({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Cykling på Tjörn

Fotograf: Linnea Johansson, Södra Bohuslän Turism

Roadtrip: En dagstur med guldkorn att uppleva på ön Tjörn

Det finns få saker som är så härliga som en roadtrip på en vacker ö. Tjörn i Bohuslän är verkligen en pärla som bjuder på allt från konst, kultur och mat till härliga bad och vackra vyer. Här får du tips på upplevelser och besöksmål för en härlig dagstur på Tjörn.

Unna dig att resa iväg på egen hand eller i gott sällskap och upplev Tjörn över dagen. Tjörn ligger endast en timmes bilfärd norr om Göteborg och välkomnar dig med den vackra Tjörnbron.

Det är svårt att inte bli överväldigad av det vackra landskapet och de milsvida vyerna när du kör över bron. Det är som att lämna något bakom sig för att bege sig ut på ett äventyr som är fullt av möjligheter och upptäckter.

Börja resan med ett havsbad

Vad sägs om att starta din tur med ett dopp i det salta havet? Tjörn bjuder på kristallklart vatten och flera trevliga ställen för ett havsdopp, ett av dom är Låka Badplats vid Höviks näs på öns södra sida. Här väntar salta bad från både brygga, klippa och sandstrand.


Nu är det dags för en fika

Uppfriskad efter badet åker du sedan vidare för dagens första fika hos Moriks Fårgård. Här serveras hembakat i lantlig miljö. Allt bakas efter säsong med råvaror från trädgården och med ägg från egna höns. Såklart finns det massor av får på gården och även en gårdsbutik där du kan handla fårskinn, keramik, lokalproducerat mathantverk och handplockad inredning.


Vid nästa stopp väntar konst, god mat och vacker natur

Din resa fortsätter till Skärhamn och Nordiska Akvarellmuseet som erbjuder konstutställningar från hela världen. På museet finns inga permanenta utställningar, utan alltid nya spännande utställningar som gör museet till en upplevelse att återkomma till. Tidigare konstnärer som visat sina verk här är Salvadro Dali, Lars Lerin och René Magritte. Under perioden 26 maj - 22 september 2024 visas för första gången den belgiska samtidskonstnären Hans Op de Beeck i Sverige,

I samma byggnad som museet hittar du Vatten Restaurang & Kafé. En riktigt fin plats för lunch, fika eller middag. Restaurangen bjuder på en fantastisk utsikt mot havet inne i restaurangen, är vädret fint så njuter du bäst på uteserveringen längs med vattnet på bryggan.

Kombinera ditt besök med en promenad uppför klipporna på Bockholmen, som ligger mitt emot museet, och njut av den härliga utsikten. Blickar du in mot ön så kan du se Skärhamns Kyrka, även kallad den leende kyrkan eftersom den under sommaren förses med en glad mun. Missa inte en bryggpromenad längs med hamnen in mot Skärhamns centrum. 


Res vidare in i historien

Efter att ha njutit av god mat, frisk havsluft och bryggpromenad, är det dags att fortsätta till nästa pärla på ön, nämligen Villa Solfrid. Huset ligger mindre än två kilometer från den lilla pärlan Kyrkesund och byggdes av kvinnorättskämpen Elin Sundberg mitt under det brinnande första världskriget 1916.  Elin Sundberg är även en av de kvinnor som bidrog till allmän och lika rösträtt i Sverige 1921.

Idag är hennes hus ett museum och den ideella föreningen som driver verksamheten arrangerar en rad intressanta event under sommaren. Hos Villa Solfrid kliver du in i en historisk miljö med inredning från början av 1900-talet. Den grönskande trädgården kan upplevas när som under dagen medan ett besök på museet planeras efter öppettiderna.


Upplev natur och skulptur på ett och samma ställe

Fem minuters bilfärd från Villa Solfrid och Kyrkesund ligger Skulpturparken Pilane. Mitt i det natursköna kulturlandskapet och bland betande får arrangeras varje sommar en skulpturutställning med världsledande konstnärer.  Tillsammans med statyn Anna, det vackra kvinnoansiktet som blickar mot horisonten, så får du en konstupplevelse utöver det vanliga.

Känner du för att stäcka mer på benen och uppleva den vackra naturen så finns det flera fina  vandringsleder i området.

 
Fikadags i historisk gårdsmiljö

Nu är det återigen dags för en stärkande fika och denna gång blir det hos Margaretas Kök & SkafferiSundsby Säteri. Njut av färskbryggt kaffe och nybakade godsaker från det egna gårdsbageriet.  Slå dig ner i den grönskande trädgården eller välj en plats i den charmiga mangårdsbyggnaden och känn in atmosfären.

Sundsby Säteri består av en gårdsmiljö från 1700-talet men platsen har en rik historia från medeltiden. Här finns även en fin köksträdgård med historiska grödor och en fin lekplats för barnen. Vill du ge dig ut på en vandringstur så finns både enklare vandring runt dammen och en längre, mer utmanande och spännande vandring till grottor och vackra utsikter. 


Få mersmak och vill stanna kvar?

Känner du att förlänga din vistelse så finns det flera fina och mysiga boende på Tjörn. Ett av dom är Salt & Sill på Klädesholmen. Förutom att du får spendera natten på Sveriges första flyttande hotell så kan du även njuta av havets läckerheter i den välrenommerade restaurangen. Här står fisk, skaldjur på menyn samt specialiteterna du inte får missa - ”Sillplankan” och ”Klädesholmaren”.

Efter en natts sömn vaknar du utvilad, och varför inte börja dagen med ett uppfriskande morgondopp från bryggan som ligger precis utanför ditt hotellrum.

På din väg tillbaka, endast några minuters bilfärd från hotellet, ligger Lottas Bak & Form. Passa på att stanna till för en fika eller köp med dig hem. Här finns både bröd och fika, allt tillagat med ekologiska ingredienser.  

 

Läs mer om Tjörn - Island of Art