({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Tanums unika världsarv

Fotograf: Ian Schemper

Hällristningarna i Tanum

Hällristningarna i Tanum är en av 1154 platser på världsarvslistan. Bilderna som höggs in i berget för 3000 år sedan är så värdefulla att de jämställs med Egyptens pyramider, Grand Canyon i USA och Kinesiska muren. 

Hällristningar

Vill du titta mer på hällristningar. Det finns flera olika platser.

Fossumristningarna

Mellan Fossum och Underslös hittar du Balken med bland annat den vackraste solhästen, en av de viktigaste symbolerna från bronsåldern. Den omålade platsen ger ett bra intryck av hur ristningarna såg ut på bronsåldern. Den bästa tiden att besöka Balken är sen eftermiddag, då solen är i sitt perfekta läge.

Läs mer

 

Litslebyristningen

Denna stora bildrika hällristning kallas också Spjutgudens häll. Hällristningen domineras av en jättelik man beväpnadmed spjut. Mansfiguren är den största människoavbildning på en hällristning i Skandinavien.

Litslebyristningen är utrustad med en ramp som gör det möjligt även för en person som sitter i rullstol att se ristningen på nära håll.

Läs mer

 

Aspbergsristningen

Den största och mest kända hällristningen här är den så kallade Tjurristningen. Ristningen domineras av en procession med tjurar. I ristningens övre del finns också något som man tolkar som en solskiva som bärs upp av två kvinnor.

Längs hela berget går en stig som leder till olika skyltade hällristningar. Några av dem är imålade, men de flesta får man upptäcka själv.

Läs mer

 

Upplev Tanum

Välkommen till norra Bohuslän & världens vackraste skärgård! Njut av färska skaldjur och storslagen natur i världsklass. Besök det unika världsarvet vid Vitlycke och Kosterhavets marina nationalpark.