({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Paddla i Hamburgsund

Fotograf: Celina Falck

Paddla i Hamburgsund

  • 21 maj, 2019

Dagstur med utgångspunkt från Hamburgsund. Njut av att paddla ut genom sundet mellan Hamburgsund och Hamburgö.

Hamburgsunds skyddade läge gör det till en optimal utgångspunkt för kajakpaddling. Paddla längs med sundet och kom snabbt till en fantastisk skärgård med kobbar och skär, lämpad för dig som bara vill paddla några timmar eller som är ute på ett längre äventyr. På många av öarna utanför finns skyddade sandstränder där du lätt kan gå iland för en fikapaus och även slå upp ett tält för natten.

På Hamburgsunds Infocenter finns kajaker att hyra och alldeles intill en brygga för isättning av kajak. För dig som vill göra en kortare tur eller testar kajak för första gången föreslår vi denna tur:

Paddla norrut mellan Hamburgsund och Hamburgö och korsa färjepassagen. Här paddlar du förbi sjöbodar och hus på båda sidor om dig. Paddla österut vid sundets mynning och passera förbi badplatserna vid Pluret. Paddla över till viken mellan Stensholmen och Kalvö, två öar med historia. På Stensholmen finns en kyrkogård för tyska soldater från första världskriget, däribland poeten Gorch Fock, vars kroppar flöt iland där efter Skagerracksslaget ute på Nordsjön år 1916.

På gemytliga och grönskande Kalvö bor det tre personer året runt, däribland Anders och Åsa, som driver en ostronodling som Åsas familj har haft i generationer. Tänk på att ostronen inte får plockas utan tillhör markägaren.

Runda Kalvö och vänd tillbaka söderut mot Hamburgsund. Efter en liten bit skymtas Rågö och den utstickande sandstranden som passar utmärkt för fikapaus och kanske ett dopp i havet. På vägen tillbaka kan man paddla genom de små kobbarna söder om Rågö och sedan förbi Brattö innan man åter paddlar in i sundet igen och tillbaka till Hamburgsund Infocenter för upptagning av kajakerna.

Turen går inomskärs och är nästan alltid i skyddad från vind. För dig som vill utöka turen fortsätt västerut efter Kalvö och paddla över till Florö och Gluppö. Här finns många fina vikar att upptäcka från kajaken!  

Bo och äta i Hamburgsund