({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Margareta Anderberg

Summering sommaren 2020

  • 22 sep, 2020
  • Margareta anderberg

Dags att summera sommaren 2020 Frågorna vi ställde var: Hur har sommaren varit för din verksamhet? Försäsong tom juni- juli- 1 augusti och framåt? Fördelning svenska och utländska turister? (Ja, medveten om Covid-19 effekten) Övriga betraktelser under sommaren värda att dela med sig av?

Balanspunkten / Kajak i Grundsund, Christina Ingemarsdotter

Turismverksamheten i mitt företag, kajakaktiviteter, var på sparlåga i april.

I mars genomförde jag några turer, ungefär som tidigare år.

I maj hade jag lite mer uthyrning än vanligt (det brukar vara lite hos mig i Maj) men allt förbokat med grupper och utrikiska gäster försvann. Totalt sett väldigt lite.

Juni var bättre än vanligt när det gäller svenskar som hyrde, i övrigt såg det ut som i maj. Kallt vatten gjorde periodvis att grundkurserna gick på sparlåga.

Juli började svagt då det blåste men sedan tog uthyrningen fart. Från mitten på juli till mitten av augusti hade vi ofta mycket att göra med uthyrning och kortkurser. Lite bättre med sådant än andra somrar, mycket är dock väderstyrt hos oss.

Slutet av augusti och september har innehållit kortkursverksamhet i växlande volym och uthyrningen har funkat varierande. Uthyrningen ok, men de konferenser och långturer som brukar går då har inte blivit av. Vi hade en konferens. Det vi ändå gjort har varit utan vinst (1-2 deltagare) då vi ändå körde lite långturer för att det är roligt.

Hösten planeras som vanligt, vinterpaddlingen kommer igång till advent.

Vi är nöjda och tacksamma med resultatet som blev, vädret var snällt under högsäsongen och då kommer det svenskar. Volymerna har inte varit desamma men vår kvalitet på det vi gjort har varit bra. Hoppas på lite mer gäster från Europa nästa år och att vi fått upp lite mer svensk medvetenhet om kajakpaddling och naturnära upplevelser.

 

Bobos Fisk / Bobo LL494, Bobo Roysson

Mars-april-maj dåligt med turistturer. Över 90 % föll ifrån. Juni, juli och augusti kör vi inga turistturer, då vi har fullt upp med vårt yrkesfiske. Från september har vi haft fullt upp med kräftturerna och nu då också våra hummerfisketurer.

Vi har haft en del förfrågningar från några tyskar och norrmän som ville följa med ut och fiska, men det var under högsommaren och vi var tvugna att säga nej pga yrkesfisket.

Övrig observation är att det är många som mailat och ringt om sportfisketurer. Det är fler som hört av sig i år än andra år. men vi kör inte inte sportfisketurer (har fullt upp som yrkesfiskare).

 

Brygghuset, Reine Patriksson

 

Butik LL 242, Peo Hellberg

Vi har haft en fantastisk sommar. Sedan midsommar har vi dubblat omsättning mot 2019. Försäsongen var sämre än 2019. Hela vägen fram tills förra helgen har varit otrolig. Från vecka 39 kommer vi köra lågsäsong med mindre öppet och ”ring så öppnar vi”. 99% svenska kunder och stor andel med boende på ön och närområdet.

 

Butik Onödan, Åsa Björneld

Denna sommar har inte varit som de tidigare. Jag har inte sålt någon glass i år utan mest lite jordgubbar och jag har haft loppis. Vi har ju flyttat nu, därmed är också butiken stängd. Hur det blir framöver i nya huset på Östersidan vågar jag inte säga ännu. Kanske blir det en liten bakficka där jag kan sälja jordgubbar.

 

Butik Rågårdsvik, Martina von Ulitzen

Försäsongen mars-maj dog vår verksamhet. Det var väldigt tyst. Juni -aug var bättre. Väldigt få utländska besökande. Vår sommar har varit betydligt sämre jämför med 2019.

 

Dejlig Cruise, Ingemar & Yvonne Johansson

På grund av Covid19 har vi inte kunnat bedriva trafik med Windros i sommar.

För passagerarfärjan Carl Wilhelmson var det ca 30% färre resande i juni, ca 25% färre i juli, ca 20% färre i augusti och i september normal nivå igen.

