({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Röd gammal byggnad med grästak, Olofsbygget i Håcksvik

Åk på utflykt till historierika Håcksvik

I sydöstra delen av Svenljunga, i norra delen av Fegens naturområde ligger byn Håcksvik. I byn som präglas av starkt engagemang hittar du unika kulturarv, perfekta för en dagsutflykt eller kanske passar ni på att övernatta? 

Starta din utflyktsdag vid Kvarnagården som ligger en liten bit utanför Håcksviks by, mot Svenljunga. Här tillverkade bröderna Mårtensson möbler under slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Med ideella krafter har anläggningen renoverats så att du som besökare kan få en inblick hur dåtidens såg- och möbelindustri kunde se ut.

Efter ditt besök på Kvarnagården beger du dig mot byn. Alldeles vid kyrkan hittar du ett rött hus med en björkallé, du har kommit fram till Klockaregården. I Klockaregården pryds väggarna av bonadsmålningar från mitten av 1800-talet. Motiven är scener från bibeln, allt från Adam och Eva i paradiset till Domens dag och målade av Sven Erlandsson. Målningarna är både välbevarade och unika i sitt slag.

Sedan är det dags att bege sig till Olofsbygget som ligger vid bygdegården. Vid det låga, röda torpet med grästak serveras  under sommaren ofta söndagskaffe. Det gamla torpet är ett fint minne från  bygdens gamla byggnadshistoria. Är det inte söndag går det utmärkt att ta med sig en egen fikakorg och avnjuta den antingen vid Kvarnagården eller vid Olofsbygget.

Kvarnagården

Upplev den historiska kvarnbyggnaden, Kvarnagården

Sjuhärad.

Olofsbygget

Fika i gammaldags miljö

Klockaregården

Unik väggkonst 

 

Karta med vägbeskrivning