({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Hidvi Group

Magiska, natursköna Fegen

  • 03 jul, 2019

Kan du uppleva total tystnad och vildmarkens natur endast 99 minuter från Avenyn i Göteborg? Söker du en naturupplevelse för banfamiljen under semestern eller en vildmarksupplevelse för att stilla din äventyrslystnad?

I Fegenområdet i södra Västergötaland erbjuds naturupplevelser för både familjen och för dig som är en naturälskande upptäckare. Vill du hellre njuta av dagsturer i naturen från ett härligt gårdshotell? Inga problem, här erbjuds även naturupplevelser för dig som vill avsluta din dag i en nybäddad hotellsäng! 

I centrum av Fegenområdet ligger naturreservatet Fegen som består av sjön Fegen och omkringliggande natur. Fegensjön räknas som en utav de mest skyddsvärda sjöarna i södra Sverige och gränsar både till Västergötaland, Småland och Halland. Sjön omsluts av barrskog som då och då öppnar upp sig i landskapet för att ge plats åt gårdar och hagar. Runt dessa områden bryts skogen upp av lövträd och stora vackra bokar.

Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

Sammanlänkat vattensystem, perfekt för paddling

Fegen och de omkringliggande sjöarna Spaden, Svansjön, och Kalvsjön har gott om små skyddade vikar och ett 70-tal öar och uddar. Till dessa sjöar ansluter sig större vattendrag så som Ätran och mindre åar som Spångån som rinner från byn Håcksvik.  Vattendragens sammanlänkning gör området till ett populärt kanotvatten. Här finns också ett lägersystem med iordningställda lägerplatser där man kan övernatta. Varje lägerplats har grillplats med bänkar, soptunnor och mulltoa/utedass och vissa platser är uttrustade med vindskydd. På platserna har du tillgång till ved. För att använda servicen på platserna löser du en lägerkupong som säljs hos områdets kanotuthyrare. 

Planera din upplevelse

I området finns det flera byar. Längst i söder hittar du samhället som som delar sitt namn med sjön, Fegen. I den norra delen av Kalvsjön hittar du byn Kalv. Här finns Kalvs familjecamping där du kan campa, hyra kanoter, kajaker eller varför inte en husbåt? Campingen är en av flera kanotuthyrare i Kalv som kan hjälpa dig att planera och paketera din upplevelse. I byn ligger också vandrarhemmet Kalvs Skolhus, Torborg Gustavssons kanotuthyrning, livsmedelsbutik och tankstation. Strax norr om Kalv hittar du byn Håcksvik som runt omkring sig har flera kulturhistoriska besöksmål som exempelvis Klockaregårdens bonadsmålningar och Gammalsjö kvarn. Ett stenkast från Håcksvik hittar du den sköna platsen, Påarps Gårdshotell, en utmärkt utgångspunkt för dig som vill uppleva naturen men inte vill tumma på bekvämlighet. Här kan du njuta av mjuka sängar och god mat efter en dag i naturen. 

På flera platser runt om sjön ligger små pärlor som exempelvis Joarsbo stugor där du kan övernatta i stugor med sjön som närmsta granne. Hos Joarsbo erbjuder man förutom boende, lokalproducerade sylt- och saftprodukter i sin gårdsbutik. Ett annat tips är att stanna till på fika vid Sandviks kyrka där det under sommaren öppnas upp en kaffestuga. 

Cykel och vandring

Förutom bra paddelupleveser och utmärkta fiskevatten finns de flera populära vandrings- och cykelmöjligheter. I området hittar du även pilgrimsleden som går mellan de fyra olika kyrkorna i området Kindaholm. Området erbjuder dig som är van kartläsare och  vågar ge dig ut på egna äventyr. Här hittar du nämligen kilometer efter kilometer av orörda grusvägar och skogsstigar. 

Fotograf: Emelie Romland

Allt om Fegenområdet på en plats

På Fegenområdets egna webbsida hittar du allt du kan behöa veta. Här hittar du alla leder, företag i området och pärlor som du inte får missa. Där hittar du också tips på vad du ska tänka på när du vistas i skogen.

www.visitfegen.se

 

FEGEN TOPP 3

Barnfamiljen

  1. Regnbågsfiske vid Påarps Gårds Gårdsjö.
  2. Det årliga midsommarfirandet på Kalvs familjecamping
  3. Paddlingstur till Lommaholmens lägerplats med bad

Äventyraren

  1. Husbåts upplevelse på Kalvsjön, Kalvs familjecamping
  2. Fiskeupplevelse med guide på Påarps Gård - Fegens fiskepaket
  3. Hyr kanot och övernatta i vindskydden vid Backa. 

Livsnjutande upptäckaren

  1. Hyr cykel från Påarps Gård och upptäck områdets audioguide
  2. Lyssna på tystnaden och hitta ro vid Kummeludden
  3. Vandra pilgrimsleden Kindaholm och övernatta på något av områdets boenden