 

Fiskebäckskils Marina Delikatesser, Marina Karlgren Jonsson

Vi tappade över 50% mot förra året på alla storhelger så som påsk och midsommar vilket inte är så konstigt då det inte blivit några större middagsbjudningar, men har lyckats tagit igen det under sommaren. 

Vi har märkt en ökning av både åretruntboende och sommarboende vilket är väldigt kul. Självklart så saknar vi många av våra utländska turister men det har ju sin förklaring, men i sin helhet så har det varit en helt okej sommar.

 

 

Fiskebäckskils Padelcenter, Jan Jonsson

Under våren var det ju premiär för Padel på Skaftö, så vi kan inte jämföra med tidigare säsonger. Padel har varit en succé och mycket populärt. Det är en sport där all kan spela utan stora förkunskaper och det är väldigt socialt, där man igenom olika tävlingsupplägg träffar nya människor. Under högsäsongsveckorna var det näst intill omöjligt att få någon tid om man inte bokade långt i förväg. Till våren -21 kommer en tredje bana därför att stå klar. Dessa banor är ett bra tillskott i Skaftös utbud av fritidsaktiviteter.

 

 

Fiskebäckskils TK, Jan Jonsson

Vi har haft en av våra bästa säsonger på många år. Det började lite i moll, då vi hade fått ett SM-kval för 14-åringar till oss ihop med GCC i Lysekil. Detta blev inställt p.g.a Corona, liksom några ungdomsläger som var bokade under våren. Då folk kom tidigt till Skaftö i år, så hade vi fler elever i tennisskola än tidigare. Vi hade ett nyupprustat Klubbhus och efter mycket jobb av styrelsen lyckades vi få in ett flertal partners, som stöttar oss några år framöver. Vi genomförde också ett event med gamla tennislegender för att uppmärksamma att det var 50 år sedan Björn Borg tog sitt första junior SM-guld i Fiskebäckskil. Detta var mycket uppskattat, men på grund av restriktionerna kunde vi endast erbjuda medlemmar att köpa biljetter och genomförde detta som ett slutet sällskap. Sommaren var i stort bra med en hög nivå gällande bokningar på våra 3 banor, så som helhet är vi väldigt nöjda med säsongen. På grund av läget denna sommar så hade vi i stort sett uteslutande svenskar som spelade tennis. Jag träffade ett tyskt par en gång.. Vi lanserade också inför säsongen en bokning online som underlättade för alla att boka tider enklare.

 

 

Föreningen Sjöstjärnan, Kristina Jarnedal

Vårens och sommarens bokade hyror av Sjöstjärnans Hus ställdes in med något undantag. Midsommarfirande inställt. Visning av Carl Wilhelmsons villa i samarbete med familjen inställt. Vi kunde ändå genomföra simskolan med nästan 70 barn som deltog under olika perioder. Av dem var (nog) 5 boende i utlandet. Fornstugan har haft totalt 84 besökare, men det ger inga intäkter.
Vi försökte oss på tre Kulturaftnar; Taubeafton, Alger som mat under Västerhavsveckan och Ulrika Knutson som pratade om “Den besvärliga Elin Wägner”. Det blev tre mycket givande kvällar, men alldeles för få vågade sig på att komma så ekonomiskt var det ingen framgång.

 

Grundsund Bed & Breakfast, Maggie Grundén

Det hade varit skönt om vi hade kunnat öppna 1 maj så vi hade kunnat bli av med lite barnsjukdomar i starten. Jag har jobbat väldigt mycket här och knappt sett hamnen och Pelles i sommar. Vi har haft 4 veckor ”knökfullt” varje dag och bra helger och har bra helger framåt. De som bokar där, kan ha kalas för sig själva på plats. Vi är nöjda över detta första år så här långt. Grundsund Bed & Breakfast fortsätter att vara öppet nu under kommande kvalitetssäsong.

