({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Vinterpaddling i Bohuslän

  • Celina Falck

Det är en bitande kall februarimorgon i vackra Grönemad. Det är vindstilla och havet är lugnt, med bara lätta krusningar på ytan. Ett ejderpar tjattrar kärleksfullt utanför den lilla stenstranden mellan sjöbodarna. En riktig skärgårdsidyll!

En vintrig skärgårdsidyll!

Marcus Holgersson, som tillsammans med sin fru Ingela Holgersson driver Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor, välkomnar medan han plockar fram torrdräkter, flytvästar och kapell. Strax anländer dagens deltagare Björn Södahl och Tomas Torgersen från Göteborg.

”Vi har enbart sommarpaddlat tidigare, men nu ska vi äntligen få testa detta som vi sett fram emot länge. Att få njuta av kajaklivet även vintertid. Det känns tryggt att paddla ut med en expert första gången”, säger Tomas.

Vi klär på oss lager efter lager medan Marcus förklarar hur vi enklast ska komma i våra torrdräkter. Det är en något klaustrofobisk känsla vid första stund, men efter några minuter har vi vant oss. Vi får gummiskor för att skydda fötterna, och tjocka handskar för att hålla fingrarna varma. 
Nysnön knastrar härligt under fötterna när vi ivrigt hjälps åt att bära ner de färggranna kajakerna till strandkanten. 

Väl i kajaken infinner sig det där välbekanta lugnet. ”Aaaaaahh”. 
Axlarna sjunker mer och mer för varje paddeltag. Mungiporna pekar uppåt, det är omöjligt att streta emot. 

”Det är så lyxigt att få paddla den här tiden på året, när man slipper samsas med all båttrafik”, säger Björn som berättar att han själv seglade genom Grönemad i somras.

Himlen skiftar i alla nyanser av grått, och solen försöker tappert tränga igenom. De vita snötäckta granitklipporna bäddar in oss i en sagovärld. På taknocken på en sjöbod sitter måsarna på rad. 

Havet är helt knäpptyst. En tystnad som ger plats för funderingar, samtal och många spontana skratt. Vi paddlar tätt intill varandra och delar erfarenheter från hav och land. Vi paddlar genom smala rännor som bara kajakpaddlare kommer åt. Njuter av de vackra mönstren på klippsidorna som bildas av tidvattnets skiftningar. I en vacker lagun tittar en nyfiken säl upp och kikar länge på oss inkräktare innan den dyker igen. 

På ön Käften gör vi ett strandhugg. Vi njuter av Ingelas hembakta kanelbullar och rykande hett kaffe. Det är skönt att få röra på sig efter en stund i sittbrunnen. 

Här på Käften står sedan i somras en solcellsdriven mulltoalett designad av Hans Sörqvist för projektet Hållbar Skärgård som Skärgårdsidyllen tillsammans med Catxalot Seaweed Adventures, Nautopp Kajakcenter Grebbestad, Minto Tingvall, Drumlin ecokonsult AB och Tanums kommun står bakom. 

Med ny bull-energi och återfådd fotvärme hoppar vi i kajakerna och paddlar tillbaka mot Grönemad, längs Sövall och Krossekärr. 

Lyckliga och nöjda med rosiga kinder och nyfödd vinterpaddlings-iver tar vi farväl av varandra, med löfte om att återkomma till Grebbestads fantastiska paddelvatten inom en snar framtid. 

Vill du också testa vinterpaddling, eller veta mer om paddling i Grebbestad året om? Kontakta Skärgårdsidyllen på www.skargardsidyllen.se. 

Mer om vinterpaddling