({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Ulf Odenspjut

Gårdarna runt sjön

  • 09 mar, 2018

Bland sjöar, ek- och blandskog, en bit in i landet, finner du Sjuhäradsbygden och Gårdarna runt sjön. Här i Tranemo kommun har området präglats av tillverkningsindustri, Kinds härads djupa skogar skapade förutsättningar för industrin. Området har flertalet sjöar och massor av historia.

Birgit Th Sparre var författaren av romanserien Gårdarna runt sjön. I denna serie beskriver hon hur man överlevde tiden på landsbygden genom att måla upp en vacker men också ärlig vardagsbild av naturen och människorna som bodde där. Eftersom Birgit själv hörde hemma i området återberättar hon Gårdarna runt sjön på ett äkta och genuint sätt. Några av gårdarna är Torpa (Heljö) och Hofsnäs Herrgård (Lindö) som ligger i Torpanäsets naturreservat i Tranemo kommun nära gränsen till Ulricehamn och Borås. Både Hofsnäs Herrgård och Torpa stenhus som ligger ca 4km från varandra, har öppet för besökare (se deras hemsidor för öppettider). 

Torpanäsets naturreservat

Torpanäset är ett naturreservat och har uppmärkta naturstigar som går ut med vattnet. Stigarna heter Hofsnäs naturstigar och alla är tillgänglighetsinventerade. Hofsnäs ägs av Borås stad och sköts också av dem. Yttre Åsunden erbjuder ett fantastiskt fiske men också ett fint vatten för bad. Under vår, sommar och höst myllrar området av familjer och besökare.

Några av gårdarna

Hofsnäs Herrgård är med i Smaka på Västsverige och erbjuder lokalproducerad mat med råvaror från hela Västsverige. I den ”Lilla Saluhallen” kan du köpa råvaror från Smaka på Västsverige. Hofsnäs restaurang ligger i herrgården med utsikt över Yttre Åsunden. I Sjöstugan, som ligger bakom den Lilla Saluhallen, kan man bo fint med vedeldad tunna och bastu med utsikt över vattnet. Under sommaren har även hantverkarna öppet sin hantverksbod. På Hofsnäs anordnas årligen ett uppskattat midsommarfirande för hela familjen, men även andra evenemang som Matens dag och Sportvagnsträff. Under vintertid uppskattas deras välbesökta julbord. Vandringsleden Oxabanan går från Hofsnäs vidare söder ut mot Limmared.

Bara några kilometer från Hofsnäs hittar du Torpa Stenhus, ett av Sveriges bäst bevarade herresäten. Här sägs Gustav Vasa ha varit på besök för att hämta sin blivande fru Katarina Stenbock. Omgivningarna runt Torpa är precis som Hofsnäs slående vackra med sin placering nära vattnet. På Torpa kan du gå guidade visningar och få information om kungar, medeltiden men också få information om tiden då danskar och svenskar stred. På Torpa kan du äta i deras restaurang, bo i fina stugor intill vattnet och shoppa i hantverkarnas butik. Sommaren erbjuder trevliga teaterspel genom Torpa Slottsteater men också de välbesökta medeltidsdagarna. Under vintern öppnas det upp för julmarknad.

Om man vill uppleva alla gårdar i Birtgit Th Sparres roman kan man också ta bilen. Respektera att samtliga gårdar inte är öppna för besök och därmed kan vara privatbostäder. Läs mer om Birgit Th Sparre här. 

Några boenden som erbjuder cykelpaket för Gårdarna runt sjön är Hofsnäs Herrgård, Åsundsholm Country Club (Birgit Th Sparres skrivarbostad) samt Skotteksgården Camping & Stugby. 

I närheten kan du smidigt ta dig vidare på den gamla banvallen Ätradalsleden (20 mil) och Sjuhäradsrudan (15 mil). Omgivningarna är så vackra och kan med fördel upplevas på cykel.