 

Grundsunds Marina och Skeppshandel, Jonas Wilén

Vi har inte märkt större skillnad över sommaren, annat än att vi haft fler svenskar och färre norrmän. Lite högre tryck vad beträffar gästhamnsplatser i år. När det gäller båtar för uthyrning har vi i år haft lite fler och större båtar för uthyrning, vilka många passade på att hyra, framförallt under semesterveckorna. Vi ser att det är mer folk kvar 1 augusti och framåt, fler hummerfiskare och fler båtar sim ligger i längre i år. Försäljningen i Skeppsbutiken har ökat lite sakta. Vi är en bransch som klarat sig bra med tanke på Covid-19. Det är många som köpt båt och vi får hoppas de behåller dem några år. Då får vi en ökning i vår verksamhet och vi märker att det är många som vill ut på sjön. Inte haft någon nedgång i vår verksamhet och det är skönt.

 

Gullmarsstrand, Åsa Hansson

Vi har tappat alla bröllop, alla större kick-offer och alla arrangemang är avbokade inför hösten. Ingen tror på vinst i Europa förrän Q2, Q3 nästa år, men egentligen inte förrän 2023 pga Covid-19.

Förändrade beteende mönster hos konsumenter/gäster i hela Europa som man måste förhålla sig till. För Gullmarsstrands räkning var april katastrof, maj-juni ganska dåligt men ok. Juli all time high. Vi har halverat vår stab och dragit ner på alla kostnader och inköp vi har kunnat dra ned på, vilket också gjorde att vi fått en fantastisk resultatförbättring jämfört med föregående år. Augusti startade fantastiskt och har hållit i sig tre veckor in. V 35 bra vecka med småkonferenser mellan 10-20 personer. Vi har aldrig haft jättemycket utländska gäster så där har vi inte tappat så mycket. En positiv bieffekt av Covid-19 är att vi har haft lätt att hitta sommarpersonal med erfarenhet i år. Vi har också haft gäster som arbetat på distans och hybridmöten har blivit väldigt populärt, dvs när några är på plats och andra deltar via länk från andra platser.

 

Hannas i Hamnen / Ladan på Skaftö, Caroline Bäcker

Vår säsong startar vid påsk. Denna påsk tappade ”vi” 75 % och vi tappade fram till semestern. Vi tappade inte i juli då det var full rulle och vi hade ungefär samma siffror som i fjol. När svenskarna har slutat att semestra har vi tappat även lite i augusti. Vi som butik saknar naturligtvis norrmän, danskar och tyskar som brukar vara här så här års (augusti).Jag tippar att vi tappat mellan 15-20 % jämfört med förra året. Det kunde varit värre, man visste ju inte vad som skulle hända då i april. Har tappat majoriteten av Grundsundsborna som brukat handla i affären, inte bara äldre utan även yngre i år.

 

Hotell Villa Lönndal, Benny Larsson

Väldig tyst försäsong med lite gäster fram till att man släppte på 2 tim reseregeln i Sverige runt den 12 juni. Därefter väldigt tryck på bokningar och i princip fullbokat till mitten av Augusti. Hösten har hittills även den varit över förväntan även om vi inte är fullbokade.
Under sommaren bara svenska gäster med förvånansvärt många närturister med ca 1 tim restid. Under hösten enstaka utländska gäster men mest svenskar. Inga norrmän denna säsong.
Vi har fått oväntat många bokningar av hela veckor redan nu till nästa sommar.

 

ICA Nära Grundsund, Anders Widén

Hos oss började det redan i mars med jättemycket att göra mars, april, maj. Mycket bra försäljning i jämförelse med fjol, men väldigt jobbigt med varupackning och rädda kunder. Juni tappade vi, men inte så mycket som jag trodde, det blev ung 10 % tapp och det blev ganska bra ändå. I juli tappade vi en del. Då fick personalen stå utanför dörren och stoppa folk för det inte skulle bli för trångt i affären och det var inte så mycket Grundsundsbor som handlade. De var för rädda, det var för trångt. Augusti har varit bra fram till v 35. Nu är det tyska besökare jag saknar. Summa summarum, om jag slår ut det från januari till v 35 nu i augusti ligger jag på plus. Jag har inte behövt permittera, utan jag har anställt folk.

