({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fjällbackakräftan

Ingemars kräftor - en delikatess på Nobelmiddagen. Längst in på Centrumbryggan nere i Fjällbackas centrum ligger fiskebåten M/S Mira. Skepparen Ingmar Granqvist har varit yrkesfiskare i över 20 år, och då främst med burfiske av kräftor och hummer.

På somrarna tjänstgör Mira inte bara som fiskebåt. Ingemar kör även guidade skärgårdsturer, bl.a. för semesteranläggningen Tanumstrand. Du har även möjlighet att följa med ut på en fisketur.

– Vi åker ut vid sju på morgonen, så det är ingenting för den som är morgontrött. Jag har haft burar ute sedan i mars, och gästerna får följa med på den roliga biten att plocka upp fångsten, säger Ingemar Granqvist. Och napp blir det nästan alltid.

Ingemar Granqvist var tidigare maskinkonstruktör, men blev arbetslös 1990. Då fick han en idé om att börja fiska och blev ohjälpligt fast. Sedan dess har han haft fisket som försörjning. Detta kombinerar han med båtturer för ex. turister på sommaren, fiske med konferensgäster. Ja, hela konceptet, fiska, koka, äta och umgås.

– De första fem åren var tuffa, berättar han. Jag är inte uppvuxen i den här miljön och har fått lära mej allting från början. Jag investerade i en ny båt, specialutrustad för burfiske, men som också kan användas som turbåt. Det är ett bra och fritt yrke och jag ångrar ingenting. Jag har ungefär 800 burar ute.Även om det är svårt att hinna kolla alla på en och samma dag brukar det finnas kräftor i någon i alla fall, berättar han.

Folk brukar ju ha mycket frågor om fiske, men också om annat. I och med att jag kör skärgårdsturer också, så kan man väl säga att fisketurerna blir som båda turerna i en, med lite berättelser om de olika öarna på väg ut till burarna, berättar Ingemar Granqvist.

Beroende på om kräftorna ska till auktion eller direkt till någon butik kokas kräftorna direkt på båten. Men när Ingemar har gäster ombord så brukar han koka han några oavsett.

– De brukar säga att de aldrig har ätit så goda kräftor. Dels är de ju helt färska, men jag tror att det smakar lite bättre när man har varit med och fångat dem själv också. Det tycker jag i alla fall, säger Ingemar.

Ingemar och kollegorna Ove Leandersson och Kalle Kahlman driver också handelsbolaget Fjällbackakräftan. De använder sig av ett slutet vattensystem för förvaring av levande havskräftor i bassänger. Kräftorna skeppas levande till kunden i speciella boxar inom 24 timmar. Färskare kräftor finns inte att uppbringa.

Kunder som fått njuta av dessa delikatesser har bland andra varit Nobelmiddagen 2014, Prinsbröllopet 2015, lyxrestauranger i Europa m.m. Havskräfta från Fjällbacka har dessutom varit med och vunnit VM-silver med svenska kocklandslaget 2010. 

Läs mer om M/S Mira

msmira.se

Ingemars godaste kräftrecept

  • 1kg kokta kräftor
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 pressade vitlökar
  • 1 dl whiskey
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl hackad dill
  • maizena

Skala de kokta kräftorna, skär stjärtarna i småbitar och bryn i stekpanna med lite olja. Tillsätt fiskbuljongen och den pressade vitlöken. Häll sedan i whiskeyn och flambera röran, genom att tända eld och låta det brinna ut. Häll därefter i vispgrädden och den hackade dillen. Låt röran sjuda någon minut. Blanda sedan försiktigt i maizena för önskad tjocklek.

Serveras bäst på snittar men går givetvis bra till annat också.

 

Följ med på en kräftupplevelse