({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Staffan Arvegard/N

Anrikt och antikt i Limmared!

Utmed riksväg 27, några mil från Borås, hittar du den gamla bruksorten Limmared. Kanske känner du till Limmared då det är där du finner Sveriges idag äldsta glasbruk som fortfarande producerar glas, bland annat den berömda Absolutflaskan i alla dess skepnader. Kanske har du hört talas om de berömda Wienerschnitzlarna på Limmareds Värdshus eller varför inte åkt förbi eller stannat med tåget utanför Glasets Hus på Kust till kustbanan. Limmared är orten som bjuder på det mesta för de flesta.

Ett besök på Glasets Hus kommer inte att göra dig besviken. Där finner ni den vackra närproducerade byggnaden som inrymmer vänthall för resenärer, café och restaurang, en historisk glasutställning och glashyttan där deras glasblåsare bjuder på glasblåsning under dagarna för att nämna något av allt som kan upplevas där.

 Här blandas konstutställningar av stora och kända konstnärer med lokala och regionala konstnärer.

Fotograf: Jonas Ingman

Glasets hus har bland annat gästats av utställningar som ”De Tre Giganterna” där glaskonstnärerna Kjell Engman, Ulrica Hydman Vallien och Bertil Vallien ställde ut sina vackra verk, vilket sedan följdes av den färgsprakande och populistiska utställningen ”Face IT, Absolute Art Collection”.  

Mat och shopping

Många har i flera decennier kommit till Limmared för att avnjuta den goda Wienerschnitzeln som sedan 60-talet har serverats på Limmareds Värdshus. Flera ägarbyten har skett sedan Älva Arwidsson tog med sig inspirationen till Wienerschnitzeln hem efter en resa till Österrike och den är ännu väl värd ett besök.

 Kanske är du lite sugen på att blanda god mat och kulturella upplevelser med lite shopping?

"Varför inte flanera på Storgatan i Limmared och kika in i några av de 14 Second Hand och Retrobutiker som idag finns utmed gatan?"

byrå

Fotograf: Släktens Loppis

Här kan du hitta allt från antika möbler och klockor till retrotuffa vaser och kläder. Kika, minns och få med dig ett kärt minne hem från ditt besök i Limmared. Varje sommar under vecka 30 är det Antikvecka på Storgatan i orten, då håller samtliga antik- och loppisbutiker öppet varje dag.

Några stenkast från tätorten Limmared finner du Limmareds säteri. En gård som bjuder på en anrik historia med anor från 1300-talet. Här kan du göra ett besök på gårdsbutiken där du bland annat kan köpa kött från gården, inredningsdetaljer, kläder från bland annat Mingel och Masai och livsmedel från lokala producenter. Har du tur så träffar du även Margit eller Yngve som sedan 1978 driver gården.

Limmared med barn

Det senaste tillskottet i Limmared är den populära lekplatsen, Glasparken. Äventyrslekpark för flera åldrar och en stor skateboard- och kickbikepark på hela 430m2! Glasparken ligger i anslutning till Glasets Hus och är perfekt att kombinera med det aktiviteten "Barnets glasäventyr". Dagen avslutas bäst med hembakat fika eller en glass från den lokala producenten Borrarp.  

Utgångspunkt för vandring och cykling

Är du vandringssugen så kan du med fördel påbörja eller avsluta en vandring utmed den historiska leden Oxabanan i Limmared. Leden sträcker sig från Limmared till det vackra Hofsnäs Herrgård. Läs gärna mer om Oxabanan och andra lockande vandringsleder i Sjuhärad här.

Fotograf: Cykla och vandra i Sjuhärad

Varmt välkomna till Limmared!