 

JOCHNICKS HÄLSA - SPA-behandlingar på Gullmarsstrand, Karin Jochnick

Vår verksamhet med SPA-behandlingar på Gullmarsstrand fick ett rejält tapp mars och april med upp till -81% mot föregående år. Under maj månad började intresset för SPA-behandlingar åter att ta lite mer fart och under juni - sep har det gått bättre än tidigare år. Hur hösten fortsätter återstår att se. För att göra det så säkert och tryggt som möjligt för våra kunder har vi hela tiden vidtagit försiktighetsåtgärder med noggranna hygienrutiner, noggrannhet med att ingen eller någon i närheten är förkyld, använt handsprit, haft visir och/eller munskydd, när vi arbetar nära personens ansikte mm.

 

Kaptens Sommarcafé & Butik, Pauline & Tom Josephson

Kaptens café har ju enbart öppet under ca 5-6 veckor i juli/augusti och därför har vi inte någon för- eller eftersäsong att jämföra med. Men i juli månad uppgick vår försäljning till nästan samma volymer som fjolåret och den lilla minskningen (ca-5%) kan nog förklaras av att det inte kom några turister ifrån Norge denna sommar.

Vi har även i år fått många positiva kommentarer ifrån våra kunder som uppskattar Fiskebäckskil och vi märker av att det ofta är första gången man besöker Skaftö (t ex på cykel- eller båtsemester) och därför många frågor om vilket utbud av mat, aktiviteter mm som finns i övrigt på ön. Vi fick förstås även göra viss anpassning för corona vad gäller antal kunder inne i butiken och markera avstånd mm vilket ibland kunde innebära långa köer ut på gatan men överlag har alla kunder haft en stor förståelse.

 

Krångliga Krabbans Bageri, Ida & Felix Nordgren

Vi fick chansen att dra ihop detta bageri pga att vi bägge hade distansundervisning på våra skolor och vi har varit i Fiskebäckskil sedan i mars. Det gjorde att vi hann förebereda för att öppna detta bageri under sommarveckorna vilket för oss faktiskt var en positiv effekt av Covid-19. Det har gått mycket bättre än vad vi trodde, men vi har ju heller inget att jämför med. Vi är väldigt nöjda. Vårt mål var bara en liten grej för grannar, släktingar och folk i Fiskebäckskil. Man skulle kunna komma till oss och köpa sin fralla tidigt på morgonen. Det var jättekul att det var så många som ville komma till oss och det återkommande. Vi hade öppet under veckorna i högsäsong och de veckorna var väldigt roliga. Jag koppas att vi kan göra detta igen.

 

Krögens Fisk & Krog, Tony Wallström & Ulrika Karlsson

Fram till 1 juli var det ganska trögt och vi tappade väldigt mycket under påsken. Från midsommar och framåt har vi haft jättebra, både i fiskbutiken och restaurangen. Från 1 augusti och ända in i oktober har vi också haft en väldigt bra säsong i framförallt restaurangen. Restaurangen har gått väldigt bra tack vare det nya uterummer som gör att vi kan ta emot fler gäster, där vi nu också har fått värme.

Väldigt få utlänska gäster i sommar förstås, men vi har haft två tyska par, kanske ett par norrmän senaste helgen (början på oktober) och några fransmän.

Vi har väldigt många nya besökare. Väldigt många dagsturister som jag upplever det, som kommer över dagen och resande ca 1,5 tim med bil till oss på Skaftö. 

 

Kvartsita / Föreningen För Fulla Segel, Wiggo Lander

Kvartsita har ställt in alla seglingar 2020, pga. Covid19 och därmed inga inkomster.

Vi har jobbat med underhåll nästan varje dag under sommaren och samtidigt haft öppet fartyg.

Dagligen har vi haft intresserade besökare varav många barnfamiljer som guidats o visats runt ombord

Vi har fått mycket beröm för en välskött o vacker skuta i f.d. skutsamhället

Vi deltog i Västerhavsveckan vid Grundsund med Kvartsita i tillsammans med Fiskebåten Sandö, mycket välbesökt.

P4 väst sände direkt från kajen under eftermiddagen

I Kvartsita-huset har vi haft försäljning av lokalt producerade hantverk samt fotoutställning med tema kölhalning vid Kyrkekajen.

Vid kajen i anslutning till Kvartsitabryggan, har vi haft många besökare som gärna sitter ner bara för att njuta av Fiskebäckskilsvikens atmosfär, pulsen vid hamnen.

Intresset o förfrågningar för seglingar före/efter och under sommaren varit ovanligt stort.

