({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
isfiske

Fotograf: Emelie Romland

Isfiske - en spännande aktivitet för liten och stor

I väntan på is-fiskepremiär! För att ge möjlighet till isfiske behöver väderleken bjuda på flera minusgrader under en lång period. Små sjöar med få in- och utlopp fryser snabbare medan stora sjöar ofta är mindre säkra att gå ut på. Här får du tips om vinterfisket och vad som är bra att tänka på.

Familjedag på isen

En favoritaktivitet för både liten och stor när temperaturen äntligen faller är isfiske. Många av sjöarna i vårt område är små vilket gör att vattnet fryser snabbt. Ta med varm choklad och grilla korv över öppen eld eller ta med en utomhuspanna och laga maten på plats. Har du dessutom tur med att solen skiner lovar vi att detta kan bli ett av vinterns bästa minnen!

utomhusmatlagning

Fotograf: Pexels

Ismete och pimpelfiske

Vid isfiske används ofta två olika metoder, ismete eller pimpel. När man ismetar fiskar man främst efter gädda, abborre och gös och som bete använder man oftast mört. Spöna är korta och har en nappindikator som består av en fjädervippa med bjällror eller knallskott på. Napplarmet utlöses när fisken nappar på betet. Fisken tar sedan betet utan att känna motstånd och man går fram till hålet, vevar in lös lina och gör mothugg.

Isfiske

Fotograf: Emelie Romland

Pimpelfiske är en av de enklaste fiskemetoderna att komma igång med eftersom det inte krävs mycket eller dyr utrustning. Ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar är en bra start. Du behöver även en isborr och något att sitta på, varma kläder och säkerhetsutrustning.
Abborrar är ibland lite tröga i det kalla vattnet under isen och står ofta strax ovanför botten. Ett tips är att göra flera hål tills du hittar var de finns. När abborren nappar ska du snabbt dra upp och kroka av och släppa ner pirken igen eftersom det kan vara ett stim där nere som lockas av högt tempo.

Ta hand om fisken på rätt sätt

Om du ska släppa tillbaka fisken är det viktigt att du har en bra tång och någon form av avkrokningsmatta så att du snabbt kan ta loss fisken från krokarna och släppa tillbaka den. Om det är flera minusgrader och blåsigt bör du låta bli att ta upp fisk ur vattnet som du ska släppa tillbaka eftersom deras ögon och hud skadas snabbt i kylan. Ha alltid bra uppsikt över fiskespöna. Är du för långt borta och fisken hinner svälja krokarna är risken stor att den inte går att släppa tillbaka.

Recept

Säkerhet på isen

När du ger dig ut på isen är det viktigt att tänka på säkerheten. Tänk på att ha isdubbarna lätttillgängliga och att aldrig fiska ensam!  Det finns några enkla säkerhetsregler att följa:

  • Gå inte ut på okänd is, kontrollera isen själv även om andra isfiskare redan befinner sig ute på isen.
  • Minst en decimeter kärnis är ett bra mått på när isen är tillräckligt tjock för isfiske.
  • Ha alltid isdubbar utanpå jackan, lättillgängliga under hakan.
  • Använd gärna flytplagg som flytoverall som även värmer om man hamnar i vattnet.
  • Mindre barn kan gärna ha flytväst på sig på isen, det både värmer och ökar säkerheten.
  • Provborra/kontrollera alltid isen under varje förflyttning, istjockleken kan variera mycket och is kan förändras snabbt.
  • Fiska flera tillsammans,  fiska aldrig ensam på tunn is.
  • Ha med en lättillgänglig livlina.
  • Ha alltid en mobiltelefon i vattentätt fodral lättillgänglig för att snabbt kunna larma 112 vid en olycka.
  • Ha med reservkläder i en sluten plastpåse, en nedkyld person behöver snabbt ombyte.
  • Ta aldrig risker i onödan, undvik områden med svag is vid förflyttningar även om det innebär omvägar.
isfiske

Fotograf: Emelie Romland

 

Två saker är extra viktiga och ökar dina chanser att överleva om du hamnar i vattnet:

  • Ett fungerande flytplagg
  • Möjlighet att larma direkt.

Flytplagget kan vara en vanlig flytväst, en uppblåsbar väst, flytkläder eller en flytoverall.  Flytoveraller ökar överlevnadschanserna då de dessutom värmer om de är åtsnörda vid vrister/handleder. Mössa, bra stövlar och handskar kan även göra stor skillnad. Men oavsett flytplagg fryser man till sist ihjäl eller drunknar om man inte kan bli räddad i tid.
För att kunna larma om du plötsligt hamnar i vattnet behöver du ha din mobil lättillgänglig i ett vattentätt fodral och med uppladdade batterier. 

När man larmar är det viktigt att kunna ange sin position så exakt som möjligt. Vill man vara riktigt säker kan man exempelvis ta fram koordinaterna till fiskesjön via hitta.se innan fisket. Berätta även för någon anhörig var och när du ska ut och fiska så de kan larma om ni inte kommer hem.

God fiskelycka!