({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Våren på Skaftö

  • Christina Ingemarsdotter

Vi stannar ute tills solen har gått ner. Ser den sjunka mot horisonten och öarna västerut. Fryser lite men kan inte slita oss. Sakta men säker vaknar Skaftös alla livsformer till liv igen. Några långsamt, andra plötsligt. Det är fixardags...

Nu avslöjar sig det ena och det andra. Vad stormen tog med sig, vad som kom med stormen, vad tidens tand har gnagt på och vad man glömde göra i höstas. 

Dessutom finns lusten där - plötsligt - att göra andra saker. Bygga om, plocka ner, sätta upp, måla, feja, sjösätta osv. Vi ser ut som myror i vårsolen, hit o dit, planlöst kan det tyckas men fint blir det.

Restaurangerna öppnar

Lagom till påsk börjar öns restauranger öppna. Mareld har haft ansvaret för mättnaden under vinterns luncher och om man har haft tur har det funnits bord på "G", Gullmarsstrand. Brygghuset har dragit igång med sina helger under februari och fortsätter så under våren.

Golfen, Mat och Möten och Smultron & Tång kör så smått igång sina kök för säsongen. Pelles restaurang har ny ägare och sparar på krutet lite till för att göra starten riktigt bra.

Sipporna ute i backarna står

Man måste bara se dem. Sipporna i Vägeröds dalar eller på det där stället som inte alla vet om... Först en här ock där sedan - mängder!!! Blåsipporna får stå kvar, trots att de är många, vitsipporna håller sig fint några dagar på köksbodet. Visst är det härligt barnsligt med vitsippor i ett glas? Snacka om vårkänslor, och - var är picknicken?

Solglitter till havs

Vad vore livet utan fisk? Fyllt med kött och grönt förstås. Men ändå, sillen till påsken, de syndiga? räkorna en fredag, för att inte tala om makrillen fram i maj.

Vi har det bra vi, nära både till råvarorna och yrkesmännen/kvinnorna. De som ger sig ut på det stora havet, som fortfarande "serverar" otämjd lyx, varje dag för vår skull och kanske också för sin egen.

Påsken är en eldarnas kamp

På Skaftö finns sedan länge en tradition av tävling mellan påskbrasorna. Förr var de fler, nuförtiden finns det två kvar, Värbos och Oddarnas. Det byggs och det passas, vems blir högst i år. Jakten på julgranarna till fyllet börjar redan efter nyår.

Varje år samma slit, samma smygande och bevakande. Vilka får ihop mest bränne, bygger högst och eldar bäst. Grundsundborna med gäster ställer sig runt eldarna, vilken av dem vet man sedan gammalt. Ibland har trollkalen själv deltagit och avgjort kampen från  skyn... En något modernare variant av kvast, men ändå.