 

LL 629 Kotten, Emanuel Olsson

Vi har inte haft något verksamhet alls med Kotten. Vi har problem med båten så vi har inte kunnat komma ut med folk på fisketurer. När det gäller vårt fiskelag Atlantic, räk- och kräftfisket har vi haft en mycket större marknad i år än normalt. Vi har haft en väldigt bra försäljning från påsk och framår. Vi har även haft en bra eftersäsong, betydligt mer än det varit tidigare i år.

 

Lycka Hav & Upplevelse, Kent Holmberg

Försäsong ingenting. Juli blev som jag ville ha, med lite sjöturer. inga guidningar. Augusti och framåt ganska nöjd. Har en del återkommande gäster och även nya.

Inga utländska gäster eller norrmän som visat intresse för båtturer eller guidningar.

Det har varit mycket mer dagturister och turister i allmänhet i samhällena. Fler som hemestrar på Skaftö i år.

 

Lyckans Slip, Josefin Göthesson

Efter en vår då allt kändes väldigt osäkert gick vi in i säsongen med inga förväntningar. Nu har jag sammanställt omsättningen i gästhamnen och vi ökar när jag jämfört med både 2018 & 2019, vilket är helt otroligt. Vi tappar en del försäljning i butiken, en stor bidragande orsak är att vi har fått ställa in alla planerade evenemang som vi kört tidigare år!

Fördelning svenska och utländska turister? 99% svenska gästbåtar skulle jag säga! Kom lite utländska turister i slutet på säsongen.

 

Marianne Sandgren Pettersson, Guide

Jag hade sex vandringar i Fiskebäckskil i somras, som vanligt. Ingen inställd, mellan två och tolv personer per gång, 42 deltagare totalt, alltså ett snitt på 7 personer. Det är jag glad och tacksam över. Tack för att du och ni alltid ställer upp och synliggör på nätet, jag uppskattar mycket.

 

Näreby Pay & Play, Göran Olsson

Bättre överlag i år för vår del. Jag har ju inte som medlemmar som Skaftö GK. Mitt i semestern som mest. Eftersäsong som det brukar i år.

 

Pelles Rökeri i Grundsund, Maggie Grundén

Avbokningar för födelsedagskalas och bröllop på vårkanten, men har istället fått otroligt mycket förfrågningar för 2021. Hygglig juni och de sista veckorna i augusti när värmen kom har varit super. Så det har varit en bra sommar även om vi har minskat antal platser, men vi har också varit lite färre i personalen i år. Det sliter dock på personalen som är mycket trötta nu i slutet på sommaren.

 

Pizzeria Skaftö, Dimitros Litos

Normal försäljning fram till juli, mycket take away. Folk har varit försiktiga och hållit avstånd med anledning av Covid-19. Mera folk i juli, men aldrig stress. Som det brukar vara ungefär. Från 1 augusti fram till nu ganska bra, men inga turister. Lite extra folk som jobbade hemifrån har beställt från oss. Allt som allt, lite sämre men inte så stor skillnad mot förra året ändå.

 

Rågårdsviks Pensionat, Kjell Holm

I februari/mars och fram till midsommar dog markanden pga Covid-19. Efter midsommar kom det igång rätt skapligt och juli var bra för oss och det häll i sig en vecka in i augusti. Därefter har det rullat på, även om vi inte har haft riktigt samma tryck som tidigare år. men vi har haft dop, begravningar, bröllop och bokade middagssällskap. Det är mycket svenska turister som letat sig hit. Vi har också haft en och annan utlänsk gäst också. Många konferenser som blev inställda i våras för oss har flyttat fram konferensen och kommer nu till oss under hösten i oktober, november och december.

 

Skaftö Folkets Hus, Regina Cederfeldt

Alla bröllop avbokade. Skaftö Folkets Hus hade egentligen inga evenemang från före påsk fram till Västerhavsveckan, då började det komma igång igen så smått. Skaftö Folkets Hus får tänka om och planerar att göra småarrangemang hela tiden framöver. Vi har staffan Scheja som kommer i början på september, men vi får inte ta in mer än 45 pers (måste räkna in personalen också). Det blir arrangemang, men det blir inte riktigt ekonomi i det och det är det som är det svåra.

