({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Irina Belcikova

Det här är Svenljunga och Tranemo

  • 22 jun, 2020

I sydöstra delen av Västsverige i Västra Götalands län hittar du Svenljunga och Tranemo kommuner. Vårt område kallades förr för Kind och bestod då också av delar av Mark och Ulricehamns kommuner. I dessa trakter slogs svensken mot dansken om sin frihet och lustigt nog är friheten en anledning till att vara här än idag.

Därför väljer vi Svenljunga och Tranemo

Inför framtagning av ett magasin för några år sedan frågade vi flera av våra vänner och kollegor varför de väljer att bo här. Förutom de vanliga, att de var födda här, hade jobb och så vidare så blev svaret av många, frihet.

Här hittar vi friheten att se solen gå ner längs vår vandring runt sjön Såken, friheten att låta kanoten glida fram i sjön Fegen eller friheten att kasta kläderna och bada ensam i en sjö. Friheten att enkelt och snabbt ta sig till Västsverige största stad, Göteborg, för att lika snabbt ha friheten att rymma därifrån, tillbaka till tystnaden, naturen och vattendragen. Här hittar vi bekvämligheten, nära kontinenten och flygplatser men ändå med avskildheten som gör att du kan känna dig totalt fri!

Vår historia - Textil, krig och Absolut

Svenljunga och Tranemo är en del av Boråsregionen även kallad Sjuhärad och Knallebygden. Knallar var de handelsresande som från 1500-talet och framåt vandrade mellan gårdarna i bygden och sålde hemslöjd och textilier. De var ett omtyckt inslag i människors vardag. Inte enbart för sina varor utan också för att de förde med sig nyheter. Efterhand började regionen utvecklas till ett textilkluster och vårt område har liksom vår region ett textilarv med flera så kallade förläggargårdar och textilindustri. Kvar finns bland annat Blåkläder och Elmo i Svenljunga men i regionen hittar du både Gina Tricot, Ellos, Craft, Textilhögskolan med flera.

Vår natur karaktiseras av hundratals sjöar, många vattendrag och djupa skogar. Ätran som är det största vattendraget har varit en naturlig farled genom århundranden och skapat området Ätradalen. Ätradalen förbinder Falkenberg till Falköping och här går cykelleden Ätradalsleden och du hittar historiska farledsbesöksmål som exempelvis Klevs Gästgiveri.

Fotograf: Anette Nordberg

Väljer du att komma hit så sätter du dina fötter på historiska gränsmarker. Här gick gränsen mot Danmark vilket många av våra kulturarv och fornlämningar skvallrar om. Här hittar ni även medeltida skatter som Torpa Stenhus som idag är ett populärt besöksmål.

Förutom textil och gränskrig har vårt område av en historia av glas. I samhället Limmared hittar du Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är i bruk. Här tillverkas inte mindre än den kända Absolut flaskan och Glasets Hus är ett populärt besöksmål som bidragit till många kringliggande verksamheter och kluster har vuxit fram.

Ta dig till oss

Från nordväst når du oss med tåg via Kust-till-kustbanan (Göteborg-Kalmar/Karlskrona), buss eller bil via väg 40 från Göteborg och sedan väg 27 från Borås. Restiden är lite drygt en timma, med bil, från Göteborg och omkring 30 min från Borås. Kommer du väster ifrån Kinna/Skene är det väg 156 som tar dig till oss.

Fotograf: Boråsregionen

Söder ut når du oss ofta via väg 154 som också passarar det kända besöksmålet Ullared som endast ligger 20 min vårt samhälle Mjöbäck. Är du inte typen som gillar folksamlingarna på Ge-kås föreslår vi att du istället tar vägen via naturreservatet Fegen som startar i orten med samma namn. Här finns orörd natur med rikt fågelliv och är ett utmärkt område för paddling. Österut gränsar vi mot Småland och här har du närhet till stora besöksmål som High Chaparall, Isaberg Moutain resort med flera. Väljer du luftvägen så når du oss från Jönköpings och Göteborgs flygplats vilka båda ligger ungefär en timma bort.

Vi hälsar dig välkommen att känna friheten hos oss!