({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Målar utanför Nordiska Akvarellmuseet

Fotograf: Jesper Anhede

10 tips från Tjörn

På Tjörn - Island of Art finns det mycket att hitta på. Förutom fantastiska konstupplevelser så bjuder Tjörn på vacker skärgårdsmiljö, god mat, caféer, vandring på öar och fina cykelvägar. Här är havet ständigt närvarande i allt från naturupplevelser till sevärdheter.

Här har vi samlat 10 fina tips på aktiviteter att hitta på när du besöker Tjörn - Island of Art

 

1. Ta båten till årets bästa vandring

Det går utmärkt att upptäcka de bilfria små öarna utan egen båt, året om. De reguljära färjorna tar dig enkelt ut till öarna där du hittar fantastiska vandringsleder och god mat. Dyrön och Härön är 2 bilfria öar med fina vandringsleder. Till Dyrön tar du dig med båten från Rönnängs brygga och till Härön tar du dig med båten från Kyrkesund. Lederna är en del av Kuststigen

Läs mer om Tjörns vandringsleder

 

2. Vandra eller cykla mellan konsten på Nordiska Akvarellmuseet och Skulptur i Pilane 

Mellan konstupplevelserna slingrar sig en fantastiskt fin led. Leden tar dig från sjöbodarna och bryggorna i Skärhamn, längs slingrande stigar, trollskog, vindpinad tallskog, längs spänger och havsstrandängarna till skulpturerna i Pilane. Leden är 12 km/väg och lätt att ta sig fram på.
Vill du cykla leden så finns det cyklar att hyra på Tjörns Turistinformation i Skärhamn. Här hittar du info om hyrcyklar. 

Läs mer om leden 

 

3. Besök Pater Noster 

Pater Noster är fyren vid horisonten på den lilla vindpinade ön Hamneskär mellan Tjörn och Marstrand. Här kan du boka en unik upplevelse med boende i det prisbelönta designhotellet Pater Noster - Ett hem vid horisonten och fantastisk mat där lokala råvaror som tång, fisk och skaldjur används. 

Ute på ön hittar du konst i "Pater Noster Art Hall" kanske världens minsta konsthall i det gamla utedasset. Vill du se Pater Noster på håll så ska du ta dig upp på Tjörnehuvud i Rönnäng eller till utsidan av Marstrand där du har en fin vy mot Pater Noster.  Vid riktigt fint och stilla väder går det att ta sig ut till Pater Noster i kajak (endast för den vana paddlaren). kajak finns att hyra hos Kajaktiv i Bleket. 

Tips för en dagstur till Pater Noster (under våren och sommaren) 
⚓Lunchpaket med lunch, kaffe, kaka, fyrbesök och guidad tur på Hamneskär. 
    650 kr/person, bokas via reservations@paternoster.se 
⚓Middagspaket med 5-rätters och utvalda fina viner.
    2500 kr/person, bokas via reservations@paternoster.se 


Läs mer om Pater Noster och dagsturerna. 

 

 

4. Fantastisk konst  året om på Nordiska Akvarellmuseet 

Upplev utställningar, testa att måla själv i den öppna verkstaden, shoppa i museibutiken och njut av god mat och fika på Restaurang Vatten. Här kan du även sitta ute på bryggan och ta en fika. 

Kombinera ditt besök med en tur längs med bryggorna i Skärhamn. Här hittar du fina små butiker för shopping. 

Läs mer om Nordiska Akvarellmuseet 

 

 

5. Besök Skulptur i Pilane 

En av Europas 10 bästa skulpturparker hittar du på Tjörn. Här hittar du nya spännande konstverk varje år. Naturens egen konsthall går att besöka året om där en del verk är permanenta. Utställningen är öppet från maj - september.  

Kombinera ett besök i parken med en tur till Kyrkesund där du tar färjan över till den fina ön Härön. På Härön slingrar sig en del av Kuststigen i det vackra naturreservatet. På ön ligger Magasinet Härön med hotell och restaurang. Från Pilane är det även lätt att ta sig vidare mot fantastiskt fina vyer vid Björholmen. Här kan du bo och äta gott hos Björholmens Marina & Hotell.  

Läs mer om Skulptur i Pilane 

 

 

6. Ta en fika mellan konstupplevelserna 

På Tjörn hittar du lokalproducerad fika vid havskanten, längs med slingrande små vägar, nära konsten och nära naturen. Här har vi samlat några av alla fina och personliga små caféer och gårdsbutiker. 

Här hittar du till caféerna 

 

 

7. Paddla till konsten 

Våren och sensommaren är en fantastisk tid för paddling. I Bleket på Tjörn hittar du Kajaktiv där du kan hyra kajaker och SUP brädor. Ett tips är att testa turen som tar dig från Bleket till Skärhamn. Här paddlar du sakta förbi saltstänkta sjöbodar, kobbar och öar fram till stranden utanför Nordiska Akvarellmuseet. 

Till Kajaktivs hemsida 

 

 

8. Inspireras av konst och natur på Tjörn 

Besök Tjörn mitt i veckan under våren och inspireras av konst och natur. Ta med dig ditt konstnärsmaterial ut i naturen och måla. I museibutiken På Nordiska Akvarellmuseet finns allt konstnärsmaterial du behöver för en inspirerande stund vid havet.  

Tutorials från Nordiska Akvarellmuseet  

 

 

9. Utsiktsplatserna du inte får missa på Tjörn 

 På Tjörn finns många fina utsiktsplatser med vyer över havet, mot Pater Noster, mot de små bilfria öarna och den fantastiska skulpturen Anna på Pilane syns milsvida omkring. Köp med dig konstnärsmaterial och god fika och ta dig till en av platserna. 

💚 Tjörnehuvud i Rönnäng, hit tar du dig från Rönnängs brygga.

💚 Vetteberget är Tjörns högsta berg. En liten led slingrar sig upp mot toppen och det gamla stenröset. Här ser du hela Tjörn. 

💚 Hamneberget i Skärhamn, följer du Skärhamnsvandringen så får du en fin utsikt över Skärhamn och Nordiska Akvarellmuseet här på toppen.  

💚 Dyröleden tar dig till fantastiska höjder och vyer över havet, Pater Noster, Marstrand, Åstol och Rönnäng. 

💚 Sankt Olovs Valar, Kyrkesund. Ett av Bohusläns mest kända sjömärken. Hit tar du dig från badplatsen Linneviken via den lilla stigen och trapporna upp för berget. På toppen får du en fantastisk utsikt över Härön och ut mot Pater Noster och alla fina små öar. 

💚 Skulptur i Pilane bjuder på fantastisk utsikt från sin högsta topp. Här ser du ända till Pater Noster.

 

10. Upptäck Tjörn på två hjul 

Hyr en cykel och ta dig runt på någon av alla fina cykelleder som finns på Tjörn. Här tar du dig enkelt fram mellan konsten, till caféer, butiker och fina havsvyer. Tjörn bjuder på cykelleder som passar alla, allt från kortare sträckor till leder på flera mil. 

Cykelleder på Tjörn