 

Skaftöguiden, Regina Cederfeldt & Janne Olofsson

I början tappade vi väldigt många båtgäster. Alla beställningsturer avbokades på försommaren, men sedan kom det igång så vi har kört en hel del ändå under sommaren. Dock att inte det inte haft full båt i år som förra sommaren med folk på väntelista. Vi har sagt att vi kör ändå så vi syns. Folk har varit rädda för att åka ihop med andra okända även om det är utomhus. Regina berättade att hon guidat sin första bussgrupp i Lysekil sent i augusti. Faktiskt pensionärer, men ingen full buss 18 av 54 platser utnyttjades). Bussgrupper är annars något som man inte sett mycket av i år, pga av covid-19 förstås. Alla kryssningsfartygsanlöp i Lysekil ställdes också in. Vi har satsat på öppna guidningar och hittat på nya guidningar för i år, samt byggt upp vår hemsida för framtida utveckling.

 

Skaftö Golfklubb & Skaftö Golfshop, Anton Svensson

Fram till och med sista maj var beläggningen på banan ner med ca 40 % jämfört med föregående år. Från 1 juni till och med sista September har beläggningen ökat med ca 50 % jämfört med föregående år.

Mycket gäster från egentligen hela landet. Många medlemmar som flyttat ut från Stockholm och Göteborg mycket tidigare än vanligt.

Golfklubben har haft sitt bästa år någonsin.

 

Skaftö Golfkrog, Mikael Johansson

Det har varit ungefär som vanligt för oss. i våras tappade vi lite, men inga stora mängder. I juli var det bra drag även om vi inte hade norrmänen som brukar stå för 50 %. Vi har fått fler svenska gäster istället som täckt upp för det tappat, så på hela taget har vi egentligen inte tappat i sommar. Eftersäsongen varit bättre än tidigare i år. Golftävlingarna som blivit inställda har vi tappat på men vi har haft annat som täckt upp för detta.

 

Skaftö Hembygdsförening & Gille, Lars-Erik Johansson

Alla medlems och publika aktiviteter inställda pga Covid-19. Vi har i dessa tider ändå kunnat reparera och underhålla Lenas stuga, Valåsstuga och Kvarnen vilka vi förvaltar. Vad beträffar Lenas stuga i Rågårdsvik har snickare Andreas Kvarneberg hjälpt oss med reparationerna och lagt om taket. Vi har också fått hjälp att göra iordning skorstenen och plåten runt denna. Skaftö Kvarn har fått sina väggar oljade och vi har fått god hjälp av flitiga pensionärer att måla båtsmanstorpet Wahlåsstugan.

 

Skaftö Golfhotell, Elin Thyni

Skaftö Golfhotell tappade i stort sett alla sina bokningar i mars/april. Maj var tung och inte alls som det brukar vara, men från slutet av juni blev beläggningen högre och boknings förfrågningarna kom tillbaka.
Juli och augusti blev väldigt bra, och efter en stormig vår så kändes läget normalt igen.

Vi har mindre utländska gäster än vanligt, men det är inte vår huvudsakliga målgrupp så den påverkan gör inte lika mycket för slutresultatet. Vår fördelning mellan svenska och utländska är alltid majoritet svenska, och så ännu mer i år.

Det positiva i allt har ändå varit att vi upplevt mycket fler nya gäster, gäster som kanske aldrig besökt Skaftö innan. Svenska turister har uppskattat allt vackert och sett mer av Sverige, och efter en tung vår så var alla väldigt glada över att få resa i Sverige.

 

Skaftö Vandrarhem, Lena Hermansson

Vi har haft en väldigt annorlunda sommar. På vandrahemmet bestämde vi oss för att ha max tre sällskap åt gången och möjlighet att "sprita sig" på flera ställen. Vi har fösökt att sprida ut gästerna inte bara på vandrarhemmet utan också bland dem vi har förmedlat annat boende till.

När det gäller husförmedlingen har vi fått några som hoppat av och inte vill hyra ut pga rädsla för Covid-19, men vi har också fått in nya boenden att förmedla.

