({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Sammels Trädgård

Fotograf: Monika Manowska

Trädgårdsresa i Strömstad

VÅRA VACKRA TRÄDGÅRDAR
Skapa din egen resa till besöksträdgårdarna i västra och sydvästra Sverige.
Låt dig inspireras av våra trädgårdsmästare och upplev skönheten i det västsvenska landskapet.

Trädgårdsresans samtliga besöksmål är också medlemmar i Föreningen Trädgårdsresan.
 
Här hittar du trädgårdar väl värt ett besök när du är i Strömstad:
 

Alaska – en kvinnlig guldgrävares livsverk

Hilma Svedal (född Wounch) åkte till Alaska 1897 för att gräva guld. 30 år senare kom hon hem som en rik kvinna då guldgrävandet varit lyckosamt. På sin arvslott byggde hon upp ett eget Alaska. Hon murade tempel, paviljonger, broar mm. Hon byggde även upp ett värdshus och på mitten av 1900-talet besöktes ön av mer än 30 000 personer årligen. Från USA hade Hilma med sig fröer som hon planterade. Inspiration till trädgården kom också från Japan. Här finns bl. a 100-åriga pelargoner, pioner, perenner, sommarblommor och stenpartiväxter. Det här är en kulturskatt i Norra Bohuslän som måste upplevas. Hilma blev 95 år och på gravstenen står hennes livsdevis: Don´t worry!

Hit kommer du antingen med egen båt eller sommartid med charterbåt från Strömstad. Resan tar ca 20 minuter. På ön är kopplade hundar välkomna och gästtoalett finns att tillgå. Det finns gott om plats för att avnjuta egen matsäck. Sommartid finns även ett café öppet.

Mer om Alaska>>

 

Fjälla trädgård

Den västra trädgården runt det restaurerade boningshuset från 1886, består av bevarade fruktträd, bärbuskar, perennrabatter och ett grönsaksland. På senare år har även en kryddtäppa och en samling med historiska rosor tillkommit. Den nya, östra trädgården är anlagd intill växthuset och här finner du upphöjda odlingsbäddar enligt no-dig-principen. Här odlas grönsaker samt snittblommor enligt slow-flowerskonceptet, dvs på friland utan konstgödsel och besprutning. I den gamla ladugården finner du en liten gårdsbutik med ett noga utvalt utbud.

Läs mer om Fjälla Trädgård 

Strömsdalen

Fotograf: Kristina Gillerstedt

Strömstad stoltserar med en fantastisk park - unik vad gäller estetik och botaniska värden.

Den två hektar stora naturparken i centrala Strömstad bjuder på njutning av stora mått. Genom parken går en asfalterad gångväg och på dess sida löper naturstigar där hundratals azaleor, rhododendron och magnolior slåss om din uppmärksamhet med exotiska träd av olika slag. I parken finns även lönn, al och björk som planterades redan på 1800-talet.

Fågellivet får sitt då det genom parken flyter en bäck som mynnar ut i en damm med fantastisk grönska intill. Från den lilla bron i parkens nedre del kan du njuta av en underbar utsikt åt alla håll.  Blomningsperioden sträcker sig från april till sommarens slut men även hösten har sin charm här med fantastiska färger och klar luft.

Parken kan besökas hela året.

Mer om Strömsdalen 

Klöva naturträgård

Välkommen att uppleva ett woodland där inhemska växter samsas med exoter. 

Trädgården ligger in en dalsänka mellan två bergskammar nära Idefjorden. För att verkligen uppleva och ta in trädgårdens alla delar föreslås att du sakta vandrar vägen upp och tar dig tid att verkligen se dig omkring. Du kommer då att upptäcka hur ljung, blåbär, svamp och ormbunkar samsas om utrymmet med exotiska växter från Asien, USA och Europa. Även en del konstföremål finns finurligt utplacerade i det gröna. Vad sägs tex om en stege som tar dig upp till himlen. Utöver trädgården finns även en specialplantskola för rhododendron. Just rhododendron är ägarens stora passion och i trädgården kan du njuta av dem i mängder. 

OBS! Öppet efter överenskommelse.

Läs mer om Köva naturträdgård