({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Familj besöker Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn

Fotograf: Jonas Ingman

Vandra längs kusten när lugnet lagt sig

September månad har gjort sitt stilla intåg och sensommarlugnet har lagt sig över Bohuslän. Nu är bästa tiden att upptäcka alla fantastiska vandringsleder kusten har att bjuda på.

Kombinera din vandringshelg med Tjörns fantastiska konstupplevelser. En bra start är i Skärhamn vid Nordiska Akvarellmuseet (stängt för utställningsbyte 13/9 - 25/9 2021) strax intill havskanten. Här njuter du av konst i världsklass, testar på att måla i den öppna verkstaden och blir du hungrig under ditt besök så serveras fika, mat och dryck på Vatten Restaurang & Kafé i samma byggnad som Nordiska Akvarelmuseet.

Vandring på bilfri ö eller i vackert parklandskap
Därefter är det dags för helgens första vandringstur och då finns det två alternativ att välja på.

Alternativ 1 – Kör åt nordost till öns norra del där du hittar Sundsby säteri, en kulturrik gård med handelsbod, café och ett vackert parklandskap. Fyll på med energi i caféet innan du tar dig an någon av vandringsstråken som tar sin början vid säteriet. Sundsbyleden har lätt till medelsvår terräng och mäter drygt 4 km, men räkna med att det blir lite längre och mer krävande om du vill upp på Solklinten och utforska grottsystemets trånga passager. Glöm inte stanna till och njuta av den bedårande utsikten över Stigfjorden. Ett tips innan du åker vidare är att titta in hos silversmeden Emelie Wijk som driver företaget Silver Wijk. Hon är verksam på Tjörn och har en filial med försäljning på Sundsby.

Fotograf: Katja Ragnstam


Alternativ 2 – Kör söderut till Rönnäng och ta färjan över till Stora Dyrön. Får du tid över i Rönnäng kan du promenera upp på Tjörnehuvud och njuta av utsikten över Åstols gytter av vita trähus och Carlstens fästning på Marstrand. Väl framme på bilfria Dyrön väntar en 4,5 km lång vandringsled som tar dig ett varv runt hela ön, som trots sin ringa storlek bjuder på ett dramatiskt landskap. En av de häftigaste passagerna är Dynes Ravin, en snäv korridor mellan två höga klippväggar. Med lite flyt kan du hälsa på de vilda mufflonfåren som strövar fritt bland öns lummiga skogspartier och branta hällmarker. Innan du beger dig tillbaka till Rönnäng rekommenderas ett besök till Scandinavian Jewellery där Tintin Hallding tillverkar och säljer silver- och guldsmycken av skandinavisk design.

Utforska Häröns vidder
En fullspäckad skärgårdsdag avslutas som bäst med en god middag och en skön säng. Checka in på Björholmens Marina & Sealodge, precis intill havet i nordvästra hörnet av Tjörn. Efter frukost nästa dag är det dags att besöka ännu ett vandringsparadis, nämligen Härön. Ta färjan från Kyrkesund och utforska lugnet som vilar över Häröns öppna vidder, strandängar och rika växtlighet. Den längsta slingan tar mellan två och tre timmar och ett par vandringskängor är att föredra då klipphällarna kan vara hala om det regnat nyligen. På vissa ställen har spångar och trappor byggts för att underlätta kluriga passager. Vid ledens västligaste del passeras den gamla gården Änga där det finns en grillplats och ett timrat vindskydd.

Fotograf: Anders Jonsson


Minnesvärd skulpturpark
Färjan tar dig sedan tillbaka till Kyrkesund och som avslutning på helgen väntar ett besök till en av Europas vackraste skulpturparker, åtminstone om du frågar den välrenommerade tidningen The Guardian. Skulptur i Pilane är nämligen konstrundan som verkligen vågar sticka ut hakan. Mitt bland klippor och stenåldersgravar byggs varje år en hänförande skulpturutställning upp med verk av världsledande konstnärer. Kontrasten mellan de storskaliga skulpturerna och Tjörns öppna kulturlandskap bäddar för en upplevelse som definitivt fäster sig i minnet.