({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Vandra på Sydkoster
Strömstad

13 km, medel

På Sydkoster, som är den större av Kosteröarna, vandrar du i ett lummigt landskap med lövskog, blomsterrika strandängar och långa sandstränder med inbjudande bad. Omkring dig ligger Sveriges mest artrika havsområde, Kosterhavets nationalpark.

 

Snabbfakta

Längd: 13 km

Tidsåtgång: ca. 4 timmar, men det går att göra kortare turer

Svårighetsgrad: medel

Terräng: naturstigar, betesmarker, skog, berghällar och bitvis grus- och asfaltsvägar

 

Upptäck Sydkosters omväxlande landskap

Utanför Strömstad ligger de natursköna Kosteröarna. De två huvudöarna Nord- och Sydkoster är perfekta att upptäcka till fots längs stigar och markerade leder. Sydkoster är den större av de två öarna och har ett omväxlande landskap med öppna betesmarker, strandängar, skogar och klipphällar.

Fotograf: Roger Borgelid

Välj mellan tre färgmärkta leder, som var och en mäter mellan 2,5- 13 kilometer, den längsta blåa leden tar dig på en längre vandring runt hela ön. Turen tar dig dels över inlandet mellan öns hamnar, och även utmed en stor del av kustlinjen. Stanna till vid Valfjälls utsiktsplats, bada vid den långa sandstranden vid Kilesand eller utforska livet under vattenytan vid Rörviks snorkelled. 

Mycket information på naturum

Under din vandring kommer du att upptäcka massor av sevärdheter, en storslagen natur och hitta dina egna undangömda rastplatser. Här finns det mesta som du som semesterfirare behöver i form av lugn och ro, badstränder, havets läckerheter och bra boende

Kostergården är ett av de större hotellen och erbjuder ett modernt och bekvämt boende i en lugn miljö med restaurang, två uteserveringar och lobbybar. Börja gärna din vandring med ett besök på naturum Kosterhavet, på Sydkoster. Förutom intressant information om ögruppen hittar du även klappakvarium, utställningar och bildspel här.

Fotograf: Jonas Ingman

 

Fakta om leden

Längd:

På Sydkoster finns tre färgmärkta vandringsleder. Den blåa leden (13,1 kilometer), gul led (4,8 kilometer) och brun led (2,5 km) . 

Ungefärlig tid:

Det tar cirka fyra timmar att gå runt ön på den blåa leden. Fast tidsåtgången är såklart väldigt individuell och beror på hur många pauser du tar.

Markering:

Lederna är markerade med ekstolpar med färgmarkering för respektive leds färg samt pilar vid korsningar. På naturkartan.se finns översikt över de olika stråken och förser dig med tips om sevärdheter i området. Papperskartor finns på Turistinfo i Strömstad, på Kosterbåtarna, vid bryggorna på Koster samt i och utanför naturum Kosterhavet.

Svårighetsgrad:

Lederna klassificeras som medelsvåra och går mestadels på naturstig i varierad terräng med öppna betesmarker, blandskog och berghällar, vissa sträckor går på grus- eller asfaltsväg. Om man vill gå en lättare sträcka så är den vita leden ett bra alternativ, utan större stigningar och med ganska jämn terräng.

Start och mål:

På Sydkoster finns det flera olika startplatser beroende på vilken led du vill vandra. Färjorna går till hållplatserna nedan året runt.

Ekenäs: Från Ekenäs utgår den blåa och bruna leden, här finns också naturum Kosterhavet som en bra utgångspunkt för din vandring.

Långegärde: Från Långegärde kan man påbörja vandringen på den blåa leden.

Kilesand: Vid Kilesand utgår den gula leden - här kan du också ansluta till den blåa.

Om du vill fortsätta din vandring på Nordkoster så finns det sommartid en linfärja mellan öarna.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Hitta hit:

Kosteröarna ligger strax utanför Strömstad och trafikeras av båttrafik året runt. Till Strömstad kommer du enkelt på under 2 timmar med en bilresa från Göteborg eller Oslo. Du kan också ta tåget på ungefär 2,5 timmar från Göteborg. Färjan utgår från Strömstad Norra hamnen och tar mellan 30 och 60 minuter. För att vandra på Sydkoster går du av på antingen Långegärde, Ekenäs eller Kilesand, beroende på vilken led du vill vandra. Sommartid kan det vara svårt att hitta centrala parkeringar i Strömstad och då kan långtidsparkeringarna Hålkedalen, Strömstad gymnasiet och Bojaren, vid infarterna vara ett bra alternativ. Under sommartid går gratis parkeringsbussar från parkeringen till centrum.

Karta:

En digital karta över leden hittar du på Google Maps

Kontaktinformation

Naturum Kosterhavet

Hamnevägen 30

452 05 Sydkoster


Telefon: +46 10 224 54 00


E-post: Skicka E-post

Hemsida: kosterhavet.se