 eller bobo@bobosfisk.se

Fotograf: Jonas Ingman

Köpa/beställa hummer

Köpa och beställa hummer med tillbehör kan man göra hos:

Krögens Fisk & Krog, Grundsund.

Tfn 0523-212 85

Skaftöhallen, Fiskebäckskil (förbeställning en vecka innan)

Tfn 0523-220 52

Fiskare Bobo Roysson, Grundsund

Tfn 073-962 71 01 eller bobo@bobosfisk.se.

LL 629 Kotten, Grundsund

Kotten har sin hemmahamn på Västra Kajen i Grundsund och här kan man också beställa hummer Tfn 076-102 60 94.

Tillbehör till hummerfesten

Skaftöhallen i Fiskebäckskil och Ica Nära Grundsund kan du handla alla ingredienser du behöver för en lyckad hummerafton !

Porslin, glas, present till värdparet om du är bortbjuden och kläder för både ruskväder (Didriksons), vardag och fest hittar du hos våra butiker och affärer på Skaftö

Fotograf: Margareta Anderberg

Boende

Under hummersäsongen - vår kvalitetssäsong - kan du bo på hotell 0 m från havet, på anrikt pensionat, på hotell med rum individuellt designade efter olika personligheter, på mysiga B&B och vandrarhem.

I Fiskebäckskil finns Gullmarsstrand Hotell & Konferens och Slipens Hotell. Hos Skaftö Golfhotell bor du med Skaftö GKs banor strax utanför. I Rågårdsvik finns anrika Rågårdsviks Pensionat och i Grundsund bor du hos Grundsund Bed & Breakfast, Hotell Villa Lönndal och hos Skaftö Vandrarhem.

Fotograf: Regina Cederfeldt

Att göra - Dagen efter hummerfesten

Skaftö har många fina gång- och cykelvägar - ge dig ut när luften är klar och krispig och naturen plockar fram sina gula och röda nyanser. Eller varför inte ta en guidad tur i våra anrika fiske- och skepparsamhällen Fiskebäckskil och Grundsund, eller ta en tur i TV-serien Saltöns fotspår. Att paddla en stilla höstdag är en alldeles speciell upplevelse. Balanspunkten / Kajak i Grundsund hjälper dig ut på havet i kajak och med Skaftöguiden och Lycka Sjö och Upplevelse, Kent Holmberg (se kontaktinfo ovan) kan du komma ut på havet med guide. Hyra egen båt kan du göra hos Grundsunds Marina. Du kan också ta en tur till trevliga Lysekil med personfärjan Carl Wilhelmson (Västtrafik) som går från Fiskebäckskil och Östersidan på Skaftö till Södra hamnen i Lysekil ToR. Vad som i övrigt händer på Skaftö när just du är har vi listat i Skaftös Evenemangskalender.