({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Johanna Sörensen

Torpanäset

I Torpa-Hofsnäs området samsas natur, kultur, aktiviteter och lokala smaker. Torpa stenhus och Hofsnäs herrgård är två unika besöksmål i sitt slag

 Torpanäsets naturreservat

Området ligger vid Yttre Åsunden mellan herrgården Hofsnäs och Torpa stenhus och domineras av gamla ekskogar och beteshagar. Ekskogarna är betade eller röjda så att det blir en fantastiskt fin karaktär på markerna och det blir mer ekhagar än -skog.

Skogen är uppblandad med björk, gran, hassel och flera slag av ädla lövträd. I reservatet finns många rödlistade lavar, svampar och vedinsekter, främst sådana som är knutna till de äldre ekarna. Den sällsynta läderbaggen trivs utmärkt här. Här finns också en rik markflora.  

Vandra på Hofsnäsnaturstigar? klicka HÄR!

Hofsnäs naturstigar

Här finns tre natursköna naturstigar. En tillgänglighetsanpassad vandring på 1 km, och två lättare vandringar på 2,6 km och 4,8 km. Ta med picknickväskan och packa med lite grillmat som du kan grilla på någon av de i ordningställda grillplatserna utmed vandringsstråken. Passa även på att ta ett svalkande dopp i Åsunden när vädret tillåter. 

Torpanäsets naturreservat är en oförglömligt vacker plats som på våren drunknar i ett hav av vitsippor, på försommaren i spirande grönska och på hösten av ljuvliga färger. Välkomna hit och njut av en av Sjuhärads vackraste platser.