Vi har fått in ett jättefint ställe som vi hyr ut nu under hösten ända in i november där de som hyr bor och jobbar på Skaftö. det har inte hänt förut. Faktiskt har vi flera stycken som på samma sätt hyr, bor och arbetar härifrån under hösten. Boendeförmedlingen har gått bra i år och vi har förmedlat mycket bokningar till Kent Holmberg och hans fiskejulle. Lika så förmedling till kaptenshuset nere i hamnen hos svemestrande gäster. Deras reaktioner har varit att de först varit riktigt arga på FHM på reserestriktioner, men sedan när de väl landat här på Skaftö och upptäcker hur vackert det är här så undrar de varför de alls åkt utomlands på semestern förut. 

 

Slipens Hotell, Therese Kalentun

April och maj var riktigt dåligt. Alla permitterade utom Therese som gick utbildning för Turistrådet Västsverige. Juni hyfsat. Juli var riktigt bra och slog förra året. Augusti nästan ikapp förra året och september rätt bra bokat också. Vi får se vad som händer med musikevent, och hur gör vi med julbord? Det är många frågetecken inför höst och vinter.

 

Smultron & Tång, Magnus Hafström

Försommaren var bedrövlig. I juli tog vi igen allting vi förlorat och hade nästan dubbelt upp mot förra året. Augusti blev bättre än augusti förra året.
98 % svenskar i år och obetydligt med utländska gäster. Brukar ha en engelsk, fransk och tysk meny, men i år översatte vi inte ens menyn (tog den muntlig vid bordet får de få gäster som det var aktuellt för).

Uteserveringen jag fick i år med det extra utrymme denna sommar för verksamheten som Lysekils kommun mycket välvilligt beviljade har räddat mig i år.

 

Sommardepån, Lotta Abild

Sommaren har varit ”annorlunda” helt enkelt...  Jag är tacksam för att vi kunde öppna, om än en månad (i princip) senare än de andra åren. Försäsongen var ganska konstig för oss. Kanske var det för att det spreds väldigt mycket oro och andra känslor runt omkring. Så även på vår ”brygga”...Hur kan vi bemöta sommaren och göra allt tryggt och bekvämt för gäster och personal. Många frågetecken blev det! Vi hade färre besökare under maj / juni. Juli var det många ”nya” gäster hos oss. I augusti och september var vädret väldigt gynnsamt, då hade vi också en hel del utländska turister. Dock saknade vi våra norska gäster!!

Jag skulle vilja sammanfatta sommaren med några tankar ...
Våra gäster har oftast haft en stor förståelse för köbildning och väntetid. Omtanken om varandra tycker vi har varit påtaglig, och de som har vågat sig ut, för en kaffe, var fler än vi förväntat oss!

 

Stuveröd, Marie Erbéus

Från Stuveröds horisont och lilla fårgård med uthyrning av lillstuga (”Bo på Lantgård”) kan hälsas att sommaren har varit fullbokad. Innan påsk trots pandemins utbredning var högsäsongveckorna midsommar till mitten augusti redan bokade av tyska, österrikiska och schweiziska familjer. Av dessa kunde bara de tyska fullfölja planerna, karantänbestämmelserna i övriga länder förhindrade ankomst. Veckan innan midsommar började svenska familjer ringa och fråga om stugan gick att hyra ”nästa vecka”. I juli ökade de svenska förfrågningarna från ett samtal eller mail till tre per dag. Så höll det på hela juli! Utmattande och tråkigt att behöva svara alla - Nej tyvärr. Jag gjorde en kölista för de familjer som ville och när europaavbokningarna kom var det lätt att i fylla luckorna i turordning. Nästa sommar är redan fem av åtta sommarveckor bokade. Efterfrågan är enorm. Det finns gott om stugor att hyra på ön men det finns få gårdar med livs levande djur som kan ta emot barnfamiljer och erbjuder värdskap med lantliga aktiviteter för barn.

Och som tidigare meddelats vågade vi inte genomföra Öppen Fårgård (höstmarknad på Stuveröd) för tredje året i lördags. Trängsel och små utrymmen på Stuveröd talade emot. Men nästa år…

 

Tempo Skaftöhallen, Peter Samuelsson

Det har gått väldigt bra för oss i år. Vi har haft mindre utlänska gäster som alla andra förstås. Vi ser att många fortfarande är kvar på ön även sent in på hösten, det gäller både pensionärer som kom hit tidigt i våras och som stannar kvar, och också personer och familjer som sitter och arbetar på distans här på Skaftö nu under hösten.